ΚοινωνίαΑρχείο

Ο γολθοθάς ενός Ναυπλιώτη για μια βεβαίωση

Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες στην Ελλάδα είναι ως γνωστόν πολύπλοκες και χρονοβόρες και ο δρόμος για την απλοποίησή τους φαίνεται να είναι μακρύς ακόμα. Και αυτό το πρόβλημα φαίνεται πως «χτύπησε» και στην ανώτατη εκπαίδευση λόγω συγχωνεύσεων και σπουδαστές και καθηγητές κλήθηκαν να το αντιμετωπίσουν.  Όπως καταγγέλλει στο thebest.gr o Νίκος Γεωργαντάς κάτοικος Ναυπλίου και δημόσιος υπάλληλος στο επάγγελμα, ο γιος του δεν μπορεί να πάρει βεβαίωση ότι έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του και να διεκδικήσει μια εργασιακή θέση, καθώς το αρχείο της Σχολής στην οποία σπούδαζε δεν έχει μεταφερθεί από το Αντίρριο, στην Πάτρα.

Όπως εξηγεί, ο γιος του ήταν σπουδαστής  του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής  του πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και σπούδαζε στο Αντίρριο. Πλέον το Τμήμα  ανήκει στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και έχει μετονομαστεί  σε Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών. Το  νεό Τμήμα προέκυψε από τη συγχώνευση των δύο Τμημάτων Πάτρας και Αντιρρίου που ανήκαν στο πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Επειδή μέρος του αρχείου του Τμήματος παραμένει στο Αντίρριο, καταγγέλλει πως δεν μπορεί να χορηγηθεί βεβαίωση στον γιο του ότι είναι απόφοιτος και αυτό αφορά και άλλους σπουδαστές.

«Έχει τελειώσει ο γιος μου τις σπουδές του και τον Ιούνιο του 2019 έδωσε την πτυχιακή του . Τον Αύγουστο του 2019 ολοκλήρωσε την πρακτική του. Έχει κάνει αίτηση στο Τμήμα για να του χορηγηθεί  βεβαίωση ότι έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του, αλλά του λένε ότι δεν μπορούν, γιατί το αρχείο βρίσκεται στο Αντίρριο , είναι κλειδωμένο εκεί και για να μεταφερθεί πρέπει να γίνει  διαδικασία διαγωνισμού ,να το αναλάβει κάποια εταιρεία κλπ.

Στο αρχείο  στο Αντίρριο βρίσκεται η βαθμολογία των μαθημάτων του. Στην Πάτρα υπάρχει αρχείο από τον Μάιο  και μετά. Τα πριν είναι στο Αντίρριο» εξηγεί. Εκφράζει δε τη δυσαρέσκειά του για τα γραφειοκρατικά αυτά προβλήματα και κωλυσιεργίες που προκαλούν προβλήματα στην επαγγελματική πορεία του γιου του. Eπίσης αναφέρει ότι ο σπουδαστής δεν έχει πάρει τα χρήματα από την πρακτική του που είναι κονδύλια που προέρχονται από το ΕΣΠΑ.

«Θέλει να μπει σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και δεν μπορεί. Υπάρχουν συγκεκριμένες χρονικές προθεσμίες».

Η απάντηση του ΤΕΙ

Τo thebest.gr επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα την Πάτρα κ. Μιχάλη Παρασκευά ο οποίος μαζί με άλλους συναδέλφους του καθηγητές κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν διάφορα γραφειοκρατικά ζητήματα από τη συγχώνευση αυτή. Όπως αναφέρει στο thebest.gr οι απαραίτητες διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί και αυτό το πρόβλημα επιλύεται. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει η μεταφορά του αρχείου από το Αντίρριο στην Πάτρα και θα δοθούν μέσα στον Ιανουάριο βεβαιώσεις στους σπουδαστές που τις χρειάζονται. Το πρόβλημα αφορά περίπου 50 σπουδαστές. Μετά τη συγχώνευση οι υπάλληλοι που ήταν στη γραμματεία του Τμήματος στο Αντίρριο μετακινήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ωστόσο πια , εξηγεί, ότι άμεσα θα γίνει η μεταφορά και η έκδοση βεβαιώσεων σπουδών.

 Ο κ. Παρασκευάς επισημαίνει ότι αυτό ήταν το σημαντικότερο πρόβλημα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν. «Έχουμε διάφορα προβλήματα τα οποία προσπαθούμε να τα λύσουμε.  Έχουμε λύσει τα περισσότερα. Το Πανεπιστήμιο έχει συστήσει Τριμελή Επιτροπή Ελέγχου των φοιτητών αυτών, η οποία θα βοηθήσει τη Γραμματεία ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία και μέσα στον μήνα θα πάρουν τις βεβαιώσεις του. Και όταν το Πανεπιστήμιο ορίσει τον τύπο του πτυχίου, γιατί υπάρχει μια νομική εκκρεμότητα που σύντομα θα λυθεί και αυτή, θα γίνει και η Ορκωμοσία».

Μάλιστα έχει να γίνει ορκωμοσία δύο χρόνια αναφέρει ο κ. Παρασκευάς. Είχε οριστεί ορκωμοσία για το Τμήμα του Αντιρρίου για τις 15 Μαΐου 2019,  η οποία δεν έγινε λόγω της συγχώνευσης.

Το νέο Τμήμα  έχει 30 καθηγητές αυτή τη στιγμή έχει  σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών, μεταπτυχιακό, διδακτορικό, ερευνητικά προγράμματα και είμαστε το μεγαλύτερο Τμήμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και φιλοδοξούμε να γίνουμε και το καλύτερο και δουλεύουμε γι αυτό με όλους τους συναδέλφους.

Σε αυτό το Τμήμα μάλιστα λειτουργεί η Πρότυπη Έξυπνη Οικία στο πλαίσιο της οποίας αναπτύσσονται διαρκώς καινοτόμες εφαρμογές.

thebest.gr