Κατενθουσιασμένοι μαθητές από Λετονία και Πολωνία σε Ναύπλιο, Μυκήνες και Επίδαυρο
Το σχολικό έτος 2018-2019 ομάδα μαθητών του 1ου Γενικού Λυκείου Ναυπλίου πραγματοποίησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Βιομηχανικό παρελθόν δύο πόλεων Ναύπλιο-Βόλος».
Τον Ιανουάριο 2019, επεκτείνοντας το παραπάνω πρόγραμμα και εστιάζοντας στην οικονομική και πολιτιστική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας, το σχολείο υπέβαλε αίτηση με τίτλο «Industrial Heritage: a cultural and an economic challenge for the future» για συμμετοχή στο Erasmus. Κατόπιν αξιολόγησης, η αίτηση εγκρίθηκε και μάλιστα το σχολείο συμμετέχει ως συντονιστής στη σύμπραξη σχολείων στο πλαίσιο της δράσης του προγράμματος Εράσμους+ για τα έτη 2019-2020.
Από τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου έως την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο 1ο ΓΕΛ Ναυπλίου η πρώτη συνάντηση των συνεργαζόμενων σχολείων στο πλαίσιο της Βραχυπρόθεσμης Ανταλλαγής Ομάδων Μαθητών του σχεδίου Erasmus+.
Οι Ευρωπαίοι εταίροι – 10 μαθητές και 4 καθηγητές – από Λετονία και Πολωνία παρακολούθησαν ένα πυκνό πρόγραμμα δραστηριοτήτων που είχαν ετοιμάσει οι 22 μαθητές του σχολείου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και οι 8 καθηγητές που ανήκουν στην παιδαγωγική ομάδα.
Η πρώτη ημέρα περιλάμβανε υποδοχή των φιλοξενούμενων στο χώρο του σχολείου, γνωριμία των μαθητών μέσα από θεατρικά δρώμενα και παρουσιάσεις των χωρών και των σχολείων τους. Στη συνέχεια οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες του προγράμματός τους (βιομηχανικό και πολιτιστικό παρελθόν του Ναυπλίου, ΚΥΚΝΟΣ, ΑΝΘΟΣ, ΠΕΛΑΡΓΟΣ, ΡΕΑ, εμπορική ανάπτυξη, οικονομικές δραστηριότητες του πρόσφατου παρελθόντος προβληματισμοί, προτάσεις για το μέλλον). Τέλος οι Ευρωπαίοι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες παρακολούθησαν μαθήματα του ελληνικού προγράμματος σπουδών.
Τη δεύτερη ημέρα oι ξένοι μαθητές ξεναγήθηκαν στην πόλη του Ναυπλίου, επισκέφτηκαν το Παλαμήδι, και συνέχισαν το πρόγραμμά τους στο φιλόξενο χώρο του πολυχώρου «Φουγάρο» όπου εκεί οι υπεύθυνοι της Βιβλιοθήκης τους παρουσίασαν τη μετεξέλιξη του παλιού εργοστασίου «Ανθός» σε ένα σύγχρονο χώρο ψυχαγωγίας, τέχνης και πολιτισμού.
Την τρίτη ημέρα οι μαθητές επισκέφτηκαν τις Μυκήνες και την Επίδαυρο. Ξεναγήθηκαν στους αρχαιολογικούς χώρους και γνώρισαν λαμπρά μνημεία του ελληνικού και παγκόσμιου πολιτισμού. Το απόγευμα της ίδιας μέρας τα παιδιά φιλοξενήθηκαν από τις οικογένειες των μαθητών μας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα γνωρίζοντας την καθημερινότητα αλλά και με τον καλλίτερο τρόπο την ελληνική φιλοξενία.
Την τέταρτη ημέρα οι επισκέπτες επέστρεψαν στο χώρο του σχολείου. Παρουσίασαν τα δικά τους πρότζεκτ, και ολοκλήρωσαν μαζί με τους Έλληνες μαθητές τις δραστηριότητες του προγράμματος. Έπειτα επισκέφθηκαν το δημαρχείο όπου τους υποδέχθηκε και έδωσε αναμνηστικά ο Αντιδήμαρχος και συζήτησε με τα παιδιά για το πρόγραμμά τους και για τις εντυπώσεις τους από αυτή τη συνεργασία.
Οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Ναυπλίου «αποχαιρέτισαν» τους φιλοξενούμενους μαθητές με αθλητικά παιχνίδια, Ελληνικά τραγούδια και χορούς, με ήχους και στίχους που ενώνουν, χαροποιούν συγκινούν…
Την πέμπτη και τελευταία μέρα του προγράμματος συνόδεψαν τους εταίρους στην Αθήνα. Επισκέφθηκαν την Τεχνόπολη και στη συνέχεια ανέβηκαν στον ιερό βράχο της Ακρόπολης.
Οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Ναυπλίου έκαναν τις ξεναγήσεις σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος, στην αγγλική γλώσσα. Για αυτό το σκοπό δραστηριοποιήθηκαν και τα 20 παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Οι Ευρωπαίοι μαθητές και καθηγητές στο πλαίσιο του προγράμματος γνώρισαν από κοντά απομεινάρια του βιομηχανικού και πολιτιστικού παρελθόντος της Αργολίδας και ήρθαν σε επαφή με τις ρίζες του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Αποχώρησαν ενθουσιασμένοι όπως μας είπαν από την φιλοξενία, τη ζεστασιά τη δοτικότητα μαθητών και καθηγητών. Κουλτούρα, οργάνωση, εκπαιδευτικό σύστημα, συμπεριφορά, τρόπος ζωής. Όλα διαφορετικά, αλλά κοινοί οι στόχοι και το όραμα για το μέλλον.
Το επόμενο ραντεβού των μαθητών του 1ου ΓΕΛ Ναυπλίου είναι με μαθητές στη Ρίγα της Λετονίας την ερχόμενη άνοιξη.