ΠολιτισμόςΑρχείο

Η διαθήκη Κολιαλέξη, τα χαμένα έργα τέχνης και η ρελάνς Καμπόσου

Πάντα επικρατούσε μια αγωνία στο τι θα γίνει με την κληρονομιά Κολιαλέξη στο Άργος, ιδιαίτερα από την στιγμή που η επιτροπή που είχε σχηματιστεί, βάση των επιθυμιών του Δωρητή, επούλησε ένα μαγαζί στην Αθήνα, γιατί «τα χρέη στη ΔΕΗ ήταν μεγαλύτερα από την αξία του», όπως διαδίδετο τότε, ενώ οι αναφερόμενοι ως απολεσθέντες πίνακες του Μονέ, Εγγονόπουλου, Τσαρούχη κα, «χαρακτηρίζονταν» από διαφόρους σαν μεταξοτυπίες παρ όλο που ήταν ασφαλισμένοι, χωρίς να απαντηθεί ποτέ το ποια ασφαλιστική εταιρία θα ασφάλιζε μεταξοτυπίες του κιλού! Βέβαια στο Άργος, συχνά χάνονται πίνακες, όπως της Ντιάνας Αντωνακάτου από το παλαιό δημαρχείο της πόλης.

Αν και η θέληση του μακαρίτη ήταν σαφής για το κεντρικό σημείο που θα έπρεπε να γίνει ο πολυχώρος, όπως θα λέγαμε σήμερα, που θα ανεγείρετο σε κεντρικό σημείο στο Άργος, η τότε δημοτική Αρχή του Ν. Κολιγλιάτη ως εκτελεστής της διαθήκης, επέλεξε ένα απόμερο σημείο, 2,5 στρεμμάτων περίπου το έτος 2000 από την οικογένεια Μπόμπου στην οδό Αγ. Κωνσταντίνου, στο ύψος του πρώην μεταξουργείου, αντί του ποσού των 200 εκατομμυρίων δρχ. προκειμένου να κατασκευαστεί το κτήριο. Το ποσό αυτό καλύφθηκε με δανειοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ τα έξοδα της ανασκαφής καλύφθηκαν, σύμφωνα με τα όσα είχαν υποθεί στα τότε δημοτικά συμβούλια με χρήματα από την κληρονομιά. Ο Δήμος Άργους, ως εκτελεστής της διαθήκης, αγόρασε για την ανέγερση του Κολιαλέξιο οικόπεδο

Ως ήταν αναμενόμενο βρέθηκαν αρχαία και μάλιστα η ανατολική είσοδος των τειχών του Άργους που οδηγούσε προς Τίρυνθα και κοντά στην οποία βρισκόταν το γυμνάσιο του Κυλάραβη.

Σύμφωνα με τον διαθέτη, αφού εξασφαλιζόταν ένα πολύ μικρό μερίδιο από την περιουσία του για τις πρώην οικιακές του βοηθούς, ορίζει ότι επιθυμεί το υπό ανέγερση κτίριο να είναι τριώροφο νεοκλασικό που να μοιάζει με το κτήριο της Λυρικής Σκηνής εξωτερικά και να διαθέτει αίθουσα για πολιτιστικές εκδηλώσεις (θέατρο, συναυλίες, διαλέξεις, προβολές), βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο και πινακοθήκη και τέλος – στον 3ο όροφο – ξενώνα για τη φιλοξενία επίσημων επισκεπτών της πόλης.

Σε περίπτωση που δεν ξεκινούσαν σε εύλογο χρονικό διάστημα μετά το άνοιγμα της διαθήκης του οι εργασίες για τον πολυχώρο, τα χρήματα θα πήγαιναν στον Σύλλογο Αργείων ο Δαναός.

Διαθήκη

Ποιος ήταν ο Παναγιώτης Κολιαλέξης

Ο Παναγιώτης Κολιαλέξης ήταν ιός του Ιωάννη και της Μαρίκας Κολιαλέξη. Γεννήθηκε στο Άργος και ήταν τραπεζικός υπάλληλος στην Τράπεζα Ελλάδος στην Αθήνα. Ήταν άγαμος.

