Αποφασισμένος για τη δημιουργία υδατοδρομίων εμφανίζεται ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, καθώς βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία δικτύου που θα εξυπηρετεί τις περιοχές της Καλαμάτας, της Μονεμβασιάς και της Μάνης, ενώ πάλι στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου, σε διαδικασία αδειοδότησης βρίσκονται τα υδατοδρόμια σε Ναύπλιο και Νέα Κίο, με την προσδοκία να είναι σε χρήση το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι 2022.
Επίσης υδατοδρόμιο αναμένεται να εξυπηρετήσει και την Κυλλήνη, του νομού Ηλείας, το οποίο θα συνδέεται και με αυτά της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Σε διαδικασία αδειοδότησης ως γνωστόν βρίσκονται και δύο υδατοδρόμια στο Λουτράκι (το ένα στο λιμάνι Λουτρακίου και το άλλο στο Καλαμάκι), τα οποία θα λειτουργούν εναλλακτικά, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, εξασφαλίζοντας έτσι πτήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Μεταξύ άλλων και για το εν λόγω θέμα συνεδρίασε χθες Δευτέρα 23/12, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Υπουργικό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, το σχέδιο νόμου εισηγήθηκαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλής και ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Γ. Κεφαλογιάννης, τονίζοντας ότι στοχεύει αφενός στη φιλελευθεροποίηση του θεσμικού πλαισίου – «εμπλέκοντας» ιδιώτες επενδυτές – κι αφετέρου στην απλούστευση και επιτάχυνση των απαιτούμενων για την αδειοδότηση των υδατοδρομίων διαδικασιών.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να σηματοδοτήσει την ανάπτυξη ενός βιώσιμου δικτύου για τα υδατοδρόμια, που θα εμπλουτίσει το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας και θα εξυπηρετήσει την καλύτερη διασύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με απομακρυσμένους και όχι μόνο προορισμούς, εξέλιξη η οποία έχει ήδη αναζωπυρώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Τουλάχιστον 100 υδατοδρόμια αναμένεται να φτιαχτούν σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και σε απομακρυσμένα νησιά όπως τα Ψαρά, η Χάλκη και ο Άγιος Ευστράτιος. Πάνω από 100 χρόνια αφότου εκδόθηκε η πρώτη άδεια πτήσης υδροπλάνου στην Ελλάδα και μετά από καθυστερήσεις ετών, το «φιλόδοξο» project, παίρνει το δρόμο της υλοποίησης. Στόχος, οι πρώτες πτήσεις να ξεκινήσουν από την Κέρκυρα, τους Παξούς και την Πάτρα τον Μάιο του 2020.
Την ίδια στιγμή σε θέση ετοιμότητας, βρίσκονται τα επενδυτικά σχήματα, που θα διαχειριστούν τα υδροπλάνα, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών, που διαθέτουν εμπειρία στον τομέα των αερομεταφορών. Σε αυτούς που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον, περιλαμβάνονται τα ονόματα των Ανδρέα Καροτσιέρη της Airwaves, του Ελληνομεξικανού Ρικάρντο Νικολόπουλου της Eagles Seaplenes, καθώς κι ένα επενδυτικό σχήμα (fund) με γερμανικά και ελβετικά κεφάλαια.
Για την ιστορία το 1918 δόθηκε η πρώτη άδεια πτήσης, ενώ από το 1926, υδροπλάνα εκτελούσαν δρομολόγια, από το Παλαιό Φάληρο (Τροκαντερό) προς την Κωνσταντινούπολη.
Στη νεότερη ιστορία, οι πρώτες πτήσεις ξεκίνησαν το 2005, λίγο μετά τους Ολυμπιακούς από την Air Sea Lines και με κεντρικό υδατοδρόμιο στο Φάληρο. Οι πτήσεις υδροπλάνων διήρκεσαν μέχρι το 2008, με την πατροπαράδοτη κρατική γραφειοκρατία να εμποδίζει την επέκταση του δικτύου και κατά συνέπεια την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος.