Αντιστάσεις από το ΠΕΣΥ σε τροπολογία της κυβέρνησης
Με ψήφισμα που έγινε δεκτό με ευρεία πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ζητά από την Κυβέρνηση την άμεση ανάκληση των ρυθμίσεων που αλλοιώνουν το θεσμικό πλαίσιο του “Κλεισθένη”, καταδικάζοντας ταυτόχρονα την πρακτική που έχει αρχίσει να εκδηλώνεται προς αυτή την κατεύθυνση από τον προηγούμενο Αύγουστο με σωρεία τροπολογιών.
Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που ψήφισαν κατά της τροπολογίας εκφράζουν την ικανοποίησή τους, με ανακοινώσεις που εξέδωσαν.
Τατούλης: Ήττα Μητσοτάκη στη Πελοπόννησο
Με αφορμή την παραπάνω απόφαση η «Νέα Πελοπόννησος» του Πέτρου Τατούλη σχολιάζει ως εξής:
«Την πρώτη νίκη της δημοκρατίας επί της αυθαιρεσίας σηματοδότησε η χθεσινή απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, η οποία καταψήφισε την κυβερνητική πρωτοβουλία (φωτογραφική τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο), μέσω της οποίας μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα της κήρυξης των απαλλοτριώσεων για το ΣΔΙΤ διαχείρισης στερεών αποβλήτων από το αρμόδιο συλλογικό όργανο (Περιφερειακό Συμβούλιο) στην Οικονομική Επιτροπή.
Συγκεκριμένα, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης έλαβαν απόφαση, με την οποία δεν αναγνωρίζουν την τροπολογία, βάσει της οποίας μεταφέρονται κρίσιμες αρμοδιότητες από το Περιφερειακό Συμβούλιο (το ανώτατο αποφασιστικό όργανο λήψης αποφάσεων), στην Οικονομική Επιτροπή και απαίτησαν την αναπομπή του θέματος από την τελευταία πίσω στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Να σημειωθεί ότι το θέμα έφερε προς συζήτηση ο επικεφαλής της ΛΑΕ Πελοποννήσου, Θανάσης Πετράκος, ο οποίος χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες ως εξωθεσμικές παρεμβάσεις και αντιδημοκρατικές ενέργειες που απειλούν την ύπαρξη του ίδιου του θεσμού της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου υπερψηφίστηκε από την παράταξη «Νέα Πελοπόννησος» του Πέτρου Τατούλη, την παράταξη του Γιώργου Δέδε «Νέοι Δρόμοι», την επικεφαλής των Οικολόγων, Δήμητρα Λυμπεροπούλου και την παράταξη του Γιάννη Μπουντρούκα.
Απών, αν και παρών ο Π. Νίκας δεν μπόρεσε να στηρίξει τον πρωθυπουργό
Η έκδηλη αμηχανία της παράταξης του περιφερειάρχη Π. Νίκα και εκλεκτού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη οδήγησε τον πρώτο σε μια οδυνηρή παραδοχή ήττας, αφού δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί την κυβερνητική πρωτοβουλία (με το να καταψηφίσει την απόφαση του ΠΕΣΥ), αλλά επέλεξε να νίψει τας χείρας του και να απέχει (αν και παρών) από την διαδικασία. Αυτό το γεγονός έρχεται να σηματοδοτήσει την τεράστια κωλοτούμπα του Π.Νίκα, ο οποίος εκλιπαρούσε την κυβέρνηση να του εξασφαλίσει αυτήν την «φωτογραφική» τροπολογία, λέγοντας μάλιστα ψέματα ότι η παράταξη του Πέτρου Τατούλη μπλοκάρει το έργο!
Π. Τατούλης: «Εγγυόμαστε για το έργο ΣΔΙΤ στην Πελοπόννησο. Το Περιφερειακό Συμβούλιο και όχι η Οικονομική Επιτροπή θα δώσει τη λύση.»
