Στη συνεδρίαση της 15ης Ιανουαρίου 2020 του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας, συζητήθηκε θέμα με τίτλο “Αναφορά δημοτών Ερμιονίδας σχετ. με την εν γένει μεταναστευτική πολιτική του Ελληνικού Κράτους και την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στην Ερμιονίδα”, κατόπιν σχετικής με το θέμα επιστολής, υπογεγραμμένης από 498 δημότες, την οποία έλαβε ο Δήμος Ερμιονίδας στις 18/12/1019 με αριθμ. πρωτ. 10056/10051.
Η εισήγηση του θέματος έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο, με τις ακόλουθες προσθήκες:
- Κοινοποίηση των προβληματισμών των δημοτών, όπου αυτοί αιτούνται.
- Ο Δήμος Ερμιονίδας είναι κατηγορηματικά αρνητικός σε περαιτέρω αύξηση του αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών που φιλοξενούνται στην περιοχή μας.
- Ο Δήμος Ερμιονίδας θα αντιδράσει δυναμικά ενάντια σε κάθε προσπάθεια αύξησης του αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών που φιλοξενούνται στην περιοχή μας, αξιοποιώντας κάθε νόμιμο δικαίωμα.
- Η παρούσα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα αποσταλεί σε όλες τις αρμόδιες Αρχές.
Το ψήφισμα των πολιτών:
Η εισήγηση του δημάρχου:
Το θέμα εισηγήθηκε ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος, ο οποίος ανέφερε τα εξής:
«Σήμερα το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την Πατρίδα μας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερα στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά μου, “οι ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές έχουν πάρει την μορφή ανθρωπιστικής κρίσης”.
Η Ελλάδα έχει την ατυχία να αποτελεί πύλη εισόδου προς την Ευρώπη για πρόσφυγες και μετανάστες που προέρχονται από εμπόλεμες χώρες της Ασίας και της Αφρικής, διαθέτοντας μάλιστα θαλάσσια σύνορα, τα οποία είναι αδύνατον να διαφυλαχθούν.
Εδώ πρέπει να επισημάνω, ότι εμπόλεμη χώρα δεν είναι μόνο η Συρία αλλά και πολλές άλλες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Υεμένη, το Σουδάν, η Σομαλία, η Νιγηρία, το Μάλι, το Κονγκό, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Λιβύη, όπου στις περισσότερες από αυτές έχουμε εμφύλιες συγκρούσεις.
Από την άλλη πλευρά η «πολιτισμένη» Ευρώπη έχει κλείσει τα χερσαία σύνορα, αφήνοντας την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου αβοήθητες, να επιλύσουν αυτό το τεράστιο ανθρωπιστικό ζήτημα.
Η Ελλάδα έχει υπογράψει διεθνείς συνθήκες σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να δέχεται και να φιλοξενεί πρόσφυγες, μέχρι ενός ορίου.
Όμως από αυτό το όριο έχουμε ξεφύγει προ πολλού. Και αδυνατούμε πλέον σαν Κράτος, να παρέχουμε σε αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους φιλοξενία με συνθήκες ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.
Τα νησιά του Αιγαίου βουλιάζουν και η Κυβέρνηση μετακινεί πρόσφυγες και μετανάστες προς την ενδοχώρα με σκοπό την φιλοξενία τους είτε σε δημόσια κτήρια (παλιά γυμναστήρια, παλιά στρατόπεδα κ.λ.π.) είτε σε ιδιωτικές ξενοδοχειακές μονάδες και μεμονωμένα ακίνητα ιδιωτών.
Στις 3 Ιουλίου 2017 το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμιονίδας συνεδρίασε και το 12ο θέμα της ημερήσιας διάταξης είχε τίτλο “ Μεταναστευτική πολιτική στο Δήμο Ερμιονίδος, κατόπιν της συνάντησης του Δημάρχου Ερμιονίδας με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Μουζάλα”.
Είχε προηγηθεί ημερίδα στις 15 Ιουνίου 2017 στην Τρίπολη με θέμα «Πρόγραμμα στέγασης αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα» που διοργανώθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στην οποία συμμετείχε πρώην Δήμαρχος κ Σφυρής.
Τότε λοιπόν λάβαμε την ομόφωνη Απόφαση 144/2017, σύμφωνα με την οποία ο Δήμος Ερμιονίδας εκφράζει την αδυναμία να μπει σε ένα τέτοιο πρόγραμμα στέγασης αιτούντων άσυλο, διότι το Κέντρο Υγείας είναι υποστελεχωμένο από γιατρούς, νοσηλευτές και οδηγούς ασθενοφόρων, δεν επαρκούν οι υπάρχουσες σχολικές δομές για την στέγαση μαθητών και τέλος δεν υπάρχουν οι απαραίτητες κοινωνικές δομές για την κοινωνική στήριξη και υποστήριξη των ανθρώπων αυτών.
