ΡεπορτάζΑρχείο

Μια χιονισμένη βασίλισσα στον νυχτερινό ουρανό του Ναυπλίου (Vid)

Ένα ιδιαίτερο αστρονομικό φαινόμενο εμφανίστηκε στον Αναπλιώτικο ουρανό την Κυριακή το βράδυ και θα διαρκέσει μέχρι και το πρωί της Δευτέρας 10 Φεβρουαρίου. 

Η αποκαλούμενη «Πανσέληνος του Χιονιού» αιχμαλώτισε τον φακό του Θάνου Κομνηνού που μας παρουσιάζει μερικές εντυπωσιακές εικόνες από το μοναδικό αυτό φεγγάρι του Φλεβάρη.

Η Πανσέληνος του Χιονιού στο Ναύπλιο

Η ξεχωριστή αυτή πανσέληνος καμία σχέση δεν έχει με τα καιρικά φαινόμενα ούτε είναι προπομπός κάποιου ιδιαίτερου μετεωρολογικού φαινομένου.

Πρόκειται απλώς για την χειμωνιάτικη υπερπανσέληνο, την Πανσέληνο δηλαδή, που εμφανίζεται όταν το φεγγάρι βρίσκεται στο πλησιέστερο προς τη γη σημείο του και γι’ αυτό φαίνεται πιο μεγάλο και πιο φωτεινό από ό,τι συνήθως. Επίσης, επειδή ανατέλλει σε μία χρονική περίοδο που συνήθως τα πάντα είναι χιονισμένα, γι’ αυτό παίρνει το ιδιαίτερο αυτό όνομα. 

Η Πανσέληνος του Χιονιού στο Ναύπλιο

Η Σελήνη ακολουθεί ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή.

Η μέση απόσταση Γης – Σελήνης είναι περίπου 384.400 χιλιόμετρα, αλλά αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο.

Η Πανσέληνος του Χιονιού στο Ναύπλιο

Χάρη στην ιδιαίτερη λάμψη της όταν απέχει λιγότερα από 360.000 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης, η πανσέληνος που συμπίπτει με το περίγειο χαρακτηρίζεται «υπερ-Σελήνη» ή «supermoon», μη επιστημονικός όρος που καθιέρωσε το 1979 ο αστρολόγος Ρίτσαρντ Νόλε.

Πρόκειται για την πρώτη υπερπανσέληνο του έτους, αλλά όχι την τελευταία, καθώς φέτος θα υπάρξουν ακόμη τρεις.