ΠολιτικήΑρχείο

Η παιδεία στο μικροσκόπιο του ΣΥΡΙΖΑ Ναυπλίου

Την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, συνεδρίασαν τα μέλη του Θεματικού Τμήματος Παιδείας της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ναυπλίου, ενόψει της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το διήμερο 22 και 23 Φεβρουαρίου και θα είναι ανοιχτή για κάθε εκπαιδευτικό της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης.

Η παρουσία του μέλους της Γραμματείας του Τμήματος Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, τέως Αντιπροέδρου του ΙΕΠ και Προέδρου των Επιστημονικών Επιτροπών Μουσικής και Καλλιτεχνικής Παιδείας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθηγητή Παύλου Χαραμή, έδωσε τη δυνατότητα της παρουσίασης αλλά και της αποτίμησης του Εκπαιδευτικού έργου που συντελέστηκε αλλά και προγραμματίστηκε κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το πρόσημο των οποίων χαρακτηρίστηκε θετικό από το σύνολο των παρευρισκόμενων εκπαιδευτικών. Παράλληλα ασκήθηκε εποικοδομητική  κριτική για όλα όσα δεν ολοκληρώθηκαν ή δεν έτυχαν της δέουσας προσοχής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κατά την τετραετή κυβερνητική της θητεία.

Στην ολομέλεια έγιναν  τοποθετήσεις των μελών-εκπαιδευτικών για τα  κεντρικά αλλά και τα τοπικά θέματα της Παιδείας,  που αφορούν τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική εκπαίδευση. Κυρίαρχο θέμα αναδείχθηκε η πολυμέτωπη  επίθεση της σημερινής Κυβέρνησης απέναντι στο δημόσιο-δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης σε αντιδιαστολή με την εκχώρηση μεγάλου μέρους της στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα.

Καθολική ήταν η αντίθεση στο νόμο 4653, που ψήφισε λίγες μέρες πριν η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, και προβλέπει εκτός άλλων περικοπές χρηματοδότησης κατά 20% των ΑΕΙ, χρηματοδότηση των ΑΕΙ μετά από αξιολόγηση, αναστολή 37 νέων τμημάτων ΑΕΙ  και τη δυνατότητα διορισμού στην εκπαίδευση των αποφοίτων ξένων κολλεγίων, κατά παράβαση του άρθρου 19 του Συντάγματος, που οδηγεί στην απαξίωση των πτυχίων των Δημοσίων Πανεπιστημίων. Παράλληλα επιχειρείται η επιστροφή στην «Ακαδημαϊκή μόρφωση» εντός του Γυμνασίου και του Λυκείου με εξεταστικοκεντρική θεώρηση, που μόνο τους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων θα ευνοήσει και θα πλήξει οικονομικά την οικογένεια κάθε μαθητή. Όλα αυτά εντάσσονται  σε ένα πλαίσιο νεοφιλελεύθερων πολιτικών για την εκπαίδευση που σύντομα θα ολοκληρωθεί και με δεύτερο νομοσχέδιο.

Ειδικότερα στην ολομέλεια τονίστηκε η αδικαιολόγητη και άδικη αναστολή  της λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Τμήματος  Αγροτικής Οικονομίας  του Άργους, ενός από τα 37 συνολικά Πανεπιστημιακά Τμήματα που ιδρύθηκαν με νόμο της προηγούμενης Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν πάγιο και δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για πολλά χρόνια.

Επίσης τα μέλη ενημερώθηκαν για τις δύο πρόσφατες ερωτήσεις  του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Αργολίδας Γιάννη Γκιόλα προς την Υπουργό Παιδείας, που αφορούν στην ελλιπή στελέχωση των Ειδικών Σχολείων της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Νομού Αργολίδας (κάτι που διαψεύδει η ΔΔΕ Αργολίδας) καθώς επίσης και στο κτιριακό πρόβλημα του Δημοτικού Σχολείου Πορτοχελίου. Οι ερωτήσεις αυτές έγιναν μετά από συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς (Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας  Εκπαίδευσης του Νομού, Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων κλπ).

Τέλος, καταγράφηκαν οι απόψεις και κυρίως οι προτάσεις των μελών της Θεματικής Επιτροπής Παιδείας της Ο.Μ. Ναυπλίου, οι οποίες θα οδηγήσουν στην συνδιαμόρφωση του νέου Κυβερνητικού Προγράμματος για την Παιδεία, που θα αποφασιστεί στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τον ερχόμενο Μάη.