ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Τι θα πληρώσουν στην Επίδαυρο για καθαριότητα και φωτισμό

Στα ίδια επίπεδα παραμένουν τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού στον Δήμο Επιδαύρου, όπως αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο της 6ης Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα τα ποσά που καλείται να πληρώσει ο δημότης έχουν ως εξής: Ενιαίο τέλος καθαριότητας και φωτισμού και οικίες και επαγγελματικούς χώρους 1,30 ευρώ/τ.μ., δημοτικός φόρος 0,12 ευρώ/τ.μ.. Τέλος σε ποσοστό 0,85 ευρώ /τ.μ. για ακίνητα που χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς μη κερδοσκοπικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς σε εντός και εκτός σχεδίου πόλης. 

Ο δήμαρχος Επιδαύρου Τάσος Χρόνης ανέφερε κατά την συνεδρίαση:

«Να ξέρετε ότι η αναπροσαρμογή των τελών έρχεται κάθε χρόνο πλέον με το νόμο που είχε ψηφιστεί, κάθε χρόνο θα πρέπει να παίρνουμε απόφαση. Τα μη ισοσκελισμένα ουσιαστικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού επισύρουν πρόβλημα στον προϋπολογισμό, στην ψήφισή τους από τις Υπηρεσίες στην έγκρισή του. Προτείνουμε και αυτό κάναμε στην Οικονομική Επιτροπή, να μην αναπροσαρμόσουμε τα τέλη, είμαστε οριακά χαμηλότερα, είμαστε δηλαδή μέσα στα επιτρεπόμενα όρια τέλος πάντων και αυτό το κάναμε για συγκεκριμένους λόγους.

Δυστυχώς ή ευτυχώς το ΣΔΙΤ και η διαχείριση των σκουπιδιών προχωράει. Αυτό θα επιφέρει κάποιες αλλαγές σίγουρα ως προς τα τέλη καθαριότητας, προφανώς προς τα επάνω, νομίζω ότι θα πρέπει συνοπτικά να το δούμε στο τέλος του χρόνου, άρα στην αρχή του επόμενου έτους. Θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι όσο και εάν ακούγεται έτσι λίγο περίεργο ότι τα σκουπίδια θα τα πληρώσουμε. Δεν ξέρω αν όλοι τα πληρώνουν, θεωρώ ότι όλοι όσοι δεν τα καίνε τα πληρώνουν.

Το δόγμα ο ρυπαίνων πληρώνει έρχεται και στην Ελλάδα. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι η στόχευση η δική μας και η προσπάθειες μας είναι να πέσουμε με διάφορους τρόπους που μέσα στη χρονιά θα τους δείτε, να πέσουμε χαμηλά ως προς τα έξοδά μας, τα οποία έξοδα μειώνονται μόνο από το φωτισμό, όπως είναι λογικό και αυτό που θα πρέπει να κατανοήσουν όλοι είναι ότι το κέρδος που έχουμε από την ανακύκλωση δεν είναι ορατό σαν μετρητά, σαν χρήματα, είναι όμως ορατό ως προς τα τέλη. Δηλαδή ο στόχος που έχουμε να προχωρήσουμε την κομποστοποίηση μαζί με τη σωστή ανακύκλωση γιατί δεν γίνεται σωστή ανακύκλωση με ευθύνη όλων μας και της Δημοτικής Αρχής και των κατοίκων, είναι για να πέσει ο όγκος των σκουπιδιών μας. Τα προϊόντα τα οργανικά τα οποία χρησιμοποιούνται στο κομπόστ είναι ένα μεγάλο ποσοστό των σύμμεικτων απορριμμάτων, θα πρέπει όλοι να το κατανοήσουμε, είμαστε σε επαρχιακές πόλεις, χωριά, έχουμε όλοι κήπους, έχουμε όλοι ζώα, έχουμε όλοι τη δυνατότητα να ανακυκλώσουμε τα οργανικά. Έχει μεγάλη σημασία, είναι μεγάλο το βάρος τους και αυτό θα μας ρίξει.

Τώρα όσον αφορά την τελική τελική απόφαση του περιφερειακού σχεδιασμού, θα κάνουμε κάποια στιγμή μία ειδική συνεδρίαση με τον καινούριο χρόνο με τις αλλαγές που έχουν γίνει από την Περιφερειακή Αρχή, τη νέα Περιφερειακή Αρχή, οι οποίες είναι προς το θετικότερο. Βέβαια να σας πω ότι εμείς σαν όγκος συζητάμε τώρα ότι μπορεί να είμαστε το 2% της Πελοποννήσου. Άρα. δεν μπορούμε να πάμε σε λύσεις μόνοι μας και δεν μπορούμε να πάμε και σε λύσεις οι οποίες θα επηρεάσουν το υπόλοιπο 98%. Αυτά για την ιστορία. Θα το ανοίξουμε πάλι το θέμα των απορριμμάτων, θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτά που λέμε.

Προτείνω λοιπόν να μην αυξήσουμε τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού αν και πολιτικά επειδή πρόκειται και να βιαστούν να κρίνουν, γίνεται το αντίθετο, οι αναπροσαρμογές γίνονται την πρώτη χρονιά κάθε Δημοτικής Αρχής για να έχουν ξεχαστεί μέχρι την τελευταία, εμείς θα πάμε σε αυτό που πρέπει όταν πρέπει και ο κόσμος θα κρίνει το αποτέλεσμα».

ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ.