ΚοινωνίαΑρχείο

Παραμεθόριος η Αργολίδα;

Ούτε ένας, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά 9 εκπαιδευτικοί κλήθηκαν να εργαστούν σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Αργολίδας αλλά δεν αποδέχθηκαν την πρόσληψή τους. Αυτό συνέβη μόνο στη Δ΄ φάση προσλήψεων αναπληρωτών, που έγινε μόλις στις 5 Νοεμβρίου. Το ίδιο συνέβη και στις τρεις προηγούμενες φάσεις προσλήψεων, προβληματίζοντας την σχολική κοινότητα και προκαλώντας ακόμα και καταλήψεις σχολείων από τους μαθητές.

Κάποιες περιοχές της Αργολίδας, όπως η Ερμιονίδα, αντιμετωπίζονται ως «παραμεθόριος» από καθηγητές που καλούνται να καλύψουν λειτουργικά κενά ως αναπληρωτές.

Τους προβληματισμούς της για το θέμα εκθέτει και η ΕΛΜΕ Αργολίδας, που κάνει συγκεκριμένες προτάσεις προς την ηγεσία του υπουργείου παιδείας:

«Τα τελευταία χρόνια στη Δημόσια Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια, παρατηρείται το φαινόμενο της άρνησης ανάληψης υπηρεσίας από εκατοντάδες συναδέλφους εκπαιδευτικούς. Είναι ενδεικτικό ότι στην Αργολίδα μόνο στη Δ΄ φάση προσλήψεων αναπληρωτών, που έγινε μόλις στις 5/11/2019, εννέα συνάδελφοι αναπληρωτές της Γενικής Εκπαίδευσης δεν αποδέχτηκαν την πρόσληψή τους. Ανάλογες αρνήσεις ανάληψης υπηρεσίας είχαμε και στις προηγούμενες τρεις φάσεις. Τέτοιοι αριθμοί, για τα δεδομένα της περιοχής μας, προκαλούν μεγάλα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και οδηγούν στην απώλεια εκατοντάδων ωρών μαθημάτων.

Ελλείψεις επίσης παρατηρούνται  στα σχολεία Ειδ. Αγωγής  – Τμήματα Ένταξης  καθώς και σε ορισμένες  τεχνικές ειδικότητες στην Επαγγελματική Εκπαίδευση.

Η πραγματικότητα αυτή πρέπει να προβληματίσει την νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Ειδικότερα, το Υπουργείο οφείλει:

  • να εξασφαλίζει εγκαίρως τις πιστώσεις και να προσλαμβάνει τους συναδέλφους αναπληρωτές στην αρχή της σχολικής χρονιάς γιατί όσο περνά ο καιρός πολλοί βρίσκουν άλλες εργασίες τις οποίες δεν είναι εύκολο να εγκαταλείψουν στη συνέχεια προκειμένου να δουλέψουν σε μια απομακρυσμένη περιοχή με αμοιβή που δεν επαρκεί ούτε για τα στοιχειώδη και μάλιστα χωρίς ουσιαστικά κίνητρα ως προς την προϋπηρεσία τους
  • να ξεπεράσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια, πράγμα που στην εποχή της πληροφορίας είναι πανεύκολο, και ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΙΣ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ να τις διαθέτει ΑΜΕΣΑ  στους επόμενους στον πίνακα συναδέλφους μη επιτρέποντας άσκοπες καθυστερήσεις. Είναι πραγματικά απορίας άξιο πώς εγκεκριμένες πιστώσεις στις αρχές Σεπτέμβρη διατίθενται εκ νέου έναν ολόκληρο μήνα μετά, τον Οκτώβριο, και μετά πάλι τον Νοέμβριο, αντί να καλούνται οι επόμενοι συνάδελφοι από τον πίνακα αναπληρωτών εντός 2-3 ημερών από την στιγμή που θα υπάρξει η ενημέρωση ότι ο συνάδελφος αδυνατεί να αναλάβει υπηρεσία
  • να αντιμετωπίσει τους αναπληρωτές ισότιμα με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς παρέχοντάς τους ταυτόχρονα κίνητρα για την πρόσληψή τους. Είναι και αναγκαίο και δίκαιο η προϋπηρεσία να προσμετράται στο σύνολό της στα προσόντα μόνιμου διορισμού.
  • να δρομολογήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για μόνιμους διορισμούς στη Γενική Εκπαίδευση που θα καλύπτουν το σύνολο των αναγκών του σχολείων μας. Οι διορισμοί μονίμων συναδέλφων στην εκπαίδευση αποτελούν πλέον αδήριτη αναγκαιότητα».