ΚοινωνίαΑρχείο

Ο ψηφιακός αναλφαβητισμός απειλεί να μας πάει δεκαετίες πίσω

Μια απόφαση που μας γυρνάει πίσω στον Μεσαίωνα δείχνοντας πόσο επιστημονικά αναλφάβητο και ευάλωτο σε τσαρλατάνους είναι ένα μέρος του πληθυσμού της χώρας, πάρθηκε από το δημοτικό συμβούλιο της Καλαμάτας πριν λίγες μέρες, κλωτσώντας έτσι μια μοναδική ευκαιρία για τη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα.  

Τέσσερις μόλις μήνες μετά την πανηγυρική παρουσίαση της πιλοτικής εφαρμογής του 5G στη Καλαμάτα, Ο Δήμος απέρριψε εκατονταπλάσιες ταχύτητες ίντερνετ, νέες έξυπνες υπηρεσίες και εφαρμογές, χάρη σε μια μικρή μερίδα πολιτών που έχουν πειστεί από θεωρίες συνομωσίας πως το 5G είναι βλαβερό για την υγεία. Μια θεωρία που δεν έχει καμία επιστημονική βάση, όπως έδειξαν και οι μετρήσεις του Δημόκριτου, που παρουσιάστηκαν από τον δήμαρχο της πόλης, αλλά αμφισβητήθηκαν μέχρι και αυτές!

Η ομάδα που προσήλθε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, υποστηρίζει ότι η πιλοτική εφαρμογή του δικτύου πέμπτης γενιάς είναι πείραμα που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών. Άποψη που σιγοντάρισε με την ψήφο του, το δημοτικό συμβούλιο Καλαμάτας.

Στη θυελλώδη συνεδρίαση ακούστηκε ακόμη και ότι η άποψη ότι η εφαρμογή υψηλών επιπέδων ακτινοβολίας, θα μπορεί να στειρώσει τον Καλαματιανό πολίτη και να δώσει «τη χαριστική βολή στην πόλη»!

Στο δημοτικό συμβούλιο, παρουσιάστηκαν μετρήσεις του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», που εντοπίζουν ακτινοβολία πολύ μικρότερη του επιτρεπτού ορίου. Οι εν λόγω πολίτες δεν πείστηκαν και επέμειναν στο αντιεπιστημονικό τους παραλήρημα.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος πρότεινε να μην ανανεωθεί η σύμβαση με την εταιρία κινητής τηλεφωνίας πριν γίνουν νέες μετρήσεις και πριν διεξαχθεί επιστημονική ημερίδα για το θέμα. Η πρότασή του, έπεσε στο κενό. Η απόφαση στηρίχθηκε στις ψήφους της αντιπολίτευσης που τάχθηκε με τους ψηφιακά αναλφάβητους ψηφοφόρους.

Με δήλωσή του ο κ. Βασιλόπουλος χαρακτηρίζει την απόφαση διακοπής της σύμβασης με την Wind «αποτέλεσμα της απλής αναλογικής», τονίζοντας ότι ελήφθη από παρατάξεις που δεν συνεργάζονται με τον ίδιο: «Εμείς ως δημοτική Αρχή είμαστε υπέρ της τεχνολογικής προόδου, αφού εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για την προστασία της υγείας του ανθρώπου. Για το λόγο αυτό, γίνονται μετρήσεις με εξειδικευμένο εξοπλισμό, που μας έχει παραχωρηθεί».

«Ο κινητός σταθμός για μετρήσεις της στάθμης των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, που έχει παραχωρηθεί από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας στο Δήμο Καλαμάτας, κάνει εδώ και καιρό μετρήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν το εύρος εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, στο οποίο λειτουργούν οι τοποθετηθέντες από τη Wind μηχανισμοί του 5G. Τα επίπεδα ακτινοβολίας, που έχουν μετρηθεί, είναι πολύ χαμηλότερα από τα αποδεκτά όρια», επισημαίνει ο δήμαρχος Καλαμάτας. 

Το Υπουργείο καταρρίπτει τον μύθο για το επιβλαβές 5G της Καλαμάτας

Τι λέει η Wind

Τον κίνδυνο να φτάσει η χώρα δεκαετίες πίσω εξαιτίας της τεχνοφοβίας και του ψηφιακού αναλφαβητισμού σημειώνει η Wind σε ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε με αφορμή την αποφαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαμάτας για τη διακοπή της πιλοτικής εφαρμογής του δικτύου της 5ης γενιάς κινητής τηλεφωνίας (5G).

