ΟικονομίαΑρχείο

Γιατί η φετινή Black Friday ήταν για …κλάματα;

Ξεφουσκώνει η Black Friday στην Ελλάδα καθώς φέτος αποδείχθηκε κατώτερη των προσδοκιών σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές. Οι  εικόνες του μεγάλου συνωστισμού με τις τεράστιες ουρές στα ταμεία των καταστημάτων από νωρίς το πρωί, ανήκουν στο πρόσφατο παρελθόν.

Στην Αργολίδα η κίνηση κυμάνθηκε σε αυξημένα μεν αλλά νορμάλ επίπεδα, ενώ και οι εικόνες που καταγράψαμε σε κεντρικό σημείο των Αθηνών σε απογευματινή ώρα αιχμής, καμία σχέση δεν έχουν με την πολυκοσμία προηγούμενων ετών. Ούτε στριμωξίδι, ούτε σπρωξίματα, λίγο αυξημένη κίνηση σε σχέση με άλλες μέρες, ιδίως τις απογευματινές ώρες. 

Black Friday

Μια τρύπα στο νερό

Αν η αυξημένη επισκεψιμότητα μεταφράστηκε και σε τζίρο, αυτό το γνωρίζουν οι εταιρείες, αρκετές από τις οποίες έχουν αποφασίσει να παρατείνουν χρονικά τις όποιες προσφορές ώστε να δελεάσουν όσο το δυνατό περισσότερους καταναλωτές μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς και τη Δευτέρα, όπου θα υπάρξουν μεγάλες προσφορές στα ηλεκτρονικά καταστήματα στο πλαίσιο της Cyber Monday, θεσμός που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2005, στις ΗΠΑ.

Το ενδιαφέρον των καταναλωτών προσέλκυσαν όχι μόνο προϊόντα τεχνολογίας, αλλά και είδη ένδυσης και υπόδησης. Αυξημένη κίνηση από το μεσημέρι και μετά παρατηρήθηκε και σε κεντρικούς δρόμους που βρίσκονται κοντά σε εμπορικά κέντρα των Αθηνών.

Βασική αιτία για την αυξημένη σε σχέση με άλλες μέρες αλλά μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες Black Friday κίνηση στα εμπορικά καταστήματα, πιστεύεται πως είναι η μεγάλη διάρκεια του θεσμού των προσφορών, καθώς φέτος η «Μαύρη Παρασκευή» ξεκίνησε σε πολλές μεγάλες αλυσίδες από το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής. Επίσης οι προσφορές δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν και πολύ μεγάλες.

Black Friday

Στροφή στο Ηλεκτρονικό εμπόριο

Ένας ακόμα σημαντικός λόγος για τον οποίο ο συνωστισμός χθες ήταν μικρότερος, εκτιμάται πως είναι η στροφή ολοένα και περισσότερων καταναλωτών προς το ηλεκτρονικό εμπόριο, και μάλιστα αρκετών εξ’ αυτών από ξένα ηλεκτρονικά καταστήματα, ιδίως σε ότι έχει να κάνει με προϊόντα τεχνολογίας, καθώς οι τιμές, ιδίως από Κίνα, είναι σαφώς χαμηλότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες στην Ελλάδα. Επίσης το αγοραστικό κοινό έχει τη δυνατότητα να κάνει εύκολα έρευνα αγοράς και να συγκρίνει τιμές, ότι ώρα θέλει, χωρίς να υποστεί την παραμικρή ταλαιπωρία.

Σύμφωνα με στοιχεία από γνωστές πλατφόρμες ηλεκτρονικών πωλήσεων η ημερήσια κίνηση από την περασμένη Δευτέρα είναι τουλάχιστον διπλάσια. Μάλιστα η μέρα προσφορών για τα ηλεκτρονικά καταστήματα δεν είναι τόσο η Black Friday, όσο η Cyber Monday που έρχεται την ερχόμενη Δευτέρα με «άγριες» διαθέσεις.

Cyber Monday

Μαϊμού εκπτώσεις

Ένα ακόμα στοιχείο που φαίνεται πως έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό και από τους καταναλωτές, είναι οι «μαϊμού» εκπώσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της γνωστής πλατφόρμας σύγκρισης τιμών Skroutz, κατά την περσινή Black Friday από όλα τα προϊόντα που πωλήθηκαν μέσω της πλατφόρμας την Black Friday του 2018, μόλις το 15% διατέθηκε σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή (με έκπτωση δηλαδή πάνω από 10%).

Το 83,5% των προϊόντων διατέθηκε στην ίδια ή σε σχεδόν ίδια τιμή με την περίοδο πριν από τη Black Friday, ενώ υπήρχε και ένα 1,5% που πωλήθηκε ακριβότερα την ημέρα εκείνη!