ΠολιτικήΑρχείο

Πουλάς για ελαιόλαδο, εσπεριδοειδή, ανάβαλο (Vid)

Για αγροτικά θέματα όπως το ελαιόλαδο, τα εσπεριδοειδή και ο ανάβαλος μίλησε ο βουλευτής Αργολίδας του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Πουλάς, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Επερώτησης με θέμα «Ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται σε αδιέξοδο – χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις για την ανάπτυξή του».

«Ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας τόσο στην Αργολίδα όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα ζει σε καθεστώς οικονομικής ασφυξίας. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αγρότες είναι πολλά. Χωρίς αμφιβολία η κατάσταση αυτή οφείλεται σε χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα και παθογένειες, είναι όμως και μία κληρονομιά που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με την ανυπαρξία αγροτικής πολιτικής και πολλές άστοχες αποφάσεις της. Η Ν. Δημοκρατία τήρησε και τηρεί σιγή ιχθύος. Επειδή όμως κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση χειροτερεύει,οφείλετε να απαντήσετε καθαρά με μέτρα και πολιτικές για ορισμένα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα.

Κύριε Υπουργέ, προκαλεί έντονο προβληματισμό και ανησυχία στους ελαιοπαραγωγούς της Αργολίδας και ολόκληρης της Ελλάδας η τιμή του ελαιόλαδου στη χώρα μας που είναι καθηλωμένη σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Ταυτόχρονα, δημοσιεύματα κάνουν λόγο για «συνεργασία» Ισπανικών και Ελληνικών εταιρειών στο πλαίσιο της οποίας οι Ισπανοί ελληνοποιούν το δικό τους ελαιόλαδο, προκειμένου αυτό να εξαχθεί, χωρίς δασμούς, στην Αμερική, γεγονός που λειτουργεί εις βάρος των Ελλήνων παραγωγών. Από το παραγόμενο εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο στη χώρα μας, δυστυχώς μόλις το 30% της συνολικής παραγωγής φτάνει στο στάδιο της τυποποίησης. Το υπόλοιπο 70% πωλείται σε «χύμα» μορφή κυρίως σε ιταλικές βιομηχανίες για να χρησιμοποιηθεί σε προσμίξεις διαφόρων τύπων ελαιόλαδου και το οποίο πωλείται σαν ιταλικό.Ουσιαστικά εμείς αδυνατούμε να πουλήσουμε το λάδι μας μόνοι μας. Θεωρούμε αναγκαία τη χάραξη μία μακροχρόνιας εθνικής στρατηγικής για το ελαιόλαδο όπως επίσης άμεσα θα πρέπει να λάβετε μέτρα για την εξυγίανση της αγοράς ελαιόλαδου και την ενίσχυση των Ομάδων Παραγωγών και των Συνεταιρισμών, προκειμένου να προχωρήσουν σε επενδύσεις και να αυξήσουν την προστιθέμενη αξία του προϊόντος.

Ένα άλλο τεράστιο ζήτημα είναι η αντιμετώπιση του δάκου. Ελπίζω φέτος τα κονδύλια που εγκρίθηκαν για τη δακοκτονία να είναι αρκετά ώστε να καλύψουν τις ανάγκες της παραγωγής και επιπλέον οι διαδικασίες ανάθεσης του έργου να ολοκληρωθούν άμεσα για να διασφαλιστεί ότι οι ψεκασμοί θα ξεκινήσουν εγκαίρως και πριν τον Ιούνιο προκειμένου η πρόληψη να είναι αποτελεσματική.

Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο για την αγροτική οικονομία είναι η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών. Φέτος η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 30% αλλά αυτό οδήγησε στο να έχουμε καλύτερες τιμές και ειδικά για τα μανταρίνια οι τιμές ήταν καλές. Οι εξαγωγές των πορτοκαλιών συνεχίζονται σε καλό ρυθμό. Ένα πρόβλημα όμως που υπάρχει και απασχολεί τους καλλιεργητές εσπεριδοειδών στην Αργολίδα αλλά και σε όλη τη χώρα είναι η ασθένεια της Τριστέτσας. Πρόκειται για μία ασθένεια που μας ήρθε από την Ισπανία και απειλεί και καταστρέφει την παραγωγή εσπεριδοειδών τα τελευταία 20 χρόνια. Δεδομένου ότι τα εσπεριδοειδή είναι μία καλλιέργεια που συνεισφέρει μεγάλο εισόδημα στην τοπική οικονομία της Αργολίδας, αλλά και συνολικά στην οικονομία της χώρας, γίνεται αντιληπτό ότι χρειάζεται άμεσα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της Τριστέτσας και ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας. Είναι ανάγκη να αναθεωρηθεί η ΚΥΑ για την Τριστέτσα, όπως επίσης είναι ανάγκη να συλλεχθούν στοιχεία από άλλες χώρες για τον τρόπο δράσης τους. Ποια υποκείμενα μπορούν να καλλιεργηθούν και να μην επηρεάζονται;
Ποιες νέες ποικιλίες μπορούμε να καλλιεργήσουμε ώστε να μεγαλώσουμε την περίοδο συγκομιδής των εσπεριδοειδών;

Είναι γνωστό άλλωστε ότι η κλιματική αλλαγή και τα έντονα καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν αρνητικά το περιβάλλον και έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή και το αγροτικό εισόδημα. Για αυτό σε μία χώρα όπως η δική μας και με τα γνωστά διαρθρωτικά προβλήματα του αγροτικού τομέα, είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας η λειτουργία σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής και προστασίας του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου με την αναθεώρηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ. Ήδη από το 2014 υπάρχουν προτάσεις για βελτιώσεις του Νόμου και των Κανονισμών του ΕΛΓΑ τις οποίες όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ουδέποτε αξιοποίησε. Ευελπιστούμε ότι θα τα δείτε σοβαρά αυτά τα θέματα και θα προχωρήσετε στον εκσυγχρονισμό του συστήματος ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής.

Σημαντικό είναι να ενισχυθούν οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειών και για τον εντοπισμό και για την καταπολέμηση νέων ασθενειών που προκύπτουν λόγω κλιματικής αλλαγής αλλά και για την καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των αγροτών πάνω στα θέματα αγροτικής ανάπτυξης.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ και στο θέμα της ολοκλήρωσης του έργου του Ανάβαλου. Ένα έργο που θα πρέπει οριστικά, μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια, να έχει τελειώσει, για να μπορέσουν οι αγρότες της Αργολίδας να έχουν στη διάθεσή τους νερό άρδευσης με χαμηλό κόστος. Αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης, εδώ και δεκαετίες ώστε να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή με το νερό είτε προς την περιοχή της Ερμιονίδας είτε προς την περιοχή Νέο Ηραίο – Μοναστηράκι – Μυκήνες – Φίχτια – Κουτσοπόδι – Μπόρσα.

Οι αγρότες μας έχουν κουραστεί από τα ευχολόγια και τα μεγάλα λόγια. Δώστε επιτέλους λύση.»