Απαλλοτριώσεις και στην Αργολίδα
Με ομόφωνη απόφασή της, μετά την αποχώρηση των μειοψηφιών, η Οικονομική Επιτροπή Πελοποννήσου ενέκρινε τις απαλλοτριώσεις εκτάσεων στη Λακωνία και την Αρκαδία, προκειμένου να κατασκευαστούν σε αυτές Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΜΕΑ ΧΥΤΥ). Επίσης εγκρίθηκε απαλλοτρίωση γης στην Αργολίδα για την κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων.
Κανείς όμως δεν γνωρίζει αν η απόφαση αυτή θα επιφέρει λύση στο πρόβλημα ή αν πλέον θα περάσει το θέμα στις δικαστικές αίθουσες, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις και ανακοινώσεις, οι διαφωνούντες δεν αποκλείεται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη ζητώντας ακύρωση της απόφασης.
Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση με πρόσφατη τροπολογία μεταβίβασε την αρμοδιότητα των απαλλοτριώσεων από το Περιφερειακό Συμβούλιο στην Οικονομική Επιτροπή. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου με απόφασή του, την οποία ψήφισαν παρατάξεις της αντιπολίτευσης, είχε ζητήσει από την Οικονομική Επιτροπή να παραπέμψει το θέμα στο Συμβούλιο. Ομως η περιφερειακή αρχή εισήγαγε το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή, η οποία έλαβε την προαναφερθείσα απόφαση.
Νέα Πελοπόννησος: Θεματοφύλακες της νομιμότητας
Σε ανακοίνωση της μετά τη λήψη της απόφασης, η παράταξη “Νέα Πελοπόννησος” αναφέρει: «Παραμένουμε οι θεματοφύλακες της νομιμότητας του έργου της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο». Και υποστηρίζει ότι η απόφαση «είναι παράνομη γιατί η Οικονομική Επιτροπή έχει την αρμοδιότητα να αναθέτει την νομική εκπροσώπηση της Περιφέρειας, όχι όμως να παραιτείται από ένδικα βοηθήματα πολύ περισσότερο όταν αυτά αφορούν σε αμφισβήτηση αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου που έχουν να κάνουν με την λειτουργία της Περιφέρειας και τα συμφέροντα αυτής».
Σε άλλο σημείο της ίδιας ανακοίνωσης επισημαίνεται ότι υπάρχει κίνδυνος καθυστέρησης του έργου, επειδή:
«1) Η παραίτηση από τις αιτήσεις ακύρωσης που είχαν κατατεθεί στο ΣτΕ λίγες μόνο ημέρες πριν την συζήτηση τους αποτελεί βλαπτική ενέργεια:
2) Για την Δημόσια υγεία και το Περιβάλλον αφού θα παρατείνει για ένα χρόνο την ανεξέλεγκτη διάθεση των αστικών απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
3) Για την Εθνική Οικονομία αφού τα προσδοκώμενα οφέλη από την οικονομική δραστηριότητα ύψους 160 εκ. ευρώ που θα επιφέρει η εκτέλεση του έργου θα καθυστερήσει κατά ένα χρόνο και ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν κίνδυνοι για την απώλεια Ευρωπαϊκών πόρων.
4) Για την Περιφερειακή μας Οικονομία αφού η προστιθέμενη αξία που θα επιφέρει η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην τουριστική δραστηριότητα αλλά και συνολικότερα στις δραστηριότητες της Πελοποννήσου θα καθυστερήσει κατά ένα χρόνο.
5) Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου αφού είναι πιθανό ο ΙΦΣ να διεκδικήσει σταλίες εξαιτίας της αλλαγής του χρονοδιαγράμματος εκτέλεσης του έργου χωρίς δική του υπαιτιότητα».
Απειλεί με προσφυγή η παράταξη Πετράκου
Ο επικεφαλής της “Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου” Θανάσης Πετράκος, πριν αποχωρήσει από τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, μεταξύ άλλων είπε:
«Εμείς, η “Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου”, θα συνεχίσουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή και για την τήρηση της νομιμότητας και για να αποτρέψουμε με τη βοήθεια των ενεργών πολιτών να υλοποιηθεί το αντιπεριβαλλοντικό και αντιοικονομικό έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ.
Σας καλούμε να ακυρώσετε έστω και τώρα τη διαδικασία του ΣΔΙΤ και να διεκδικήσουμε από τη κυβέρνηση να προχωρήσει στο εναλλακτικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης με δημόσιο χαρακτήρα και με έμφαση στις πολιτικές πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης και επαναδιαλογής των υλικών με μειούμενο ολοένα υπόλειμμα.
Αν επιμείνετε θα μας βρείτε απέναντι με κάθε νόμιμο και πρόσφορο μέσον. Είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπίσουμε την απόφαση του ΠΕΣΥΠ και τη νομιμότητα αλλά και τη “τσέπη” των πολιτών της Πελοποννήσου από την μεγάλη αύξηση των δημοτικών τελών για να κερδίζουν οι εταιρείες.
Για τους λόγους αυτούς αποχωρούμε από τη συνεδρίαση διότι δεν θέλουμε να νομιμοποιήσουμε με την συμμετοχή μας μια βλαπτική για τους πολίτες και το περιβάλλον απόφαση αλλά και μια διαδικασία που έχει σοβαρά νομικά προβλήματα».