Συνήθως τα βλέπουμε σε μεγάλες ομάδες συγχρονισμένης πτήσης. Είναι όμως και ένα πανέμορφο πτηνό πέρα από τις καταστροφές που κάνει στις καλλιέργειες.
Ο Θάνος Κομνηνός απαθανάτισε με τον φακό του ψαρόνια (Sturnus vulgaris) να ξαποσταίνουν στον βάλτο του Υδροβιότοπου Ναυπλίου – Νέας Κίου.
Το ευρωπαϊκό ψαρόνι (Sturnus Vulgaris) είναι ένα από τα πλέον κοινά και πολυπληθέστερα πουλιά της οικογενείας των ψαρονιών που αριθμεί περίπου 55 είδη.
Πρόκειται για ένα πουλί που συχνά συγχέεται εμφανισιακά με τον Κότσυφα λόγω του μαυριδερού χρώματος και της κιτρινωπής του μύτης, αλλά μόνο με προσεχτική παρατήρηση μπορούν να διαπιστωθούν κάποιες χαρακτηριστικές διαφορές. Το μήκος τους δεν ξεπερνάει τα 22 εκατοστά, το άνοιγμα των φτερών τους αγγίζει τα 40 εκατοστά, ενώ το βάρος τους μπορεί να φτάσει και τα 100 γραμμάρια. Τα Ψαρόνια έχουν μαυριδερό φτέρωμα με μεταλλική πράσινη και βιολετιά όψη. Οι κηλίδες γίνονται πιο διακριτικές και το ράμφος κιτρινίζει την Άνοιξη, που αρχίζει η αναπαραγωγική περίοδος, τα δε πόδια γίνονται ροδοκόκκινα.
Είναι κατά κανόνα αποδημητικό πουλί, ενδημεί όμως σε μικρούς αριθμούς, κυρίως στα βόρεια σύνορα μας. Τα ψαρόνια στην Ελλάδα έρχονται κάθε χρόνο σε μεγάλους αριθμούς από τις αρχές του Οκτώβρη. Προτιμούν τις αγροτικές περιοχές με λιβάδια, αλλά και τα προάστια πόλεων που διαθέτουν πάρκα και ελαιώνες. Είναι ένα πουλί ιδιαίτερα κοινωνικό και το συναντάμε συνήθως σε σμήνη.
Το κυνήγι του επιτρέπεται στην Ελλάδα από από 15/9 έως 28/2.