Στην παρέμβαση του ο Πέτρος Τατούλης τόνισε ότι «αυτό το έργο φέρει την σφραγίδα μιας επίπονης και επίμονης προσπάθειας της δικής μας περιφερειακής Αρχής, η οποία μάλιστα το ολοκλήρωσε διοικητικά, υπερβαίνοντας όλα τα αναχώματα που κατά περιόδους έφεραν όλα τα πολιτικά κόμματα» και ότι «ο ίδιος είναι ο εγγυητής προκειμένου να λυθούν όλα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την ανικανότητα και την ιδιοτέλεια της σημερινής περιφερειακής αρχής και της κυβέρνησης». Τόνισε δε, ότι «οι πλειοψηφούσες μειοψηφίες του Περιφερειακού Συμβουλίου αποτελούν τον εγγυητή της διαφύλαξης του δημοκρατικού κεκτημένου και της προάσπισης του υψηλού κύρους του θεσμού στην Πελοπόννησο».
Δέδες: Γιατί δεν αφήνουν να λειτουργήσει στην πράξη ο Κλεισθένης;
Ο επικεφαλής της παράταξης “ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ για την Πελοπόννησο”, Γιώργος Δέδες, χαιρέτησε την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου επισημαίνοντας πως πρόκειται για την πρώτη ισχυρή πολιτική νίκη του δημοκρατικού αυτοδιοικητικού κινήματος απέναντι στην αντιδημοκρατική κυβερνητική πολιτική παρέμβασης στη λειτουργία του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, μια πρώτη κίνηση η οποία ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία ενός μετώπου υπεράσπισης των δημοκρατικών εγγυήσεων και παρακαταθηκών στη λειτουργία των αυτοδιοικητικών οργάνων.
Χαρακτηρίζοντας το θέμα ως μείζον πολιτικό και αυτοδιοικητικό ζήτημα, ο Γιώργος Δέδες επισήμανε ότι η κυβερνητική αυτή πρακτική, ρυθμίζοντας “βίαια και εκ των άνω” με αδόκιμο και πιθανώς αντισυνταγματικό τρόπο θέματα στα οποία αντιμετωπίζουν δυσχέρειες οι φιλοκυβερνητικές στη συντριπτική τους πλειονότητα περιφερειακές πλειοψηφίες, αφυδατώνει από αρμοδιότητες το Περιφερειακό Συμβούλιο, αποδυναμώνει τον αποφασιστικό του ρόλο ως το ανώτερο θεσμικό όργανο της Περιφέρειας και φαλκιδεύει στην πράξη την εκπεφρασμένη βούληση του εκλογικού σώματος, καθώς αλλοιώνει τις ποσοστώσεις αντιπροσώπευσης των περιφερειακών παρατάξεων στην εκπροσώπηση τους στις δομές της Περιφερειακής διοίκησης.
«Γιατί δεν αφήνεται ο θεσμός να λειτουργήσει με βάση τον “Κλεισθένη”, που είναι και η νομοθεσία των πρόσφατων εκλογών και να δοκιμαστεί στην πράξη το σύστημα της απλής αναλογικής ώστε να δούμε τις δυνατότητες συνθέσεων, συνεννοήσεων και συναινέσεων στα θεσμικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά παρεμβαίνοντας προληπτικά με τροπολογίες – γονατογραφήματα προεξοφλείται η αποτυχία του;», απηύθυνε το ερώτημα ο Γιώργος Δέδες, επισημαίνοντας παράλληλα την αντίφαση ότι κανείς υποψήφιος περιφερειάρχης που πρόσκειται στη κυβερνητική παράταξη δεν κατέβηκε υπό αίρεση στις εκλογές, συνδέοντας την άσκηση των καθηκόντων του με την εφαρμογή ή μη του θεσμικού πλαισίου του “Κλεισθένη”.