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως η χώρα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ένα σταυροδρόμι για την πραγματοποίηση αλμάτων προς το μέλλον, ενώ εκπεφρασμένη είναι και η πρόθεση της Πολιτείας  να δημοπρατήσει τις άδειες για το 5G το 2020. Επισημαίνει μάλιστα ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι για κάθε 1 δισ. ευρώ που επενδύεται στην ανάπτυξη του Διαδικτύου δημιουργούνται κατά μέσο όρο 9.300 θέσεις εργασίας. Η τεχνολογία 5ης γενιάς στην κινητή τηλεφωνία έχει τη δυναμική να «ξεκλειδώσει» έσοδα της τάξης των 12,3 τρισ. δολαρίων για ένα ευρύ φάσμα κλάδων της παγκόσμιας οικονομίας. Εκτιμάται ότι από το 2020 έως το 2035, η συνολική συμβολή του 5G στο παγκόσμιο ΑΕΠ θα είναι ισοδύναμη με μια οικονομία του μεγέθους της Ινδίας σήμερα, την έβδομη μεγαλύτερη στον κόσμο».

Στο ενημερωτικό σημείωμα της εταιρίας αναγνωρίζεται, πάντως, ο κρίσιμος ρόλος της ενημέρωσης και πληροφόρησης των πολιτών προκειμένου να εκλείψουν φαινόμενα παραπληροφόρησης ή τεχνοφοβίας. 

«Τι κι αν η χώρα μας προσπαθεί να δεθεί στο άρμα της ανάπτυξης μετά από 10 επώδυνα χρόνια κρίσης; Τι κι αν άπαντες αναγνωρίζουν ότι η “4η Βιομηχανική Επανάσταση”, με την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς με οπτικές ίνες και 5G, έχει ήδη ξεκινήσει και η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει κι αυτό το τρένο; Τι κι αν η χώρα μας χρειάζεται επενδύσεις, χρειάζεται προοπτική, χρειάζεται όραμα και αποφασιστικότητα για να σταματήσει η «αιμορραγία» του brain drain; Η τεχνοφοβία και ο ψηφιακός αναλφαβητισμός απειλούν να μας πάνε δεκαετίες πίσω, όπως διαφαίνεται από την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Καλαμάτας να διακόψει την πιλοτική εφαρμογή του δικτύου της 5ης γενιάς κινητής τηλεφωνίας (5G). Η Καλαμάτα είχε όλα τα εχέγγυα να καταστεί μια πόλη-υπόδειγμα σε επίπεδο ψηφιακών υποδομών και να βρεθεί μπροστά στις τεχνολογικές εξελίξεις και την ανάπτυξη, ακόμη και έναντι των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας. Αντ’ αυτού, κινδυνεύει να απεμπολήσει αυτό το προνόμιο και να χάσει πολύτιμο χρόνο, καθιστώντας τους πολίτες της θύματα της παραπληροφόρησης, της άγνοιας και, ενίοτε, της πολιτικής εκμετάλλευσης ενός θέματος που θα έπρεπε να αποτελεί εθνικό στόχο και προτεραιότητα» αναφέρει χαρακτηριστικά η Wind.

Τα Τρίκαλα βλέπουν έτη φωτός μπροστά

Η Καλαμάτα μαζί με τα Τρίκαλα και τον δήμο Ζωγράφου ήταν οι τρεις δήμοι όπου θα εφαρμοζόταν πιλοτικά η τεχνολογία 5G. Χάνοντας μια μεγάλη ευκαιρία, η Καλαμάτα θα πρέπει τώρα να περιμένει για το 5G μέχρι να λειτουργήσει και στην υπόλοιπη ελλάδα.

Στα Τρίκαλα να σημειωθεί πως οι σχετικές αποφάσεις πέρασαν ομοφώνως. O Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου που προχθές εξελέγη Πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) επισήμανε στο Έθνος:

«Δουλεύουμε εντατικά με τις νέες τεχνολογίες, έχουμε μια ισχυρή ομάδα που δουλεύει τα σχετικά πρότζεκτ, ακούμε τις ανησυχίες του κόσμου και δίνουμε τις απαντήσεις. Ο κόσμος μας εμπιστεύεται βλέποντας και τα αποτελέσματα άλλων εφαρμογών που ανέδειξαν τα Τρίκαλα τα τελευταία χρόνια όπως το λεωφορείο χωρίς οδηγό. Οσο για το δίκτυο 5G σκεφτόμαστε να διαμορφώσουμε δημοτικό δίκτυο από κεραίες πάνω σε σημεία που ανήκουν στον δήμο (φανάρια, κολώνες) ώστε οι εταιρείες να πληρώνουν τον δήμο για την χρήση του».