Site icon Αρχείο anagnostis.org

Ψαλίδι στη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων, αλλά όχι στο Ναύπλιο

Ψαλίδι στη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων, αλλά όχι στο Ναύπλιο

Τη μείωση κατά 30% του χρόνου λειτουργίας τουλάχιστον δύο πυρηνελαιουργείων στη Μεσσηνία δρομολογεί η περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου, με ειδική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας και η οποία θα προβλέπει τη μη λειτουργία τους μεταξύ 6 το πρωί και 12 το μεσημέρι.

Αυτό περιλαμβάνεται στα συμπεράσματα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε αργά το μεσημέρι σήμερα, Τρίτη 28 Ιανουαρίου, στην Τρίπολη, υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα.

Η απόφαση πάρθηκε μετά και από τις αντιδράσεις των κατοίκων της Οιχαλίας για την αφόρητη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή η οποία τους έχει εξοργίσει. Ωστόσο αφορά μόνο δύο συγκεκριμένες μονάδες στη Μεσσηνία. Για το Ναύπλιο όπου το πρόβλημα είναι επίσης έντονο δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη προς το παρόν, με την κατάσταση να μένει ως έχει.

Οπως επισημάνθηκε στη συνάντηση αυτή, η ατμόσφαιρα στη Μεσσηνία φέρεται να είναι επιβαρυμένη από τις εκπομπές των πυρηνελαιουργείων, κατάσταση που -όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια της σύσκεψης- πιστοποιείται, μεταξύ άλλων, από γιατρούς των κρατικών δομών υγείας.

Παράλληλα προετοιμάζεται αίτημα προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση σχετικά με την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας, ενώ ο περιφερειάρχης κατέστησε σαφές πως εφόσον δεν υπάρξει συμμόρρφωση στην υπό έκδοση ειδική απόφαση, οι εν λόγω μονάδες θα κλείσουν.

“Αποκλείεται να διακινδυνεύσουμε την δημόσια υγεία” σημείωσε ο Π. Νίκας, ενημερώνοντας παράλληλα ότι σύντομα αναμένεται εταιρεία η οποία θα αναλάβει να κάνει μετρήσεις με κινητούς σταθμούς.

Σημειώνεται ότι αναφορά στο ίδιο θέμα έκανε ο περιφερειάρχης και στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε νωρίτερα το μεσημέρι, σήμερα, σημειώνοντας:

“Στο μέχρι τώρα διάστημα της θητείας μας ως περιφερειακή αρχή, έχουν συλλεγεί από τις υπηρεσίες στοιχεία, ιδιαίτερα από υπηρεσίες υγείας και θα κάνω -στον συντομότερο δυνατό χρόνο- το καθήκον μου. Μπορεί να υπάρχουν θέματα οικονομικά, ακόμα και προβλήματα εργασίας, ανεργία. Το προέχον είναι όμως η υγεία του κόσμου και θα κάνουμε αυτό που πρέπει, με νόμιμο τρόπο”.

Τέλος, ο Π. Νίκας επισήμανε ότι διενεργούνται έλεγχοι και στα ελαιοτριβεία, καθώς -όπως είπε- “τριφασικά ελαιουργεία, επιδοτήθηκαν για να γίνουν διφασικά, αλλά δουλεύουν ως τριφασικά γιατί τα πυρηνελαιουργεία θέλουν καθαρή πυρήνα. Γι’ αυτόν το λόγο έχουν ενταθεί οι έλεγχοι και οι έρευνες”.

Exit mobile version