Το 1991 συνέταξε τη διαθήκη του, η οποία δημοσιεύτηκε τρεις μήνες μετά το θάνατό του από το Πρωτοδικείο της Αθήνας κατά τη συνεδρίαση της 24- 10-1997, όπως ο νόμος ορίζει. Με τη διαθήκη του κληροδοτεί όλη την ακίνητη και κινητή περιουσία του στην ιδιαίτερή του πατρίδα το Άργος για την ανέγερση κτιρίου «στη μνήμη Μαρίκας Ι. Κολιαλέξη και Νικολ. Ανδρ. Παπαδημητρίου», γιατρού. Τα περιουσιακά στοιχεία του δωρητή είναι αρκετά διαμερίσματα στην Αθήνα, οικόπεδα, καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μετοχές και όλη του η οικοσκευή, όπως αναφέρεται στην Αργολική Βιβλιοθήκη.

Πέθανε στο σπίτι του (Κων/νου Παλαιολόγου 41, Ν. Ερυθραία) στις 15 Ιουλίου 1997 και ενταφιάστηκε στο Α΄ νεκροταφείο.

Λυρική σκηνή

Τι θα γίνει σήμερα

Μετά την μη επιχειρηματική ανταπόκριση για το αρχαιολογικό πάρκο και τα προβλήματα τα οποία θα προκύψουν αν η αδειοδότηση του τελεφερίκ ήθελε ευοδωθεί, ο Δήμαρχος Άργους- Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος στράφηκε προς ένα θέμα που για πολλούς ήταν χαμένο, την ολοκλήρωση της επιθυμίας του Παναγιώτη Κολιαλέξη στο να αποκτήσει το Άργος έναν πνευματικό χώρο, όπως τον περιγράψαμε πιο πάνω.

1,5 εκατ. ευρώ περίπου αναμένεται να στοιχίσει το κτήριο και θα μοιάζει στην Λυρική Σκηνή Αθηνών

Με πρόσφατες δηλώσεις του ο Δήμαρχος Άργους- Μυκηνών εξήρε την δουλειά του δικηγόρου κ. Μπακόπουλου , ο οποίος αγωνίστηκε 6 χρόνια ώστε να μπορεί να εκποιηθεί η περιουσία του Διαθέτη. Ο «δαιδαλώδης αγώνας», όπως υποστήριξε ο κ. Καμπόσος φέρεται να έφερε αποτελέσματα.

Ήδη οι συζητήσεις με την Εφορεία Αρχαιοτήτων βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και το κτήριο αναμένεται να ανεγερθεί στον ακάλυπτο χώρο που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του «Μέγας Αλέξανδρος». Όπως αποκάλυψε ο Δήμαρχος Άργους- Μυκηνών η έφορος αρχαιοτήτων κα. Παπαδημητρίου συμφώνησε να διατηρηθεί ακάλυπτο μόνο ένα μέρος των τειχών του αρχαίου Άργους, απ όσα έχει αποκαλύψει μέχρι σήμερα η αρχαιολογική σκαπάνη στο πρώην οικόπεδο Μπόμπου.

600 θεατές τους διπλάσιους απ΄ ότι η αίθουσα «Μέγας Αλέξανδρος» θα φιλοξενεί το υπό κατασκευή κτήριο, στην πλατεία και στα μπαλκόνια του

Βέβαια όλα τα προαναφερόμενα είναι ουσιαστικά ακόμα στο στάδιο της «σύλληψης ιδεών» για την ολοκλήρωση της επιθυμίας του Διαθέτη αν και παρεκκλίνουν τόσο από το σημείο που επιθυμούσε ο εκλιπών την ανέγερση του κτηρίου, όσο και στην χρήση του, η οποία μάλλον θα είναι κολοβή, αν κρίνουμε από τον συνειρμό του κ. Καμπόσου «φανταστείτε να είχαμε όλα τα χρήματα, κι αυτά που ξοδεύτηκαν στο παρελθόν, τι θα φτιάχναμε».

Πέρα από την ταχύτητα με την οποία θα πρέπει να δράση πλέον ο δήμος Άργους – Μυκηνών για την κατασκευή ενός τέτοιου κοσμήματος, ο Δήμαρχος Άργους- Μυκηνών οφείλει να αναζητήσει το τι έγιναν τα έργα τέχνης και ποιοι φέρνουν την ευθύνη που τα στερείται η πόλη καθώς κι αν σπαταλήθηκαν χρήματα και από ποιους. Οι Αργείοι δεν είναι διατεθειμένοι να αρκεστούν σε ένα αόριστο «χάθηκαν».

Α.Ν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