ΕυρώπηΑρχείο

Συνέντευξη Κυμπουρόπουλου: Πως πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη την αναπηρία

Στα βασικά βήματα που πρέπει να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να διευκολύνει τη ζωή των αναπήρων, αναφέρθηκε ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, σε συνέντευξή του στον Άκη Γκάτζιο για το anagnostis.org, από την έδρα του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας μιλά για το ποιά είναι η πραγματικότητα στην Ελλάδα αυτή την στιγμή σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη σε όλους τους τομείς σχετικά με το θέμα των ΑμεΑ, τονίζοντας πως θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία όλων και να επανεκπαιδευτούμε. «Οι πολίτες χρειάζονται τα σωστά εργαλεία για να γίνουν ενεργοί πολίτες», επισήμανε χαρακτηριστικά ο καταγόμενος από το Ναύπλιο ευρωβουλευτής.

Η τομή που χρειάζεται να γίνει, σύμφωνα με τον Σ. Κυμπουρόπουλο, είναι να βγουν οι ανάπηροι έξω από τα ιδρύματα ώστε να τους δωθεί η δυνατότητα να έχουν δική τους ζωή όπως έχουν ονειρευτεί. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα την πολιτική που ακολουθεί εδώ και δεκαετίες η Σουηδία.

Γκάτζιος Κυμπουρόπουλος

Στο ευρωκοινοβούλιο άνοιξε το θέμα, με σχετική ερώτηση ευρωβουλευτών για το ποια θα είναι η στρατηγική της Ευρωπαικής Επιτροπής που αφορά αποκλειστικά και μόνο την αναπηρία, δεδομένου ότι αποτελεί καθημερινότητα για πάνω από 100 εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες. «Αυτό που κάνω καλά είναι να μιλάω, να φωνάζω και να διεκδικώ. Δεν ακούγονται όλα όσα θέλω, γι’ αυτό υπάρχουν και συμβιβασμοί», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Σ. Κυμπουρόπουλος.

Σύμφωνα με τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο θα πρέπει να κλείσουν ότι ιδρύματα υπάρχουν και να διοχετευτούν τα ίδια χρήματα σε υπηρεσίες, όπως ο προσωπικός βοηθός, ώστε να είναι ο καθένας ελεύθερος για τις επιλογές του και να μπορεί να ζήσει τη ζωή που αυτός θέλει.

Ο ευρωβουλευτής στάθηκε στην αναγκαιότητα που υπάρχει για άνοιγμα εργασιών που ταιριάζουν σε όλους, μετά από κατάλληλη εκπαίδευση, αλλά παράλληλα και στο θέμα της προσβασιμότητας.

Απαντά επίσης στο αν και κατά πόσο θα μπορέσει η Ελλάδα να ακολουθήσει όλα αυτά τα βήματα εφόσον υιοθετηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΥΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ: