Site icon Αρχείο anagnostis.org

Επούλωση πληγών με τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου βλέπει ο Πουλάς (Vid)

Ανδρέας Πουλάς βουλή

Ο Ανδρέας Πουλάς, βουλευτής Αργολίδας του Κινήματος Αλλαγής, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση της«Κύρωσης των επιμέρους συμβάσεων δωρεάς της από 6.9.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος “Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος” και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας που κυρώθηκε με τον νόμο 4564/2018».

Η τοποθέτηση Πουλά:

«Είναι αλήθεια ότι  εθνικοί ευεργέτες ήρθαν πολλές φορές αρωγοί σε περιστάσεις εθνικής ανάγκης, για να ωφελήσουν την πατρίδα.Έτσι, μια πράγματι γενναία δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος έρχεται να επουλώσει, κατά κάποιον τρόπο, κάποιες από τις πληγές που άφησε η δεκαετία της εγκατάλειψης και υποβάθμισης της δημόσιας υγείας. Επί της αρχής, το Κίνημα Αλλαγής είναι σαφέστατα υπέρ της ψήφισης του παρόντος νομοσχεδίου.

Άλλωστε η διαρκής εκπαίδευση των γιατρών, των νοσηλευτών και των διασωστών πάνω στις εξελίξεις της ιατρικής έρευνας και τεχνολογίας, αποτελεί αυτονόητη αρχή της ιατρικής επιστήμης. Ευχόμαστε δε, και άλλα ιδρύματα ή ιδιώτες με οικονομική ευμάρεια να συμβάλλουν με παρόμοιες δωρεές στην βελτίωση των υγειονομικών υποδομών της Χώρας, αλλά και σε άλλους τομείς, όπου παρίσταται ανάγκη.Βεβαίως, η όποια συμβολή θα πρέπει να ακολουθεί ένα εθνικό σχέδιο με συγκεκριμένη στόχευση. Δεν πρέπει να είναι ταμπού η υλοποίηση δράσεων μέσω δωρεών σε διάφορους τομείς της κεντρικής κυβέρνησης όπου ο κρατικός προϋπολογισμός είναι ανεπαρκής.

Παρόλο το θετικό πρόσημο του σημερινού νομοσχεδίου, δεν μπορούμε παρά να θίξουμε καλόπιστα συγκεκριμένα σημεία, που δημιουργούν ερωτήματα.

Όπως έχουμε επανειλημμένως δηλώσει  από το βήμα της Βουλής, το ΕΣΥ έχει ανάγκη γενναίας ανασυγκρότησης προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες και στο υγειονομικό προφίλ του σημερινού πολίτη. Ο σχεδιασμός αυτός πρέπει να βασίζεται σε έναν εθνικό οδικό χάρτη που θα εκπονηθεί από την Βουλή των Ελλήνων ώστε να αποφευχθούν οι πειραματισμοί στην υγεία των πολίτων.  Όπως οι πειραματισμοί που μαθαίνουμε ότι θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που κυοφορείται.

Με  ανασυγκρότηση του τρόπου εφημέρευσης των Νοσοκομείων της Αττικής χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες προσλήψεις, με εφημερίες ΤΕΠ σε μη εφημερεύοντα νοσοκομεία και με ανεπαρκείς δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ρίχνοντας ακόμα μεγαλύτερο βάρος στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Είναι αυτονόητο ότι με βάση όλα αυτά που ανέφερα και με όσα ακούγονται για την είσοδο των ΣΔΙΤ στα Νοσοκομεία, το ΕΣΥ δεν θα ανασυγκροτηθεί αλλά θα κινδυνεύσει με κατάρρευση. Η εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού πρέπει να επεκταθεί και σε άλλους τομείς υγείας.Μία μελλοντική δωρεά θα μπορούσε να επικεντρωθεί και σε αυτές τις ειδικότητες.

