ΟικονομίαΑρχείο

Ιατρικός Τουρισμός

Ένας τομέας με γρήγορη τουριστική ανάπτυξη που θα μπορούσε κάλλιστα στην Αργολίδα να αποδώσει καρπούς, αναπτύσσεται ραγδαία στην Μεσσηνία. Πρόκειται για τον ιατρικό- ιαματικό τουρισμό, που με αφετηρία την Επίδαυρό και το Ασκληπιείο της θα μπορούσε να επεκταθεί σε όλη την Αργολίδα.

Πριν λίγες ημέρες, ο Οίκος Φιλοξενίας “Παπαδοπούλειον” προσκάλεσε ένα από τα μεγαλύτερα γραφεία ιατρικού τουρισμού με έδρα στη Γερμανία στην Καλαμάτα.

Σύμφωνα με τον διοικητικό διευθυντή της μονάδας υποστηριζόμενης διαβίωσης ηλικιωμένων “Παπαδοπούλειον”  Γιώργο Βέτσο «στα πλαίσια υλοποίησης εισερχόμενου τουρισμού από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη καθώς και από τη Βόρεια Αμερική, Καναδά και Αυστραλία, το “Παπαδοπούλειον” συμμετέχοντας στον νεοϊδρυθέντα Κόμβο Ιατρικού Τουρισμού Καλαμάτας, που είναι ένα σύμπλεγμα τοπικών φορέων υγειονομικής περίθαλψης, οργάνωσε και προσκάλεσε ένα από τα μεγαλύτερα γραφεία ιατρικού τουρισμού με έδρα στη Γερμανία, ώστε να παρουσιαστούν όλες οι υπηρεσίες ιατρικού τουρισμού στην πόλη της Καλαμάτας». Η Μονάδα Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ηλικιωμένων “Παπαδοπούλειον” είναι ένα πρωτοποριακό θέρετρο υγείας, το οποίο προσφέρει πολυτελή καταλύματα, πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη, 24ωρη νοσηλευτική φροντίδα και συνδυασμό ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, οργανωμένες εκδηλώσεις και προηγμένα προγράμματα ευεξίας.

Ο υγειονομικός τουρισμός είναι ένας γενικός όρος για ταξίδια που επικεντρώνεται στην ιατρική περίθαλψη και στις υπηρεσίες υγείας. Ο σκοπός της τουριστικής διαμονής είναι η σωματική όσο και η διανοητική συντήρηση, η σταθεροποίηση και η αποκατάσταση της υγείας . Το φάσμα των σχετικών με την υγεία και ιατρικών μέτρων που κυμαίνονται από την ευεξία και τη φυσική κατάσταση για τη θεραπεία, την αποκατάσταση και την πρόληψη ασθενειών μέχρι τη χειρουργική επέμβαση.

Ο ιατρικός τουρισμός αντιμετωπίζει αυξανόμενη κοινωνική και οικονομική σημασία παγκοσμίως λόγω της δημογραφικής αλλαγής. Το αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής του πληθυσμού, σε συνδυασμό με τη μείωση του ποσοστού γεννήσεων, προκαλεί ένταση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στις δυτικές βιομηχανικές χώρες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο αριθμός των συνεισφερόντων μειώνεται και η αυτοπροστασία καθίσταται ολοένα και πιο σημαντική. Αλλά και η αύξηση των ασθενειών του πολιτισμού, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι αλλεργίες, καθιστούν πιθανότατα υψηλότερη έκπτωση σε ιατρικές δαπάνες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) θεωρεί τον τουρισμό υγείας ως ξεχωριστό τμήμα του τουρισμού. Ως διεπιστημονική, βρίσκεται στη διεπαφή της οικολογίας, της οικονομίας, της κοινωνιολογίας, της ιατρικής, της ψυχολογίας και της γεωγραφίας .

Σε διάφορα γερμανικά πανεπιστήμια και κολέγια, ο τουρισμός υγείας έχει εδραιωθεί, ως επί το πλείστον ως τμήμα των οικονομικών και τουριστικών προγραμμάτων σπουδών.