Ομιλία του Αλέξη Τότσικα στον «Δαναό»
Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου και ώρα 6.30 μ.μ. στην αίθουσα διαλέξεων του Συλλόγου Αργείων «ο Δαναός» θα μιλήσει ο Αλέξης Τότσικας, Φιλόλογος με θέμα: «Μέτρον άριστον ή αριστεία;»
Θα προβληθούν διαφάνειες και θα ακολουθήσει συζήτηση.
Ποιός είναι ο Αλέξης Τότσικας
Γεννήθηκε στο Βρούστι Αργολίδας. Τελείωσε το Γυμνάσιο στο Άργος και φοίτησε στη Θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, απ΄ όπου πήρε πτυχίο κλασσικής φιλολογίας.
Από το 1976 εργάζεται ως εκπαιδευτικός στο Άργος στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ εργάστηκε ως καθηγητής και στη Σχολή Επιμόρφωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΣΕΛΜΕ) της Τρίπολης.
Σήμερα λειτουργεί το εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κέντρο «αυτενεργώ» στο Άργος και είναι διευθυντής των ομώνυμων εκπαιδευτηρίων..
Από το 1984 ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων, αρχικά στο χώρο του σχολικού βιβλίου, όπου έχει εκδώσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 30 βιβλία αρχαίων ελληνικών, έκθεσης και ιστορίας για καθηγητές και μαθητές, τα οποία κυκλοφορούν σ΄ ολόκληρη την Ελλάδα από τις εκδόσεις Gutenberg.
Τα τελευταία χρόνια έχει εκδώσει σειρά βιβλίων με θέματα σχετικά με τη Λαογραφία και την Τοπική Ιστορία, και έχει δημοσιεύσει σχετικά άρθρα και ενδιαφέρουσες μονογραφίες στην Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας και Πολιτισμού.
Αρθρογραφεί συχνά στον τοπικό τύπο και έχει πραγματοποιήσει πολλές ομιλίες, ημερίδες και σεμινάρια στην Αργολίδα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας με ειδικά ή γενικότερου ενδιαφέροντος θέματα.
Το μέτρον και το κάλλος ήταν χαρακτηριστικά της ελληνικής σκέψης.
Οι αρχαίοι Έλληνες έκαναν το μέτρο κανόνα στη ζωή και στην τέχνη.
Στην αρχαία τραγωδία τον άνθρωπο που ξεπερνούσε το μέτρο τον τιμωρούσαν οι Ερινύες.
Από την αρχαιότητα το «παν μέτρον άριστον» εξελίχθηκε σε διαχρονική αξία και διατηρείται 2.500 χρόνια ως γνωμικό και λαϊκή έκφραση.
Στις μέρες μας όμως τίποτα δεν προσφέρει μεγαλύτερη ικανοποίηση από την αριστεία!
Πιστεύουμε ότι το ακατόρθωτο, το όνειρο γίνεται πραγματικότητα με την υπέρβαση του μέτρου ότι η εξέλιξη του ανθρώπου γίνεται με ρήξεις και ανατροπές και η ανθρωπότητα πήγε μπροστά όχι χάρη στο μέτρο, αλλά επειδή κάποιοι δεν είχαν μέτρο!
Κάθε άνθρωπος θέλει να κάνει πράγματα για τα οποία θα τον θαυμάζουν.
Και η αναγνώριση της κοινωνίας χαρίζεται σε όποιον ξεπεράσει το μέτρο.
Ποια είναι, λοιπόν, η σχέση μέτρου και αριστείας;
Μπορώ με το μέτρο να φτάσω στην αριστεία;
Μήπως το άριστο πρέπει να είναι το μέτρο στη ζωή μας.