Παρέμβαση Κομισιόν για παράνομες πρακτικές απόρριψης ασύλου, μετά από ερώτηση Αρβανίτη
Το θέμα με τους 28 πρόσφυγες που απελάθηκαν στις 25 Νοεμβρίου, όταν το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Λέσβου επέδωσε αιφνιδιαστικά απορριπτικές αποφάσεις στους αιτούντες άσυλο, χωρίς να έχει προηγηθεί η υποχρεωτική διεξαγωγή συνέντευξής τους, με τη δικαιολογία της έλλειψης διερμηνείας, θεωρείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως παράνομη πρακτική της κυβέρνησης.
Το ζήτημα έφερε στην Επιτροπή με ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης. Στην απάντησή της η Επιτροπή ενημερώνει πως έχει λάβει γνώση των καταγγελιών και πως μπορεί να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες αν διαπιστωθεί πως οι πρακτικές που εφαρμόζονται είναι ενάντιες στο ενωσιακό δίκαιο, όπως συμβαίνει στην συγκεκριμένη περίπτωση.
Συγκεκριμένα, αναφέρει η Επιτροπή:
Η Επιτροπή είναι ενήμερη για τις αναφορές σχετικά με την εικαζόμενη απόρριψη 28 αιτήσεων διεθνούς προστασίας λόγω έλλειψης διερμηνείας στη Λέσβο, στην Ελλάδα, και λαμβάνει σοβαρά υπόψη τους ισχυρισμούς για παραβιάσεις των δικονομικών δικαιωμάτων που προβλέπονται στην οδηγία για τις διαδικασίες ασύλου.
Η οδηγία για τις διαδικασίες ασύλου εγγυάται ότι παρέχεται στους αιτούντες άσυλο η δυνατότητα προσωπικής συνέντευξης σχετικά με την αίτησή τους για διεθνή προστασία, με ορισμένες περιορισμένες εξαιρέσεις. Όσον αφορά τη διερμηνεία, η οδηγία για τις διαδικασίες ασύλου προβλέπει ότι η επικοινωνία πραγματοποιείται στη γλώσσα που προτιμά ο αιτών/η αιτούσα, εκτός εάν υπάρχει άλλη γλώσσα την οποία κατανοεί και στην οποία μπορεί να επικοινωνεί με σαφήνεια.
Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εφαρμογή των διαδικαστικών εγγυήσεων της οδηγίας για τις διαδικασίες ασύλου στην Ελλάδα, βρίσκεται δε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για το θέμα αυτό.
Σε γενικές γραμμές, η Επιτροπή μπορεί να κινεί διαδικασίες επί παραβάσει σύμφωνα με το άρθρο 258 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις συστηματικές παραβιάσεις — π.χ. όταν διαπιστώνεται ότι ένα κράτος μέλος εφαρμόζει διοικητική πρακτική ασυμβίβαστη με το ενωσιακό δίκαιο, που είναι σε κάποιο βαθμό μόνιμου και γενικού χαρακτήρα.