Η διψασμένη Ερμιονίδα με τεράστιες ανάγκες νερού ύδρευσης και άρδευσης παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης και της Περιφέρειας για το έργο που θα μπορέσει να δώσει λύση στο τεράστιο πρόβλημα, το οποίο παραμένει άλυτο.
Η κουβέντα «Ανάβαλος ή Τζερτζελιά» έχει ανάψει τόσο σε τοπικό επίπεδο μεταξύ των κατοίκων, όσο και σε πολιτικό επίπεδο, αφού και τα δύο έργα μαζί δεν πρόκειται να γίνουν λόγω υψηλού κόστους.
Χαρακτηριστικό είναι ότι για την μεταφορά του νερού του Αναβάλου χρειάζονται 68.000.000 ευρώ. Εκτιμάται χωρίς να υπάρχει ακόμα η μελέτη ότι θα χρειαστούν 18.000.000 ευρώ για τη μελέτη των αρδευτικών δικτύων και την κατασκευή τους. Αντίστοιχα για το «Χαμηλό φράγμα λεκάνης Ράδου – Τζερτζελιάς» απαιτούνται λιγότερα χρήματα (55.000.000 ευρώ), ενώ είναι ήδη πλήρης η μελέτη.
Όμως, δεν είναι μόνο η διαφορά του κόστους κατασκευής. Σημαντική παράμετρος που πρέπει να συνυπολογιστεί είναι το κόστος λειτουργίας, αφού για την μεταφορά του νερού του Αναβάλου στην Ερμιονίδα χρειάζεται κοστοβόρα ενέργεια, ενώ από την Τζερτελιά θα υπάρχει φυσική ροή, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Να σημειωθεί ότι το φράγμα της Τζερτζελιάς είχε πρωτοσυζητηθεί πριν πολλά χρόνια, επί Νομάρχη Σαλεσιώτη. Το 2008 έγινε μάλιστα και η μελέτη και έκτοτε το θέμα έμεινε στα αζήτητα. Πριν μερικά χρόνια βρέθηκε η μελέτη στα συρτάρια της περιφέρειας και επικαιροποιήθηκε. Όμως το έργο δεν εντάχθηκε ποτέ για χρηματοδότηση και ξαναέμεινε στα αζήτητα με ολοκληρωμένη πλέον μελέτη.
Στο παρελθόν βέβαια είχαν εκφραστεί φόβοι, για καταστροφή του Ράδου που θα είχε ως αποτέλεσμα να στερέψει και να μην φτάνει το νερό στα Ίρια, ενώ είχε συζητηθεί να κατασκευαστούν πεζούλες στα γύρω βουνά, αντίστοιχες με την Απείρανθο της ορεινής Νάξου, ώστε να εμπλουτιστεί ο υπόγειος υδροφορέας των Διδύμων και να ξαναβγάλουν νερό τα πηγάδια. να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον βουλευτή ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Πουλά για το Φράγμα της Τζερτελιάς υπάρχει ώριμη μελέτη από το 2010, αν και εκκρεμεί η ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων.
Αντίστοιχα η ενεργοβόρα μεταφορά του νερού του Αναβάλου έγινε «ανέκδοτο», όπως ο ίδιος ο Ανάβαλος, και χρησιμοποιήθηκε στα προεκλογικά μπαλκόνια. Ακόμα και ο κυβερνητικός βουλευτής Γιάννης Ανδριανός το 2018 το έσπρωχνε το ζήτημα με ερώτησή του στη Βουλή, όταν έλεγε στον τότε υπουργό Σ. Αραχωβίτη για την καθυστέρηση δημοπράτησης της επέκτασης του αρδευτικού δικτύου Αναβάλου στην Ερμιονίδα. Μάλιστα επεσήμαινε τότε ο νυν κυβερνητικός βουλευτής: «Ένα έργο που ήταν έτοιμο προς δημοπράτηση από το τέλος του 2014 και ενταγμένο στο «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», άρα ώριμο αφού έχει παραληφθεί η σχετική οριστική μελέτη».
Τη σκυτάλη πήρε τώρα ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Πουλάς, ο οποίος με πρόσφατη ερώτησή του προς το νυν υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ρωτά α) για ποιους συγκεκριμένους λόγους ένα ενταγμένο έργο (Ανάβαλος), που λύνει τόσα πολλά προβλήματα και για το οποίο σπαταλήθηκαν τόσοι πόροι για να φτάσει στο στάδιο της ένταξης, ακυρώνεται και προτάσσεται ένα άλλο για το οποίο υπάρχουν εκκρεμότητες (ανανέωση περιβαλλοντικών όρων), β) Οι μελέτες που συνοδεύουν το έργο αποδεικνύουν ότι το φράγμα Ρορού – Τζερτζελιάς έχει πράγματι τη δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης της Ερμιονίδας; και γ) Πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου;».
Τι σκέφτεται η κυβέρνηση
Το σοβαρό ενεργειακό κόστος που απαιτείται για τη μεταφορά του νερού του Αναβάλου στην Ερμιονίδα, την ώρα που οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ χρωστούν τα …μαλλιοκέφαλά τους στη ΔΕΗ, είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που φρενάρει την απόφαση. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χρηματοδοτηθούν και τα δύο έργα που ζήτησε ο Παναγιώτης Νίκας από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδη, επιχειρείται να γίνει με πολλά κριτήρια η επιλογή του ενός.
Μία παράμετρος σημαντική επίσης που εξετάζεται είναι η τουριστική και αυτό έχει να κάνει και με το Κοιλάδα Χιλς, που προκειμένου να διασφαλίσει πόσιμο νερό έχει προσφερθεί να φτιάξει μονάδα αφαλάτωσης. Επίσης συνυπολογίζεται ότι η Τζερτζελιά μπορεί να εξασφαλίσει πόσιμο νερό, ενώ ο Ανάβαλος νερό για πότισμα. Ερευνάται δε, αν η Τζερτζελιά μπορεί να διασφαλίσει και νερό για άρδευση, ώστε να λυθεί συνολικά το πρόβλημα.
Επομένως το θέμα παραμένει ανοιχτό και σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει κλείσει, μέχρι να συνυπολογιστούν όλες οι παράμετροι και φυσικά να λυθούν τα όποια περιβαλλοντικά προβλήματα προκύψουν.
ΈΝΤΥΠΗ ΈΚΔΟΣΗ