Μάλιστα τότε παίρνοντας τον λόγο είχα αναφέρει επί λέξει ότι “έχουμε ευαισθησία γι’ αυτούς τους ανθρώπους και όχι ξενοφοβία. Όμως πέρα από την έλλειψη υποδομών έχουμε ήδη πάρα πολλούς οικονομικούς μετανάστες στην περιοχή μας. Πολλοί από αυτούς έχουν ενσωματωθεί στις τοπικές κοινωνίες π.χ. Αλβανοί. Υπάρχουν και άλλοι που δεν έχουν οικογένειες (Πακιστανοί, Ινδοί) που τους έχει αποδεχθεί η τοπική κοινωνία. Φοβάμαι πως δεν υπάρχουν περιθώρια να προστεθούν και άλλοι γιατί σε μερικά χωριά, π.χ. Θερμησία, η πλειοψηφία είναι παιδιά μεταναστών”.
Επίσης ο κ. Λάμπρου ανέφερε ότι σύμφωνα με στοιχεία από την επίσημη απογραφή, οι ήδη εγκατεστημένοι μετανάστες στην περιοχή μας είναι 1.200 άτομα.
Σήμερα, στην περιοχή μας, και συγκεκριμένα στην ξενοδοχειακή επιχείρηση ΓΑΛΑΞΙΑΣ που δραστηριοποιείται στην θέση Τζέμι Κρανιδίου, φιλοξενούνται 500 άτομα, υπό την ευθύνη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.
Όσον αφορά την φιλοξενία σε ιδιωτικά ξενοδοχεία και διαμερίσματα, εμείς σαν νέα Δημοτική Αρχή δεν ενημερωθήκαμε ποτέ από κάποια Υπηρεσία, Φορέα, Οργανισμό ή από κάποιον ιδιώτη, ότι προτίθεται να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες.
Επίσης δεν τίθεται θέμα συναίνεσής ή μη του Δήμου Ερμιονίδας για την φιλοξενία σε ιδιωτικούς χώρους, καθώς η επιλογή χρήσης της ξενοδοχειακής μονάδας δεν θεωρείται δομή ανοικτού τύπου (π.χ. σκηνές σε δημόσιο χώρο) ή κρατική δομή.
Επίσης παρέχονται εντός της μονάδας με έξοδα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, πλήρεις υπηρεσίες και όλα τα απαραίτητα τα οποία ορίζονται από τις Διεθνείς Συμβάσεις.
Στο ίδιο ξενοδοχείο είχαν φιλοξενηθεί πρόσφυγες και μετανάστες άλλες δύο φορές, από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του 2016 και από τον Νοέμβριο του 2018 έως την Άνοιξη του 2019.
Σε όλο αυτό το διάστημα, παρότι φιλοξενήθηκαν διαδοχικά περισσότερα από 1.000 άτομα, κυρίως οικογένειες πολλές από τις οποίες ήταν μονογονεϊκές με μεγάλο αριθμό παιδιών μικρής ηλικίας, δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα εγκληματικότητας ή διατάραξης της κοινωνικής μας ζωής.
Είμαστε σε συνεχή επαφή με τον ιδιώτη ξενοδόχο, προκειμένου να τηρούνται όλες οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που προβλέπουν οι διεθνείς συμβάσεις.
Ο Δήμος Ερμιονίδας και οι δημότες μας δείχνουν υψηλό δείγμα ανθρωπιστικής ευθύνης και φιλοξενίας, δέχονται το εθνικό βάρος που τους αναλογεί στην διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού προβλήματος.
Για την διαχείριση της φιλοξενίας, ζητάμε από την πολιτεία την ενίσχυση του Τοπικού Αστυνομικού Τμήματος το οποίο είναι διαχρονικά υποστελεχωμένο και την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου που καλείται να καλύψει και αυτόν τον επιπλέον πληθυσμό με επάρκεια.
Έχουμε αποστείλει σχετικές με το θέμα επιστολές προς τον Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη στις 17/10/2019, με αριθμ. πρωτ.: οικ. 8192, προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας στις 7/11/2019 με αριθμ. πρωτ. 8800 και προς τον Υπουργό Υγείας στις 14/11/2019 με αριθμ. πρωτ.: 9023.
Καλούμε τους δημότες μας, να προσεγγίσουν το θέμα με σύνεση και στις πραγματικές του διαστάσεις, όπως έγινε και στο παρελθόν.
Ο Δήμος Ερμιονίδας παρακολουθεί προσεκτικά το θέμα και θα ενημερώνει υπεύθυνα τους δημότες, εάν συντρέχει λόγος.
Δηλώνουμε ότι είμαστε αρνητικοί και δεν θα δεχτούμε επιπλέον αριθμό προσφύγων – μεταναστών στην επικράτεια του Δήμου μας, καθώς ήδη έχουμε υπερκαλύψει το ποσοστό 2,8% που μας αναλογεί με βάση τον μόνιμο πληθυσμό του.
Θα αντιδράσουμε δυναμικά σε κάθε προσπάθεια περαιτέρω επιβάρυνσης του Δήμου Ερμιονίδας στην διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού προβλήματος».
Βίντεο: Ιχνηλάτες Ερμιονίδας