Site icon Αρχείο anagnostis.org

Ο Δήμος Κορινθίων τίμησε την Κόρινθο ως την 1η Πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους!

Ο Δήμος Κορινθίων τίμησε την 1η Πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους!

Την ανακήρυξη της Κορίνθου ως 1ης Πρωτεύουσας του Ελληνικού Κράτους τίμησε με εκδηλώσεις στην Αρχαία Κόρινθο, για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο Δήμος Κορινθίων, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, 11:30 π.μ στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου! 

Πρόκειται για την ελάχιστη αναγνώριση και απόδοση τιμής στο υψίστης σημασίας ιστορικό γεγονός που προέκυψε από τις εργασίες της Α’ Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου (20.12.1821 – 25.01.1822)  και οδήγησε στην εγκατάσταση της «Προσωρινής Διοικήσεως» και της «Εθνικής Βουλής» στην Κόρινθο (σημερινή Αρχαία Κόρινθο), στο επιβλητικό κτίριο του Κορίνθιου Πρόκριτου και Γερουσιαστή Θεοχαράκη Ρέντη. Η Εθνοσυνέλευση προχώρησε στην απόφαση αυτή μετά την πληροφορία της παράδοσης του κάστρου της Ακροκορίνθου στις 14.01.22 .

Προς τούτο «Διορίζεται κατοικία προσωρινή της Διοικήσεως η Κόρινθος» αναφέρεται στην σελίδα 11 του Προσωρινού Πολιτεύματος της Ελλάδας, στα Παραρτήματα και στην παράγραφο ρ.β .

Στην Κόρινθο, έπειτα από 4 αιώνες δουλείας, στις 25.01.22, έγινε η πρώτη επίσημη παρουσία του Ελληνικού Έθνους θέτοντας τις βάσεις της οργάνωσής του, όπως ακριβώς αποφάσισε η Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου. Στις 27 και 28 Ιανουαρίου 1822 κοινοποιούνται τα πρώτα επίσημα έγγραφα της »Εθνικής Βουλής» και της »Προσωρινής Διοικήσεως». Αφορούν «έξοδο του εχθρικού στόλου» και έχουν αποδέκτη την  »Υπέρτατη Διοίκησιν της Ελλάδος». 

Παράλληλα, λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις:

Στο  κτίριο  που στέγασε την Προσωρινή Διοίκηση λειτούργησαν επίσης το πρώτο Νομισματοκοπείο από το οποίο κόπηκαν τα πρώτα μετάλλια του Αγώνα καθώς και το Εθνικό Τυπογραφείο από το οποίο τυπώθηκαν προκηρύξεις προς το λαό και τον στρατό, οι πρώτοι Νόμοι αλλά και η «Διακήρυξη της Εθνικής Ανεξαρτησίας της Ελλάδας». 

Η Κόρινθος δικαιούται να είναι υπερήφανη ως η Πόλη που θεμελίωσε την Διοίκηση του Ελληνικού Έθνους! Στόχος του Δημάρχου κ.Βασίλη Νανόπουλου είναι οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις τα επόμενα χρόνια να λάβουν την μορφή που επιτάσσει η ιστορική αναφορά αποδίδοντας στην Κόρινθο την οφειλόμενη τιμή κάνοντας γνωστή την συνεισφορά των Κορινθίων στον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821 και γενικότερα στην Ιστορία, την Επιστήμη και  την Τέχνη  που αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα.  

Φώτο – Video: sfedona.gr

Exit mobile version