Ο επικεφαλής των “ΝΕΩΝ ΔΡΟΜΩΝ” κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι με πρόχειρα σχεδιασμένες, εμβαλωματικές ρυθμίσεις επιχειρεί να εξυπηρετήσει τα κατά περίπτωση συμφέροντα δημάρχων και περιφερειαρχών που πρόσκεινται ευμενώς προς αυτήν, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι με αυτή τη βίαιη παρέμβασή της πλήττεται κατ’ ουσίαν η ίδια η δημοκρατική λειτουργία των θεσμικών οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης και υπονομεύεται η λαϊκή κυριαρχία αφού αμφισβητείται ευθέως η ψήφος των πολιτών στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26ης Μαΐου.
Πετράκος – Δρούγκας: Νίκη της δημοκρατίας η απόφαση του ΠΕ.ΣΥ.
Την ικανοποίησή της για την κατάληξη της συζήτησης για την τροπολογία της κυβέρνησης εκφράζει η παράταξη Πετράκου, σημειώνοντας τα εξής:
«Εκφράζουμε την ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίησή μας γιατί η πρωτοβουλία και η επιμονή μας να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου το θέμα των τροπολογιών της κυβέρνησης με τις οποίες υποβαθμίζονται και αφαιρούνται αρμοδιότητες από τα Περιφερειακά Συμβούλια είχε ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα. Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε με συνέπεια και σταθερότητα τα Δημοκρατία και τα λαϊκά συμφέροντα.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου πήρε με ευρεία πλειοψηφία μια πολύ σημαντική απόφαση με την οποία:
1) Καταγγέλλει ότι η αφαίρεση των αρμοδιοτήτων από τα Περιφερειακά Συμβούλια και η μεταφορά τους στις οικονομικές επιτροπέςστις οποίες έχει φροντίσει πραξικοπηματικά να υπάρχουν πλειοψηφίες της, αρεσκείας της συνιστούν θεσμική εκτροπή η οποία ναρκοθετεί τη δημοκρατία και ακυρώνει τη ψήφο των πολιτών και το εκλογικό αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου 2019 διότι τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια εξελέγησαν με το σύστημα της Απλής Αναλογικής .
2) Απαιτεί από την κυβέρνηση να ανακαλέσει τις συγκεκριμένες τροπολογίες που υποβαθμίζουν τα Περιφερειακά Συμβούλια και να επανέλθουν τουλάχιστον όλες οι αρμοδιότητες που όριζε ο «Κλεισθένης».
3) Καλεί ως ανώτατο όργανο της Περιφέρειας Πελοποννήσου ανεξάρτητα από τις διαφορετικές απόψεις των μελών του για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις και το ΣΔΙΤ της διαχείρισης των απορριμμάτων τον Περιφερειάρχη και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής να μην ληφθεί η απόφαση για το θέμα των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων από την Οικονομική Επιτροπή αλλά να παραπεμφθεί με απόφαση της τελευταίας το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο, όπως έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 176 του Ν. 3852/2010 που ορίζει ότι: «Η οικονομική επιτροπή, με ειδική απόφαση που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της, μπορεί να παραπέμπει συγκεκριμένο θέμα της αρμοδιότητάς της στο περιφερειακό συμβούλιο για τη λήψη απόφασης, εφόσον κρίνει ότι αυτό επιβάλλεται από την ιδιαίτερη σοβαρότητά του».
Ολόκληρο το ψήφισμα του ΠΕΣΥΠ:
Η Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου στο θέμα: «Τροποποιήσεις του Ν. 4555/2018 (Κλεισθένης) για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση»
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου:
Εκτιμά ότι οι τροποποιήσεις που έγιναν στον ν. 4555/2018 με τους ν. 4604/2019 και ν. 4623/2019 αλλά και η πρόσφατη τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών της 24-10-2019 της παρ. 8 άρθρου 229 ν. 4635/2019 με την οποία αφαιρέθηκε η αρμοδιότητα κήρυξης των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων από το Περιφερειακό Συμβούλιο και μεταφέρθηκε αυτή στην Οικονομική Επιτροπή συνιστούν θεσμική εκτροπή η οποία ναρκοθετεί ουσιαστικά τη δημοκρατία διότι:
1) Υποβαθμίζουν πλήρως ρόλο των Περιφερειακών Συμβούλων και των Περιφερειακών Συμβουλίων μετατρέποντάς τα σε γνωμοδοτικούς «κομπάρσους», αφού μεταφέρουν στην Οικονομική Επιτροπή, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, καθώς και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που υπάγονται στις Περιφέρειες, τις αποφάσεις για τα ουσιώδη θέματα.
