ΠολιτισμόςΑρχείο

Παιδιόθεν: η νέα έκθεση του Π.Λ.Ι. στο Σταθμό για παιδιά…και μεγάλους

Οι καλύτερες εκπλήξεις είναι οι εντελώς τυχαίες! Πηγαίνοντας για μια συνάντηση στο Μουσείο Παιδικής Ηλικίας «Ο Σταθμός», στο Ναύπλιο, παρακολούθησα τυχαία μια αναπάντεχη παράσταση με καλλιτέχνες που μετέφεραν, μετρούσαν, έκοβαν, έβαφαν, τοποθετούσαν, κάτω από τους ήχους σφυριών, τρυπανιών και πριονιών. Στη σκεπή οι μαστόροι έκαναν επιδιορθώσεις ώστε το κτίριο να είναι έτοιμο για τη νέα έκθεση που θα δώσει χαρά σε μικρούς αλλά και μεγάλους. Ανάμεσα στους ήχους μπορούσες να διακρίνεις συζητήσεις για τις κινήσεις που έπρεπε να γίνουν, τα εκθέματα που έπρεπε να μπουν και σε ποιες προθήκες, τα χρώματα που έπρεπε να χρησιμοποιηθούν. Όλοι εργάζονταν και ανάμεσά τους η κ. Ιωάννα Παπαντωνίου να δίνει οδηγίες και να προβάρει πότε το ένα και πότε το άλλο παιχνίδι σε κάποια προθήκη. Ψηλά από την ξύλινη οροφή οι χαρταετοί ανυπόμονοι να μετράνε τις μέρες μέχρι την Καθαροδευτέρα και τα τσολιαδάκα χαρούμενα που ένιωθαν πως όλο αυτό το πήγαινε-έλα γινόταν γιατί παιδιά και γονείς θα έρχονταν και πάλι να τα δουν και να τα χαιρετήσουν.

Παιδιόθεν: η νέα έκθεση του Π.Λ.Ι. στο Σταθμό για παιδιά…και μεγάλους

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που γίνονται προετοιμασίες μιας έκθεσης στο Μουσείο Παιδικής Ηλικίας «ο Σταθμός» στο Ναύπλιο. Είναι ίσως από τις λίγες που συμπίπτουν με το εορταστικό κλίμα της πόλης, τους πολύχρωμους φωτισμούς και τα Καρουσέλ που ζωντανεύουν το πάθος των μικρών για ένα γύρο με τα αλογάκια του και τη χαρά των μεγάλων για όσα παιδικά τους θυμίζουν.

Παιδιόθεν λοιπόν για τους ντόπιους και τους επισκέπτες της πόλης. «Παιδιόθεν» και η προετοιμαζόμενη έκθεση στο μουσείο του Σταθμού που υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά από το 1989, όταν ο Δήμος Ναυπλιέων παραχώρησε  την παλιά αποθήκη του σιδηροδρομικού σταθμού και την πλατφόρμα της στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα (Π.Λ.Ι.) «Βασίλειος Παπαντωνίου» για να μετατραπεί σε παιδότοπο και μουσείο παιχνιδιού.

Παιδιόθεν: η νέα έκθεση του Π.Λ.Ι. στο Σταθμό για παιδιά…και μεγάλους

Όπως και στο Λαογραφικό του Μουσείο έτσι κι εδώ ένα πλήθος παιχνιδιών, πολλά από τα οποία είναι συλλεκτικά, αλλά και χρηστικά αντικείμενα (νάκες, καθίσματα της πρώτης παιδικής ηλικίας, κ.ά) από τις πλούσιες συλλογές του, εκτίθενται και χρησιμοποιούνται για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται.

Σημειώστε πως προγράμματα γίνονται και σε πολλές άλλες περιοχές άμεσα συνδεδεμένα με την παραγωγική και πολιτισμική φυσιογνωμία τους («Θάλασσα ο μόνος δρόμος» στη Νεάπολη Λακωνίας, «Γεύσεις από γάλα» στο Καρπενήσι Ευρυτανίας, κ.ά.). Για την περίοδο 2019-2020 υλοποιούνται προγράμματα για την υφαντική, το ένδυμα και τη μόδα, την ιστορία του Ναυπλίου. Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα  μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Π.Λ.Ι. και του «Σταθμού» https://www.pli.gr/el/content/εκπαιδευτικά προγράμματα.

Παιδιόθεν: η νέα έκθεση του Π.Λ.Ι. στο Σταθμό για παιδιά…και μεγάλους

Παιδιόθεν: η νέα έκθεση του Π.Λ.Ι. στο Σταθμό για παιδιά…και μεγάλους