Ανάβαλος ή φράγμα; Ο Πουλάς ζητά απαντήσεις από Βορίδη
Την αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης στο θέμα άρδευσης της Ερμιονίδας από το δίκτυο Ανάβαλου, επισημαίνει ο βουλευτής Αργολίδας του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Πουλάς με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που υπέβαλλε στη Βουλή απευθυνόμενος στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη.
Αναφέρεται στο κείμένο της ερώτησης:
«Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στον τύπο πληροφορηθήκαμε ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου «παγώνουν» το έργο με τίτλο: “ΕΡΓΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΔΙΚΤΥΑ ΑΝΑΒΑΛΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΝΟΜΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ”
Εναλλακτικά όπως είπε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Τρίπολη στις 28/11/2019 και μετά από προηγούμενη συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βορίδη:«εξετάζεται η περίπτωση κατασκευής ενός χαμηλού φράγματος στην περιοχή Ρορού – Τζερτζελιάς, προϋπολογισμού 55.000.000 ευρώ, για το οποίο υπάρχει ώριμη μελέτη από το 2010, αν και εκκρεμεί η ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων»
Επίσης δικαιολόγησε την απόφαση αυτή λέγοντας ότι: «φαίνεται να είναι μια δύσκολη υπόθεση, καθώς απαιτούνται μεγάλες ποσότητες ενέργειας για να ανέβει το νερό στο βουνό για να έχουμε υδροδότηση και άρδευση στην Ερμιονίδα και αυτός είναι ο λόγος που το υπουργείο εξετάζει πολύ σοβαρά τη συγκεκριμένη περίπτωση του φράγματος».
Σε σχέση με τα παραπάνω θα θέλαμε να αναφέρουμε τα εξής:
1. Η Ερμιονίδα αποτελεί την πιο δυναμικά αναπτυσσόμενη περιοχή στην Αργολίδα τα τελευταία χρόνια τόσο στον αγροτικό όσο και στον τουριστικό τομέα. Παράγει εξαιρετικά αγροτικά προϊόντα όπως το Ρόδι Ερμιόνης και το Ελαιόλαδο Κρανιδίου τα οποία είναι και Π.Ο.Π. αλλά και άλλες καλλιέργειες όπως εσπεριδοειδή κλπ. Στον τουριστικό τομέα πραγματοποιούνται μεγάλες επενδύσεις και κατασκευάζονται μονάδες παγκόσμιας εμβέλειας υποδέχεται δε, ετησίως τουρισμό υψηλών προδιαγραφών.
2. Παρ’ όλα αυτά η Ερμιονίδα αντιμετωπίζει σημαντικά χρόνια προβλήματα σε υποδομές, με κυριότερα την οδική σύνδεση, τα απορρίμματα και κυρίως το νερό για την ύδρευση και την άρδευση.
3. Πάγιο αίτημα των κατοίκων αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης, εδώ και δεκαετίες ήταν η επέκταση του δικτύου του αναβάλου ως την Ερμιονίδα,ώστε να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή με το νερό.
4. Μετά από πολλές παλινωδίες και αναβολές στις 02/07/2019 η πράξη: «ΕΡΓΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΔΙΚΤΥΑ ΑΝΑΒΑΛΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΝΟΜΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ με κωδικό ΟΠΣΑΑ : 0011313847 στη Δράση 4.3.1. “Υποδομές εγγείων βελτιώσεων” του Υπομέτρου 4.3 “Στήριξη για επένδυση σε υποδομές που συνδέονται με την ανάπτυξη, τον εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή της γεωργίας και της δασοκομίας” του Μέτρου 4 “Επενδύσεις σε υλικά στοιχεία του ενεργητικού” του ΠΑΑ 2014 – 2020.» εντάχθηκε στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (Π.Α.Α.) 2014-2020 με συνολικό προϋπολογισμό 68.350.000 ευρώ.
5. Σε συνάντηση του κυρίου Υπουργού, παρουσία και του Υφυπουργού κυρίου Κώστα Σκρέκα στις 21/11/2019 με βουλευτή της Αργολίδας, σε σχετικά δημοσιεύματα αναφέρθηκε ότι: «Οι κύριοι Βορίδης και Σκρέκας επεσήμαναν ότι η υλοποίηση των έργων του Αναβάλου είναι ζήτημα βασικής προτεραιότητας για το Υπουργείο. Για την επέκταση προς Ερμιονίδα προχωρά η διαδικασία ώστε να δημοπρατηθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα το έργο.»
6. Μερικές μέρες αργότερα από τις παραπάνω δηλώσεις (25/11/2019) πραγματοποιείται συνάντηση του κυρίου Υπουργού με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για όλα τα μεγάλα αρδευτικά έργα των νομών της Πελοποννήσου. Ακολουθούν σχετικές δηλώσεις στον τύπο (28/11/2019) όπου από πλευράς του Υπουργείου δεν γίνεται καμία αναφορά στο θέμα του Ανάβαλου παρά μόνο γενικόλογες αναφορές στα έργα που θα υλοποιηθούν, ενώ ο Περιφερειάρχης σε συνέντευξη τύπου αναφέρεται στο «πάγωμα» του έργου.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1. Για ποιους συγκεκριμένους λόγους ένα ενταγμένο έργο, που λύνει τόσα πολλά προβλήματα και για το οποίο σπαταλήθηκαν τόσοι πόροι για να φτάσει στο στάδιο της ένταξης, ακυρώνεται και προτάσσεται ένα άλλο για το οποίο υπάρχουν εκκρεμότητες (ανανέωση περιβαλλοντικών όρων);
2. Οι μελέτες που συνοδεύουν το έργο αποδεικνύουν ότι το φράγμα Ρορού – Τζερτζελιάς έχει πράγματι τη δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης της Ερμιονίδας;
3. Πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου;
4. Αιτούμαι να μου δοθούν αντίγραφα των εγκεκριμένων μελετών και της μελέτης σκοπιμότητας 1ον του έργου κατασκευής χαμηλού φράγματος στην περιοχή Ρορού – Τζερτζελιάς καθώς και 2ον του έργου με τίτλο ‘’ΕΡΓΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΔΙΚΤΥΑ ΑΝΑΒΑΛΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΝΟΜΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ”