Το Ναύπλιο φόρεσε τα καλά του

Το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Νοεμβρίου το Ναύπλιο “φόρεσε τα καλά του” για να γιορτάσει την απελευθέρωση της πόλης, ιστορικό γεγονός που συνέβη στις 30 Νοεμβρίου 1822…

…τότε που η κατάληψη του κάστρου του Παλαμηδιού από τον Σταϊκούλη Σταϊκόπουλο, τον Δημήτριο Μοσχονησιώτη, τον Σταμάτη Μήτσα, τον Μανόλη Σκρεπετό και τα 350 παλικάρια τους σηματοδότησε την ίδρυση του νεότερου ελληνικού Κράτους.

Εκδηλώσεις του Παλαμήδη για την απελευθέρωση του Ναυπλίου

Το περασμένο διήμερο γέμισε με εκδηλώσεις, η καθεμιά από τις οποίες παρέπεμπε, με τον δικό της τρόπο, στο παρελθόν…. αλλά και στην συνέχεια…

Το βράδυ του Σαββάτου 23 Νοεμβρίου, η επέτειος της απελευθέρωσης γιορτάστηκε στην αίθουσα του Βουλευτικού που αποδείχτηκε μικρή για να χωρέσει όλους τους προσκεκλημένους.

Εκδηλώσεις του Παλαμήδη για την απελευθέρωση του Ναυπλίου

Οι προσκεκλημένοι, επιβάτες στο πλοίο του χρόνου, ταξίδεψαν στην Ιστορία με οδηγό τον Θάνο Βερέμη, ομότιμο καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, την Δημοτική Χορωδία και την ομάδα “Στάικος Σταϊκόπουλος 1822 – Φρουρά Ναυπλίου”, το άγημα Καρατζά Πατρών και τον όμιλο “Οι Ταξιάρχες” που πλαισίωσαν την εκδήλωση, δίνοντας “χρώμα εποχής” στο συναίσθημα των συμμετεχόντων.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο Δήμος, ο Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. και ο Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου “Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ” που είχε αναλάβει την όλη επιμέλεια.

Ο Σύλλογος, όπως κάθε χρόνο, τίμησε πρόσωπα και φορείς που αναδεικνύουν τον πολιτιστικό χαρακτήρα της πόλης.

Εκδηλώσεις του Παλαμήδη για την απελευθέρωση του Ναυπλίου

Στο πλαίσιο των βραβεύσεων, ο Σύλλογος απένειμε τιμητικές διακρίσεις και πλακέτες (είναι χρέος να αναφερθούν ονομαστικά) :

  • στους μαθητές των τεσσάρων Λυκείων του Δήμου που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία στις Πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (Τερζοπούλου Ειρήνη – Μελίτη του Χρήστου από το 1ο ΓΕΛ Ναυπλίου, που με 18.682 μόρια εισήλθε στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Μπέκα Ελένη του Αθανασίου από το 2ο ΓΕΛ Ναυπλίου, που με 18.751 μόρια εισήλθε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικολίτσα Παναγιώτη του Δημητρίου από το ΓΕΛ Αγίας Τριάδας, που με 19.030 μόρια, εισήλθε στην Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Μουσταΐρα Δέσποινα του Ανδρέα από το ΕΠΑΛ Ναυπλίου, που με 17.305 μόρια, εισήλθε στο Τμήμα Φυσιοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών.
  • στους Αθλητικούς Συλλόγους της πόλης μας (ΟΙΑΞ Ναυπλίου, Ναυτικός Όμιλος Ναυπλίου, ΝΑΥΠΛΙΟ 2017 και ΑΛΚΥΩΝ) που πρωταγωνίστησαν και ανέβηκαν κατηγορία, ο καθένας στο άθλημά του.
  • στις πρωταθλήτριες του στίβου Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου, Ελπίδα – Ιωάννα Καρκαλάτου και Δήμα Ελένη.
  • στον πυροσβέστη Νίκο Τζανάτο, στον φιλόλογο Βασίλη Βασιλείου και στον Ναύαρχο Κώστα Παϊβανά.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν με ομιλίες τους ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας Γιάννης Μαλτέζος, ο Πρόεδρος των Ζατουνιτών Γιάννης Δρούλιας και ο Πρόεδρος του Συλλόγου των απανταχού Ναυπλιέων Κώστας Κολόκας.

Εκδηλώσεις του Παλαμήδη για την απελευθέρωση του Ναυπλίου

Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση οι βουλευτές Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός και Γιάννης Γκιόλας.

Επίσης, τίμησαν την εκδήλωση ο Λιμενάρχης της Λιμενικής Αρχής Ναυπλίου Πλωτάρχης Παναγιώτης Κοντός και ο εκπρόσωπος του Ανώτερου Διοικητή Φρουράς Ναυπλίου Υπολ/γός Ευάγγελος Τσάκαλος.

Εκδηλώσεις του Παλαμήδη για την απελευθέρωση του Ναυπλίου

Τέλος, με την παρουσία τους τίμησαν τον εορτασμό ο Πρόεδρος του Συλλόγου “ΔΑΝΑΟΣ” Σωτήρης Κοτσοβός, οι Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ναυπλιέων και οι Πρόεδροι Δημοτικών Οργανισμών, Συλλόγων και Σωματείων, εκπρόσωποι της αθλητικής ηγεσίας του ΣΕΓΑΣ και της Ολυμπιακής Επιτροπής… αλλά, κυρίως, τα μέλη του Συλλόγου και οι δημότες της πόλης μας.

Εκδηλώσεις του Παλαμήδη για την απελευθέρωση του Ναυπλίου

Η Ιστορία και τα γεγονότα που συνέβησαν στο Ναύπλιο την εποχή της μεγάλης Ελληνικής Επανάστασης ανήκουν σε όλους τους Έλληνες και οι ιστορικές μνήμες ταιριάζει να γιορτάζονται από όλους τους σύγχρονους ελεύθερους πολίτες.