ΠολιτισμόςΑρχείο

Συνεδριάζουν για 9η φορά οι Τσάκωνες

Με αφορμή την έναρξη εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 το «Αρχείον της Τσακωνιάς» διοργανώνει Συνέδριο στις 14-16 Μαρτίου, στο Λεωνίδιο (Φάμπρικα Πολιτισμού Λεωνιδίου), με θέμα: «Οι Τσάκωνες κατά τα Επαναστατικά και Προεπαναστατικά χρόνια».

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς της ελληνικής ιστορίας. Η 25η Μαρτίου καθιερώθηκε το 1838 με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα ως εθνική επέτειος και στα τέλη του 19ου αιώνα με βασιλικό διάταγμα του Γεωργίου Α’ ως ορόσημο της Ελληνικής Εθνικής παλιγγενεσίας.

Η 16η Μαρτίου αποτελεί ιστορική και ηρωική ημερομηνία για την Τσακωνιά, καθώς σύμφωνα με πρωτογενείς πηγές («Λάκαινα» -Θ.Οικονόμου και «Η δράσις των Τσακώνων κατά την Ελληνική Επανάσταση» – Μ. Δέφνερ), κηρύχθηκε η έναρξη της Επανάστασης στο Λεωνίδιο.

Οι Τσάκωνες, σκληροτράχηλοι, τολμηροί και φιλελεύθεροι δε δέχτηκαν ποτέ τον ξενικό ζυγό. Παλιοί κλέφτες του Πάρνωνα, δάσκαλοι του Γένους, μυημένοι στη Φιλική Εταιρεία, πρόκριτοι, οπλαρχηγοί, καπεταναίοι,  μεταλαμπάδευσαν την επαναστατική φλόγα, και ξεκινώντας από το Λεωνίδιο, έκαναν όλη την Τσακωνιά μάνα της Επανάστασης.

Τα γεωγραφικά όρια τα οποία θα εξεταστούν είναι αυτά της Τσακωνιάς όπως ορίζονταν τα παλαιότερα χρόνια. Σήμερα Τσακωνιά ονομάζεται το νοτιοανατολικό τμήμα της Κυνουρίας, του νομού Αρκαδίας. Εκτείνεται από τις ανατολικές υπώρειες του Πάρνωνα μέχρι τον Αργολικό Κόλπο σε μήκος 30-40 χιλιομέτρων και πλάτος 20-25 χιλιομέτρων. Περιλαμβάνει το Λεωνίδιο, Πραστό, Σίταινα, Καστάνιτσα, Τυρό, Πέρα Μέλανα και ενδιάμεσα μικρότερους οικισμούς. Παλαιότερα, η έκταση της Τσακωνιάς ήταν πολύ μεγαλύτερη και εκτεινόταν από το Ναύπλιο ως τα Βάτικα και τη Μονεμβασία, ως δηλαδή το ακρωτήριο του Μαλέα (Gerlach 1578, Villoison 1788 κ.α.). Αυτή η γεωγραφική περιοχή, καθώς και η παρουσία των Τσακώνων στην Κωνσταντινούπολη και όλη την Οθωμανική αυτοκρατορία, στη Ρωσία και στις Βαλκανικές χώρες θα αποτελέσει την περιοχή αναφοράς του Θ’ Τσακώνικου Συνεδρίου.