2) Πλήττουν τον πυρήνα της λαϊκής κυριαρχίας αφού τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια είναι οι φορείς της άμεσης δημοκρατικής νομιμοποίησης και βουλευόμενα σώματα εκλεγμένων με ελεύθερη βούληση και αυτός ο χαρακτήρας του δεν μπορεί να αλλοιωθεί.
3) Πραξικοπηματικά αποκτά πλειοψηφία, η παράταξη του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη, στην Οικονομική Επιτροπή, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, καθώς και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που υπάγονται στους Δήμους και στις Περιφέρειες.
4) Ακυρώνουν τη ψήφο των πολιτών και το εκλογικό αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου 2019 διότι τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια εξελέγησαν με το σύστημα της Απλής Αναλογικής .
5) Οι ρυθμίσεις αυτές κατά την κρίση μας υπερβαίνουν τα όρια της συνταγματικότητας, αφού την οποιαδήποτε αναδρομική αλλοίωση του τρόπου διακυβέρνησης των ΟΤΑ, μετά από εκλογές, έγκριτοι νομικοί, θεωρούν αντισυνταγματική.
6) Η φωτογραφική τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στις 24-10-2019 μετά την ΑΠΟΡΡΙΨΗ από το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, για το ΣΔΙΤ της διαχείρισης των απορριμμάτων (απόφαση 449 στις 25-9-2019), με την οποία μετέφερε την αρμοδιότητα της κήρυξης των συγκεκριμένων αναγκαστικών απαλλοτριώσεων στην οικονομική επιτροπή. (παρ. 8 Άρθρο 229 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η΄ του Νόμου 4635/2019 που ισχύει από 30/10/2019) αγνοεί την λαϊκή εντολή, απαξιώνει την τοπική αυτοδιοίκηση, αντιβαίνει στις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας και της καλής νομοθέτησης. Επιπλέον, προσβάλλει βάναυσα το περιφερειακό συμβούλιο –το οποίο ιδιαίτερα την καταγγέλλει- και τη δημοκρατική συνείδηση των πολιτών που επέλεξε τα μέλη του έχοντας υπόψη του τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες τους.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου:
Α. Ζητά από την κυβέρνηση να ανακαλέσει τις συγκεκριμένες τροπολογίες που υποβαθμίζουν τα Περιφερειακά Συμβούλια και να επανέλθουν τουλάχιστον όλες οι αρμοδιότητες που όριζε ο «Κλεισθένης».
Β. Καλεί ως ανώτατο όργανο της Περιφέρειας Πελοποννήσου ανεξάρτητα από τις διαφορετικές απόψεις των μελών του για τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις και το ΣΔΙΤ της διαχείρισης των απορριμμάτων τον Περιφερειάρχη και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής να μην ληφθεί η απόφαση για το θέμα των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων από την Οικονομική Επιτροπή αλλά να παραπεμφθεί με απόφαση της τελευταίας το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο, όπως έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 176 του Ν. 3852/2010 που ορίζει ότι: «Η οικονομική επιτροπή, με ειδική απόφαση που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της, μπορεί να παραπέμπει συγκεκριμένο θέμα της αρμοδιότητάς της στο περιφερειακό συμβούλιο για τη λήψη απόφασης, εφόσον κρίνει ότι αυτό επιβάλλεται από την ιδιαίτερη σοβαρότητά του» .
Τονίζουμε επιπλέον ότι με δεδομένο ότι ήδη έχει ληφθεί αρνητική απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν νομιμοποιείται ηθικά και πολιτικά η Οικονομική Επιτροπή να αποφασίσει για το συγκεκριμένο θέμα.