ΠολιτισμόςΑρχείο

Ένα ακόμα βραβείο για την «Απέραντη Αγάπη» του ΕΠΑΛ Άργους

Η ταινία του 1ου ΕΠΑΛ και 1ου ΕΚ Άργους «Μια Απέραντη Αγάπη» βραβεύτηκε από τον σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη στον 6ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό «Στιγμές από την Ιστορία του Σχολέιου μας».

Ο διαγωνισμός συνδιοργανώθηκε από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Βραβείο 1ο ΕΠΑΛ Άργους

Στόχοι του Διαγωνισμού αυτού είναι να γνωρίσουν οι μαθητές όλων των βαθμίδων την ιστορία του σχολείου τους, να αναδείξουν την τοπική ιστορία, να συμμετέχουν ενεργητικά στη διαδικασία της μάθησης, να εμπλακούν εποικοδομητική στη διαδικασία του project, να μάθουν να αξιοποιούν πηγές και προφορικές μαρτυρίες και να τοποθετούνται κριτικά και γόνιμα ως προς αυτές.

Μια απέραντη αγάπη

Η ταινία των μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ και 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Άργους είναι μια ιστορία αγάπης και ανθρωπιάς μέσα από τα μάτια ενός Ιταλού στρατιώτη που εκτυλίχθηκε στο Άργος του πολέμου 1941-1944.

Ο πόλεμος έχει πάντα δύο πρόσωπα: το σκληρό απάνθρωπο αλλά και το ανθρώπινο. Αυτό που σε αφήνει να ελπίζεις. Πάντα μέσα από τα χαλάσματα που αφήνει πίσω του, ξεπηδά μια ελπίδα, μια ηλιαχτίδα πως οι άνθρωποι θα ξαναβρούν τα λογικά τους και θα ζήσουν και πάλι μονιασμένοι.

Στην δεύτερη αυτή κατηγορία, ανήκει η περίπτωση του Ιταλού στρατιώτη Franco Romano, φοιτητή Ιατρικής, που έδινε καθημερινά μαθήματα ανθρωπιάς υπηρετώντας στη κατεχόμενη Ελλάδα, στο στρατόπεδο των Φιχτίων στην Αργολίδα. Υπέροχος άνθρωπος, γεμάτος αγάπη, ανιδιοτέλεια και καλοσύνη. Φρόντιζε τους ντόπιους και βοηθούσε με όποιον τρόπο μπορούσε, όσους τον είχαν ανάγκη χωρίς διακρίσεις.

Μέσα στις στάχτες του πολέμου, η μοίρα έμελλε να του προσφέρει την πιο όμορφη συνάντηση της ζωής του, εδώ στην Ελλάδα: Γνώρισε την μούσα του, τον έρωτά του, την Ευαγγελία του, μια όμορφη μοδιστρούλα από το Άργος, που την είδε πρώτη φορά καθώς εκείνη έπλενε το πρόσωπό της, στην αυλή του σπιτιού της…