Hi-tech πολιτιστικές διαδρομές στο Άργος! Το σχέδιο Καμπόσου που θα απογειώσει τον τουρισμό
Χρηματοδότηση για την κατασκευή και λειτουργία τελεφερίκ, που θα ενώνει την πόλη του Άργους με την αρχαία Ακρόπολη αποφάσισε να διεκδικήσει ο δήμος.
Πώς θα γίνει αυτό; Το σχέδιο κατατίθεται τις επόμενες ημέρες, σε συνεργασία με γειτονικούς δήμους, με την εφορεία Αρχαιοτήτων και με τον Δημόκριτο!
Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Άργους – Μυκηνών αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τον Δήμαρχο Δημήτρη Καμπόσο να υπογράψει και να υποβάλλει όλα τα σχετικά έγγραφα για την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου 2019 στις αστικές καινοτόμες δράσεις (Urban Innovative Actions -UIA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο δήμος θα συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος στο πρόγραμμα «Καινοτομία στην πολιτιστική κληρονομιά: Νέες πολιτιστικές διαδρομές στους αρχαιολογικούς χώρους Άργους –Μυκηνών, Νεμέας και Τενέας».
Να σημειωθεί ότι το θέμα του τελεφερίκ είχε αναφερθεί από τον Δημήτρη Καμπόσο σε πρόσφατη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στο Άργος (Σεπτέμβριο).
Στόχος είναι να συμμετέχουν ακόμα στο πρόγραμμα ως συνεργαζόμενοι εταίροι, οι Δήμοι Κορίνθου και Νεμέας, οι Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων – Αργολίδας και Κορινθίας, ο Δημόκριτος (Τμήμα Εφαρμοσμένων Τεχνολογιών) και η ΑΡΑΤΟΣ GROUP. Το πρόγραμμα προβλέπεται να διαρκέσει 3 έτη και θα διεκδικηθεί συνολική χρηματοδότηση 4,5 εκατ. ευρώ.
Αντικείμενο της πρότασης είναι η εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών και υποδομών για την ανάπτυξη θεματικών πολιτιστικών και ταξιδιωτικών διαδρομών με επίκεντρο εμβληματικά τουριστικά αξιοθέατα, μνημεία και χώρους της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, με στόχο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής των Δήμων Άργους Μυκηνών, Κορίνθου και Νεμέας.
Επιδίωξη είναι να συμβάλει στην οικονομική άνθηση των κοινοτήτων στις περιοχές που φιλοξενούν αρχαία μνημεία και να προσφέρει στους τουρίστες ένα καινοτόμο τρόπο βιωματικής ξενάγησης σε μοναδικά πολιτιστικά αξιοθέατα και εμπειρίες.
Προτείνεται η αξιοποίηση αναπτυγμένων εργαλείων εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, ολογραφικής προβολής, τρισδιάστατης απεικόνισης – εκτύπωσης και τρισδιάστατης αλληλεπίδρασης ανθρώπου – υπολογιστή. Η πρόταση διερευνά το νέο δυναμικό των μέσων αυτών υλοποιώντας επιλεγμένες πιλοτικές δράσεις για την προώθηση της σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς των δήμων Άργους –Μυκηνών, Κορίνθου και Νεμέας.
Οι κύριες δράσεις του προτεινόμενου έργου:
ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ 1. Ανάδειξη του ιστορικού κάστρου – αρχαία Ακρόπολη του Άργους – Λάρισα:
- Δημιουργία τελεφερίκ που θα ενώνει την πόλη με την αρχαία Ακρόπολη του Άργους.
- Ψηφιακά διαδραστικά δρώμενα στην αρχαία Ακρόπολη του Άργους.
ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ 2. Μουσεία εικονικής πραγματικότητας και καινοτομικά εργαστήρια αναπαραγωγής αρχαίων αγαλμάτων και αντικειμένων:
- Μουσεία εικονικής πραγματικότητας – Ιστορική Αφήγηση και διαδραστική εξερεύνηση στα μουσεία του Άργους, Κορίνθου και Νεμέας.
- Δημιουργία εργαστηρίου 3D printing, στο Άργος και στην Κόρινθο.
- Διοργάνωση ετήσιου φεστιβάλ τρισδιάστατης δημιουργίας προϊόντων αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, εναλλάξ σε κάθε συμμετέχοντα Δήμο.
ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ 3. Δημιουργία Ψηφιακών θεματικών πάρκων στον αρχαίο χώρο των Μυκηνών και Νεμέας:
- Ψηφιακό πάρκο Μυκηναϊκού πολιτισμού
- Ψηφιακό πάρκο Νεμέας
- Αθλητικοί αγώνες στο ιερό του Νεμείου ∆ιός και μάχη με το λιοντάρι της Νεμέας.
ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ 4. Περιήγηση στους Αρχαιολογικούς χώρους Μυκηνών, Νεμέας και Τενέας μέσω επαυξημένης πραγματικότητας – (Augmented Reality OnSite Guided tours): – Αυτο-καθοδηγητικό σύστημα ξενάγησης μέσω επαυξημένης πραγματικότητας (AR).
- Ξενάγηση παιδιών με «ψηφιακό ξεναγό» το ολόγραμμα ενός αγαπημένου χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων.
- Συλλογή απόψεων και εμπειριών των επισκεπτών των αρχαιολογικών χώρων και προτάσεων για περαιτέρω ανάπτυξη.
Urban Innovative Actions
Οι αστικές καινοτόμες δράσεις (Urban Innovative Actions -UIA) είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρέχει στις αστικές περιοχές σε όλη την Ευρώπη πόρους για τη δοκιμή νέων και μη αποδεδειγμένων δοκιμασμένων λύσεων για την αντιμετώπιση των αστικών προκλήσεων.
Οι κατεξοχήν δικαιούχοι της πρωτοβουλίας UIA είναι οι αστικές αρχές – Δήμοι και προϋπόθεση συμμετοχής είναι ο πληθυσμός της μεμονωμένης πόλης ή της ομάδας των συνεργαζόμενων πόλεων να ξεπερνά τις 50.000 κατοίκους.
Η πρωτοβουλία UIA μπορεί να παρέχει έως και 5 εκατ. ευρώ από το ΕΤΠΑ, με 80% συγχρηματοδότηση, για την υλοποίηση ενός καινοτόμου έργου που θα αφορά συγκεκριμένα προβλήματα – προκλήσεις αστικών περιοχών.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