Στο παρόν νομοσχέδιο επιλέγεται ένα πολύπλοκο σχήμα  με αστικές εταιρίες ειδικού σκοπού για την υλοποίηση των δράσεων, χωρίς τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα του ΕΟΔΥ, που τουλάχιστον για τις λοιμώξεις είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας. Οι εταιρίες αυτές θα διαχειριστούν έναν πακτωλό εκατομμυρίων, με άγνωστα εχέγγυα αξιοπιστίας και χρηστής διαχείρισης. Θεωρούμε ότι η εμπλοκή του Ελληνικού Δημοσίου ως προς τον έλεγχο της διαχείρισης των χρημάτων αυτών πρέπει να είναι αυτονόητη.Επιπλέον, δημιουργείτε ένα νέο δημόσιο φορέα για την αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας. Πέραν του μη προφανούς της σκοπιμότητας δημιουργίας ενός ακόμα δημόσιου φορέα, θεωρούμε ότι με τον τρόπο αυτό ο ΕΟΔΥ υποβαθμίζεται, ιδίως ως προς την συμμετοχή του στην εκπαίδευση για τις λοιμώξεις. Ο τρόπος διοίκησης  και στελέχωσης του νέου αυτού φορέα παραμένει άγνωστος, δημιουργώντας σοβαρά ερωτήματα.Ως προς την εξασφάλιση του τεχνολογικού εξοπλισμού προκύπτει το ζήτημα των προδιαγραφών. Ποιος τις έθεσε και με βάση ποιες καταγεγραμμένες ανάγκες;

Το παρόν νομοσχέδιο δεν παρέχει καμία πληροφορία για το οργανωτικό σκέλος της σύμβασης. Το προσωπικό που θα στελεχώσει τις αστικές εταιρίες ειδικού σκοπού, αλλά και οι εκπαιδευτές του προγράμματος, πως θα προσληφθούν;Με τι είδους συμβάσεις, ποιες συνθήκες  εργασίας και τι μισθούς;

Επίσης, ποια είναι η σκοπιμότητα οι εκπαιδευόμενοι να καταβάλουν χρήματα για την εκπαίδευση τους, δεδομένου του ότι η ανώτατη παιδεία είναι δωρεάν και το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τη δωρεά του ιδρύματος;Και τέλος ποια θα είναι η τύχη του προγράμματος για την πρόληψη και εκπαίδευση των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής μετά την λήξη της 5ετούς χρηματοδότησης του;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η πρόσβαση των πολιτών σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες δημόσιας υγείας αποτελεί κοινωνική προτεραιότητα. Όμως, απαιτείται εθνική στρατηγική για την δημόσια υγεία του μέλλοντος. Δεν υπάρχει χρόνος για πειραματισμούς και αποσπασματικές παρεμβάσεις, που επικοινωνιακά θα παρουσιαστούν ως δήθεν λύσεις.Σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία που σηκώνουν το βάρος της υγειονομικής φροντίδας έχουν φθάσει στα όρια τους. Η υποστελέχωση και η καθήλωση του προϋπολογισμού τους σε συνδυασμό με τις ελλείψεις φαρμάκων υψηλού κόστους, δημιουργούν εκρηκτικές καταστάσεις. Επομένως, ναι μεν είναι σημαντική η υλοποίηση της παρούσας δωρεάς, όμως η καθημερινή πρακτική στα νοσοκομεία της χώρας αποδεικνύει ότι εάν δεν αυξηθεί η χρηματοδότηση για την υγεία από τον κρατικό προϋπολογισμό και εάν δεν γίνουν προσλήψεις, κάθε σχεδιασμός θα είναι ημίμετρο και προχειρότητα.Όπως και η  επιλογή σας ως κυβέρνηση για ΣΔΙΤ στα δημόσια νοσοκομεία, που παρουσιάζεται ως κορυφαία μεταρρύθμιση.Το ΕΣΥ είναι ένα σύστημα το οποίο έχει «γεράσει» μετά από τόσα χρόνια από την ίδρυσή του. Χρειάζεται νέους επιστήμονες με όρεξη για δουλειά, κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό και σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την αύξηση της χρηματοδότησης και την αναμόρφωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μπορούν να δώσουν λύση στα μακροχρόνιας προβλήματα της Υγείας που ταλαιπωρούν τους πολίτες. Ας αφήσουμε κατά μέρος τους πειραματισμούς και ας πάμε με σταθερά βήματα σε μία ουσιαστική αναδιάρθρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής δεν ξεφεύγουμε από τη θέση μας που δεν είναι άλλη από τον Δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας στη χώρα μας.

Ευελπιστώντας ότι η γενναία δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θα έχει τη μέγιστη δυνατή  αποτελεσματικότητα και θα βοηθήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ψηφίζουμε το παρόν νομοσχέδιο».

Exit mobile version