ΚοινωνίαΑρχείο

Τραίνο μέχρι την Τρίπολη στις σκέψεις Περιφέρειας και ΟΣΕ

Για μεγάλο ενδιαφέρον αναφορικά την ενεργοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής Κόρινθος – Άργος – Ναύπλιο, που θα φθάνει μέχρι και την Τρίπολη, έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από την Αρκαδική πρωτεύουσα.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Περιφεριάρχης: «Μίλησα με τον Πρόεδρο-Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ κ.Σπηλιόπουλο. Υπάρχει ενδιαφέρον για τη σιδηροδρομική γραμμή και το τρένο στη Περιφέρεια μας. Και δεν μιλάμε πλέον για την ενεργοποίηση της γραμμής μέχρι το Ναύπλιο αλλά μέχρι την Τρίπολη, αυτός είναι ο σχεδιασμός. Αποτελεί αίτημα και βιομηχανιών που υπάρχουν αλλά και νέων που πρόκειται να λειτουργήσουν. Θα υπάρξει και οικονομική συμμετοχή της Περιφέρειας, προφανώς πρέπει να υπάρξει απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου και δεν θέλω να προλάβω κάτι. Θεωρώ πάντως πολύ θετικό και από περιβαλλοντική άποψη και από οικονομική άποψη και από άποψη ποιότητας ζωής την επαναλειτουργία του τρένου. Δεν ξεχνάτε ιδιαίτερα οι παλαιότεροι ότι διατέθηκαν περί τα 100 εκατομ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της γραμμής και όταν εκσυγχρονίστηκε όσο ήταν δυνατόν, ξαφνικά σταμάτησε να λειτουργεί η γραμμή, να υπάρχει τρένο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε παλιότερη δημόσια τοποθέτησή του, ο Παναγιώτης Νίκας είχε επισημάνει σε ότι αφορά το τρένο για την Τρίπολη, πως στόχος είναι να λειτουργήσει για φορτηγά τρένα cargo τα οποία θα συνδέονται απευθείας με τη Βιομηχανική Περιοχή Τρίπολης.

Ωστόσο δεν έχει αποσαφηνιστεί το πως θα ξεπεραστούν οι τεχνικές δυσκολίες που έχουν να κάνουν με το πλάτος της γραμμής, που στο τμήμα Τρίπολη – Κόρινθος είναι στο 1 μέτρο σε αντίθεση με το δίκτυο από Κόρινθο για Πειραιά που είναι γραμμή κανονικού εύρους (1,44 μ.). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα πρέπει να γίνεται μεταφόρτωση των εμπορευμάτων σε άλλο συρμό, στην Κόρινθο, πριν αυτά συνεχίσουν τον δρόμο τους προς το λιμάνι του Πειραιά.