ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Το Ναύπλιο πρότυπο ανακύκλωσης Πανελλαδικά

Τα εγκαίνια του δεύτερου Πολυχώρου Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, πραγματοποιήθηκαν στο Ναύπλιο από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο.

Το Ναύπλιο είναι μια από τις πέντε πόλεις (Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Ιωάννινα και Άνδρος ) που μετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα «Νέα Γενιά Ανακύκλωσης».

Τα εγκαίνια του Πολυχώρου, του πρώτου εκτός Αττικής,  έγιναν στο Λιμάνι της πόλης (νέος σταθμός ΟΣΕ), παρουσία του Μητροπολίτη Αργολίδος κ.κ. Νεκταρίου, του Υπουργού Εσωτερικών κ.Τάκη Θεοδωρικάκου, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα και του Δημάρχου Ναυπλιέων κ. Δημήτρη Κωστούρου. Μετά από τα εγκαίνια ο Υπουργός είχε επαφές με τον δήμαρχο Ναυπλιέων και τον μητροπολίτη Αργολίδας, ενώ επίσης επισκέφθηκε το Βουλευτικό και τον Άγιο Σπυρίδωνα.

Παρόντες ήταν, επίσης, ο  βουλευτής Αργολίδος του ΚΙΝΑΛ κ. Ανδρέας Πουλάς, οι δήμαρχοι Ερμιονίδας κ. Γιάννης Γεωργόπουλος, Επιδαύρου Αναστάσιος Χρόνης, Βόρειας Κυνουρίας κ. Γιώργος Καμπύλης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οργάνωσης Ανακύκλωσης κ. Νίκος Χιωτάκης και ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα περιβάλλοντος κ. Γιώργος Κρεμλής, Περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι κ.α.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι μαθητές της Ε και Στ’ τάξης των δημοτικών σχολείων του Ναυπλίου και η Περιβαλλοντική Ομάδα του 2ου Γυμνασίου.

Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος στην ομιλία του τόνισε:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εσωτερικών κ.Θεοδωρικάκο και να τον συγχαρώ για την πρωτοβουλία αυτή του Υπουργείου η οποία γίνεται πράξη. Μιλάμε για την ανταποδοτική ανακύκλωση και δυστυχώς στο θέμα των απορριμμάτων έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε. Υπάρχει ένας άνθρωπος αναμεσά μας ο κ.Κρεμλής, ο οποίος πάρα πολλές φορές μας έχει ευαισθητοποιήσει σε αυτό το θέμα και νομίζω ότι η Ευαισθητοποίηση ξεκινά για μας σήμερα εδώ. Τα παιδιά μας μετά από μερικά μαθήματα, ξέρουν πολύ καλά ότι πρέπει να επαναχρησιμοποιούν , ξέρουν πολύ καλά ότι πρέπει να κομποστοποιούν, ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει ανακύκλωση. Αυτό εδώ γίνεται για εμάς, γιατί εμείς μαθαίνουμε τι σημαίνει ανακύκλωση με την άλλη λέξη που βλέπετε δίπλα, ανταποδοτική. Σε μία κοινωνία που οτιδήποτε κάνει , οποιαδήποτε διαδικασία, οποιαδήποτε δράση και οποιοδήποτε προϊόν το μεταφράζει σε χρήμα, το ανταποδοτική είναι για τους ενήλικες. Ευχαριστώ την εταιρεία της ανταποδοτικής ανακύκλωσης για ότι συμβαίνει σήμερα εδώ αλλά και για ότι θα συμβεί το επόμενο διάστημα και να πω ότι στο δρόμο που μας επιβάλουν τα δικά μας τα παιδιά, στον δρόμο που μας επιβάλει η ευαισθητοποίηση που πρέπει να έχουμε για το μέλλον μας, γι’ αυτά και μόνο , στον δρόμο αυτό πρέπει να ξεκινήσουμε. Με τον Υπουργό παρόντα, με τον Περιφερειάρχη επίσης όπου η παρουσία τους από μόνη της καταδεικνύει το πόσο σοβαρά βλέπουν αυτό το θέμα. Ξέρουμε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου κάνει τα απαραίτητα για να προχωρήσουμε προς την ορθολογιστική διαχείριση πλέον των απορριμμάτων της περιοχής μας, νομίζω ότι ξεκινάμε από εδώ με μια πολύ μεγάλη ελπίδα. Σας ευχαριστώ όλους, να ευχαριστήσω πρώτα από όλα τα παιδιά τα οποία ξέρω ότι θα επιβάλουν σε όλους τους μεγαλύτερους το πως κανονικά πρέπει να ανακυκλώνουμε, πως πρέπει να φερόμαστε. Σας ευχαριστώ και πάλι καλή επιτυχία».

