ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Επιπλέον 1,2 εκ. ευρώ ζητά ο Νίκας για να εξοντώσει τον δάκο

Επιπλέον πίστωση περί το 1,2 εκ. ευρώ αναμένεται να απαιτηθεί για το πρόγραμμα δακοκτονίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η διαδικασία του διαγωνισμού για το οποίο έχει ξεκινήσει ήδη.

Οπως σημείωσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας -ο οποίος προήδρευσε σήμερα Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου σε υπηρεσιακή σύσκεψη που έγινε στην Τρίπολη σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα- η επιπλέον πίστωση θα ζητηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Για το θέμα είχε κάνει παρέμβαση η παράταξη Πετράκου, ζητώντας να γίνουν άμεσες ενέργειες ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη υλοποίηση του προγράμματος, και ζητώντας να δοθεί το παραπάνω ποσό που τελικά ζητά και επίσημα η Περιφερειακή αρχή.

Λιμνοδεξαμενές και μικροφράγματα

Στην ίδια σύσκεψη, εξ άλλου, ζητήθηκε από τις ΔΑΟΚ των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων να ετοιμάσουν και να υποβάλουν προτάσεις για λιμνοδεξαμενές και μικροφράγματα και στους 5 νομούς της Περιφέρειας, δεδομένου ότι οι εν λόγω Διευθύνσεις θα έχουν την ευθύνη σε θέματα αρδεύσεων.

Σημειώνεται δε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει και νέα σύσκεψη με τις ΔΑΟΚ -με τη συμμετοχή και των κατά τόπους Διευθύνσεων Τεχνικών Εργων- αναφορικά με την πρόοδο στο θέμα που αφορά τις αρδεύσεις και τις σχετικές υποδομές.

3.890.000 ευρώ για στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Τέλος, ο περιφερειάρχης κάλεσε τους υπηρεσιακούς να εντείνουν την προσπάθεια για επιπλέον διάχυση της ενημέρωσης σχετικά με το πρόγραμμα στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων για επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων.

Η δημόσια δαπάνη ανέρχεται συνολικά σε 3.890.000 ευρώ και η εν λόγω δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ελληνικό Δημόσιο.

Δυνητικά δικαιούχοι είναι οι πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους επιλέξιμους κλάδους:

Κρέας – πουλερικά – κουνέλια. Γάλα. Αυγά. Σηροτροφία – μελισσοκομία – σαλιγκαροτροφία – διάφορα ζώα. Ζωοτροφές. Δημητριακά. Ελαιούχα Προϊόντα (εξαιρούνται οι ιδρύσεις ελαιοτριβείων). Οίνος. Οπωροκηπευτικά, ακρόδρυα, ξηροί καρποί. Ανθη (ενδεικτικά: τυποποίηση και εμπορία ανθέων). Φαρμακευτικά και Αρωματικά Φυτά. Σπόροι και Πολλαπλασιαστικό Υλικό. Ξύδι (ενδεικτικά: παραγωγή ξυδιού από οίνο, από φρούτα και άλλες γεωργικές πρώτες ύλες).