Site icon Αρχείο anagnostis.org

Βουλιάζει στα 2,35 ευρώ το κιλό το ελαιόλαδο στη Πελοπόννησο – Σε απελπισία οι παραγωγοί

Ελαιόλαδο

Δύσκολο αναμένεται το 2020 για τους ελαιοπαραγωγούς που βλέπουν πλέον την παραγωγή τους να πωλείται σε εξευτελιστικές τιμές, καθιστώντας την όλη κατάσταση ασύμφορη οικονομικά για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. 

Αν και τα φετινά αποθέματα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι αυξημένα σε σχέση με πέρσι και η ποιότητα του προϊόντος καλύτερη, η τωρινή ζήτηση δεν βρίσκεται σε καλά επίπεδα με αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν κατρακυλήσει ακόμα και στα 2,35 ευρώ το κιλό, βυθίζοντας ιδιαίτερα τους μικρομεσαίους παραγωγούς σε απελπισία.

Που οφείλεται αυτή η «βουτιά» στην τιμή

Απ’ ότι φαίνεται το μεγάλο πλεόνασμα των ιταλικών και ισπανικών αποθεμάτων, σε συνδυασμό με την επιβολή των αμερικανικών δασμών στο ισπανικό ελαιόλαδο και την αύξηση του ανταγωνισμού λόγω της συμμετοχής της Πορτογαλίας, της Τυνησίας και της Αλγερίας στην παγκόσμια αγορά ελαιόλαδου, περιορίζει σημαντικά τη ζήτηση για ελληνικό ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας, προκαλώντας συνθήκες ασφυξίας στην αγορά.

Σε αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε το χρόνια πρόβλημα που αφορά στη μη τυποποίηση του ελληνικού ελαιολάδου και την χύμα διακίνηση του μεγαλύτερου ποσοστού της εγχώριας παραγωγής με προορισμό την Ιταλία και την Ισπανία, όπου τα συσκευάζουν και τα πωλούν ως δικά τους σε πολύ υψηλότερες τιμές από αυτές που τα προμηθεύονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ελληνική παραγωγή να εξαρτάται άμεσα από την ζήτηση που διαμορφώνεται στην ιταλική και την ισπανική αγορά. 

Επίσης δημοσιεύματα κάνουν λόγο για αθέμιτες πρακτικές Ισπανικών εταιριών εμπορίας ελαιολάδου σε συνεργασία με Ελληνικές εταιρίες, που στρέφονται έμμεσα κατά των Ελλήνων παραγωγών. Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για μια ιδιότυπη «συνεργασία» ανάμεσα σε ισπανικές και ελληνικές εταιρίες εμπορίας ελαιολάδου όπου οι ισπανικές εταιρίες προσπαθώντας να αποφύγουν τους αμερικανικούς δασμούς, προσεγγίζουν τις αντίστοιχες Ελληνικές, ώστε να μεταφερθούν στην Ελλάδα μεγάλες ποσότητες ισπανικού ελαιολάδου και στην συνέχεια αυτό να εξαχθεί ως ελληνικό στις ΗΠΑ, είτε μέσω σχετικών προσμίξεων, είτε ακόμα και χωρίς αυτές. Με αυτό τον τρόπο στρέφονται ουσιαστικά κατά των Ελλήνων παραγωγών των οποίων η φετινή οικονομική ζημιά μόνο στη Μεσσηνία, χωρίς να υπολογίζεται η περσινή καταστροφική λόγω δάκου χρονιά, εκτιμάται στα 100 εκατ. ευρώ

Επερώτηση Ντίνας Νικολάκου

Επερώτηση κατέθεσε η Περιφερειακή Σύμβουλος της “Νέας Πελοποννήσου” Κωνσταντίνα Νικολάκου, στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και τα συναφή επαγγέλματα του ελαιοκομικού τομέα, λόγω της εξαιρετικά χαμηλής τιμής του ελαιολάδου.

Η κα. Νικολάκου κάνει ειδική αναφορά στο οικονομικό αδιέξοδο που υπάρχει στις τοπικές κοινωνίες με δεδομένο ότι έχουν χαθεί εκατομμύρια ευρώ από την τοπική αγορά και ζητά την διεκδίκηση εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής για την λήψη ειδικών μέτρων.

Επίσης αναδεικνύει το πρόβλημα “νόθευσης” του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου μέσω συμφερόντων των πολυεθνικών και ζητά από την Περιφερειακή Αρχή την εντατικοποίηση των ελέγχων αλλά και τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Κυβερνητική παρέμβαση ζητά ο Μαντάς

Το ίδιο ζήτημα αναδεικνύει με κοινοβουλευτική ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας Περικλής Μαντάς.

Στην ερώτησή του ο κ. Μαντάς αναφέρει ότι παρά τις επιτυχημένες ενέργειες της Κυβέρνησης για την εξαίρεση του ελαιολάδου από τους αμερικανικούς δασμούς, καθώς και την πολύ καλή φετινή παραγωγή σε ποιότητα και ποσότητα, οι τιμές είναι ιδιαίτερα χαμηλές, προκαλώντας συνθήκες ασφυξίας στους ελαιοπαραγωγούς.

Κατά τον κ. Μαντά οι αιτίες του προβλήματος είναι πολλαπλές και συνδέονται με την χύμα διακίνηση του μεγαλύτερου ποσοστού της εγχώριας παραγωγής ελαιολάδου, με την άμεση εξάρτηση της ελληνικής αγοράς από την ιταλική και την ισπανική, με την καθυστερημένη και περιορισμένη αποτελεσματικότητα του μέτρου ιδιωτικής αποθεματοποίησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και με πιθανές αθέμιτες πρακτικές ισπανικών εταιριών εμπορίας ελαιολάδου, που στρέφονται έμμεσα κατά των Ελλήνων παραγωγών.

Στην ερώτησή του ο κ. Μαντάς ζητάει την λήψη μέτρων για την ενίσχυση της διάθεσης του ελληνικού ελαιολάδου, την προώθηση και προβολή του στις διεθνείς αγορές, την ελάφρυνση του κόστους παραγωγής, την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ιδιωτικής αποθεματοποίησης και περισσότερους ελέγχους για τυχόν αθέμιτες πρακτικές εταιριών εμπορίας ελαιολάδου.

Exit mobile version