Διαβάστε Ακόμα: Πρωτοπόρο το Ναύπλιο στην Ανταποδοτική Ανακύκλωση – Πως θα αποκομίσουν οικονομικό όφελος όσοι ανακυκλώνουν

Στον χαιρετισμό του ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικακος είπε:

«Σεβασμιότατε, κ. Περιφερειάρχη, κ. Δήμαρχε, κ. Βουλευτή, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, πρώτα από όλα όμως, αγαπητά παιδιά, μαθητές και
μαθήτριες. Ξεκινώ από σας γιατί εσείς θα γίνετε πρωταγωνιστές μιας μεγάλης αλλαγής. Η πατρίδα μας στην ανακύκλωση, δυστυχώς μέχρι τώρα, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης. Η φιλοδοξία μας είναι να περάσουμε στις πρώτες θέσεις. Και αυτοί που θα πρωταγωνιστήσουν και θα οδηγήσουν την Ελλάδα μπροστά, είσαστε εσείς.

Για μένα είναι ξεχωριστή χαρά που βρίσκομαι μαζί σας στο Ναύπλιο, μια όμορφη και ιστορική πόλη που αξίζει τα καλύτερα και βρίσκεται σε έναν
πολύ καλό δρόμο. Η χαρά μου είναι μεγάλη γιατί εγκαινιάζουμε σήμερα αυτόν τον χώρο της ανακύκλωσης στο πλαίσιο του προγράμματος που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.  Διαλέξαμε τον Δήμο του Ναυπλίου γιατί είναι η ιστορική πρωτεύουσα, γιατί συμβολίζει πάντοτε την τάση για καινοτομία και αλλαγή αλλά και τη συνέχεια του ελληνικού κράτους.

Είμαι σίγουρος ότι το πρόγραμμα θα πετύχει με τη συνδρομή του Συστήματος της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης. Θέλω να ευχαριστήσω την Ανταποδοτική Ανακύκλωση για τη συμβολή της, γιατί αυτός ο χώρος που βλέπετε και άλλοι 45 παρόμοιοι χώροι στους 5 δήμους που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα, προσφέρονται στους δήμους δωρεάν. Χωρίς να πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ. Και αυτή η κίνηση στις μέρες μας εκτιμάται και είναι πάρα πολύ θετική και ουσιαστική και δίνει το παράδειγμα πώς η υγιής επιχειρηματικότητα μπορεί να βοηθήσει στο να αλλάξουμε συνήθειες.
Πιστεύω βαθύτατα ότι το μέλλον του τόπου, ο πολιτισμός και η ζωή μας, μπορούν να γίνουν καλύτεροι αν αυτό το σύστημα πετύχει.  Πιστεύω ότι το
σύστημα αυτό θα επιτύχει χάρη στα παιδιά. Τα παιδιά ξέρουν καλύτερα από μας το μέλλον, γιατί εκείνα είναι το μέλλον και εκείνα θα ζήσουν πολύ
περισσότερο από μας στο μέλλον.

Τέλος, θέλω να θυμίσω κάτι το οποίο θεωρώ σπουδαίο. Οι Έλληνες είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι. Οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι. Να ενώνουμε τις δυνάμεις μας, να αφήνουμε πίσω προκαταλήψεις και ιδεοληψίες και να μη κάνουμε διακρίσεις μεταξύ μας. Είμαστε ένας τόπος ελεύθερος, ελεύθερων ανθρώπων που μπορούμε όλοι να έχουμε τις ιδέες και τις απόψεις μας. Πάντα όμως είμαστε ένας τόπος ανθρώπων που αγαπούν και λατρεύουν την πατρίδα τους και ενώνουν τις προσπάθειές τους ειδικά στα δύσκολα.

Όποια δυσκολία και να βρούμε μπροστά μας, οι Έλληνες ενωμένοι θα την αντιμετωπίσουμε και θα προχωρήσουμε μπροστά».