Τι κάνει στη Μεσσηνία ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό
Στη Καλαμάτα προσγειώθηκε το βράδυ της Κυριακής ο Πρίγκηπας Αλβέρτος του Μονακό προκειμένου να συμμετάσχει σε ερευνητικό πρόγραμμα στο Φρέαρ των Οινουσσών που αποτελεί το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου. Εκεί θα γίνει κατάδυση στην οποία θα λάβει μέρος και ο ίδιος προσωπικά.
Το αεροσκάφος του Αλβέρτου προσγειώθηκε στο Αεροδρόμιο Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” στις 20:45 της Κυριακής και μετά από λίγα λεπτά, με συνοδευτικά αυτοκίνητα ο Πρίγκηπας έφτασε στο λιμάνι της Καλαμάτας κι ανέβηκε στο “Pressure Drop” για να προετοιμαστεί για το ταξίδι εξερεύνησης.
Αστακός από ομάδα ΟΥΚ του Λιμενικού Σώματος είναι όλοι οι χώροι στους οποίους θα μεταβεί, ενώ το σκάφος που θα μεταφέρει τον πρίγκιπα στο Φρέαρ των Οινουσων θα κινηθεί συνοδεία σκάφους του Λιμενικού.
Ο ηγέτης του Πριγκιπάτου του Μονακό αναμένεται να επιστρέψει στην Καλαμάτα τη Δευτέρα, από όπου άμεσα θα αναχωρήσει και πάλι αεροπορικώς.
Το ερευνητικό πρόγραμμα
Αποστολή είναι η εξερεύνηση της ομάδας στο Φρέαρ των Οινουσσών που είναι μια τάφρος που αποτελεί το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου με μέγιστο βάθος 5.269 μέτρα. Βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος, νοτιοδυτικά της Πύλου, νότια των μικρών νησιών που αποκαλούνται Μεσσηνιακές Οινούσσες.
Το φρέαρ βρίσκεται στο σημείο που η Αφρικανική πλάκα, τμήμα της οποίας είναι η λιθόσφαιρα της Ανατολικής Μεσογείου, βυθίζεται κάτω από την Ευρασιατική λιθοσφαιρική πλάκα, τμήμα της οποίας είναι η πλάκα του Αιγαίου, δημιουργώντας το τόξο του Αιγαίου.
Ο Αλβέρτος θα λάβει μέρος στις εξερευνήσεις του Victor Vescovo, Triton Submarines και EYOS Expeditions, σε 5 αποστολές με τίτλο “Caladan Oceanic 2020”. Θα επισκεφθούν για άλλη μια φορά τα βυθίσματα των ωκεανών και τις φημισμένες ιστορικές τοποθεσίες. Μια πρώτη έρευνα του είδους δύο ατόμων, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την Triton ειδικά για ακραίες εξερευνήσεις στο βάθος της θάλασσας, θα φέρει τις ιστορίες του ταξιδιού στον κόσμο σε σχεδόν πραγματικό χρόνο μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου του 2020.
Το σκάφος, Deep Subsergence Vehicle (DSV), είναι το πρώτο εμπορικά πιστοποιημένο υποβρύχιο βάθος πλήρους ωκεανού. Θα μεταφερθεί και θα αναπτυχθεί στα βάθη των ωκεανών από την Πτώση Πίεσης Βυθού Υποβοηθούμενης Υποβρύχιας Υποβοήθησης (DSSV), ένα πρώην ναυτικό πλοίο των ΗΠΑ ειδικά εξοπλισμένο για την αποστολή. Ο Vescovo θα χειριστεί το υποβρύχιο σε όλες σχεδόν τις καταδύσεις του.
«Ακολουθώντας την επιτυχία της αποστολής μας πέρυσι για να βουτήξουμε στο κατώτατο σημείο των πέντε ωκεανών του πλανήτη, προσβλέπουμε στην κατάδυση δύο θαλασσών και δύο ωκεανών στον πρόσφατα ενισχυμένο περιοριστικό παράγοντα σε μια νέα σειρά« πρώτων »επανδρωμένων καταδύσεις “, δήλωσε ο Vescovo από την Τουλόν της Γαλλίας, όπου είχε μόλις ολοκληρώσει την πρώτη φάση του ταξιδιού.
Οι πέντε φάσεις της αποστολής
Η αποστολή θα περιλαμβάνει πέντε φάσεις:
Φάση Ι: “La Minerve” (Δυτική Μεσόγειος)
Φάση ΙΙ: Η βαθιά Καλυψώ (Ανατολική Μεσόγειος)
Φάση ΙΙΙ: Η Ερυθρά Θάλασσα
Φάση IV: Εκδρομή Ινδικού Ωκεανού / Νεκτών
Φάση V: Η αποστολή “Δαχτυλίδι της φωτιάς”
Φάση Ι: “La Minerve”
Φάση Ι: La Minerve
Μετά την ολοκλήρωση των θαλάσσιων δοκιμών στα ανοικτά των ακτών της Ισπανίας στις 31 Ιανουαρίου, η ομάδα της Caladan Oceanic ταξίδεψε στη νότια ακτή της Γαλλίας, όπου στις 1-2 Φεβρουαρίου έσπευσαν δύο φορές στο τραγικό ναυάγιο του γαλλικού υποβρυχίου Minerve. Ο Καλαντάν συνεργάστηκε στενά με τις γαλλικές αρχές και την οικογένεια του πληρώματός του για να οργανώσει την αποστολή. Κατά την πρώτη κατάδυση, ο Vescovo συνοδεύτηκε από συνταξιούχο γάλλο ναυάρχιο Jean-Louis Barbier, υποβρύχιο εμπειρογνώμονα ο οποίος διεξήγαγε λεπτομερή έρευνα του ναυαγίου για να συγκεντρώσει νέα στοιχεία για το τι θα μπορούσε να προκαλέσει το απρόσμενο βύθισμα του σκάφους το 1968.
Ο Herve Fauve, ο γιος του καπετάνιου του υποβρυχίου, συνοδευόταν από τον Vescovo στη δεύτερη κατάδυση όταν τοποθετήθηκε μνημειακή πλάκα στα υπολείμματα του βυθισμένου σκάφους σε βάθος άνω των 2.250 μέτρων. Αυτή ήταν η πρώτη επανδρωμένη επίσκεψη στην περιοχή από το ναυάγιο του Minerve το 1968, το οποίο ανακαλύφθηκε μόλις το περασμένο καλοκαίρι. Ο Vescovo δήλωσε αργότερα: “Ήταν πολύ συγκινητικό να είμαι με το γιο του Captain Minerve, στο πραγματικό ναυάγιο, και να εκπληρώσω τα σέβη μας στους γενναίους ναυτικούς που έδωσαν τη ζωή τους στην υπεράσπιση της Γαλλίας. Ως πρώην ναυτικός αξιωματικός εγώ, είχα μεγάλη τιμή να συνεργαστώ με τους γάλλους συμμάχους μας για να το πετύχω αυτό».
Φάση II: Το βαθύ Calypso
Από τη Γαλλία, η αποστολή έφτασε στην Καλαμάτα και θα επιχειρήσει να βουτήξει στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου Θάλασσας, το Calypso Deep. Προς έκπληξη της ομάδας Caladan, μια λεπτομερής ανασκόπηση των ιστορικών αρχείων δείχνει ότι κανένα υποβρύχιο δεν έχει επισκεφθεί ποτέ τον πραγματικό πυθμένα της Μεσογείου σε περίπου 5.627 μέτρα (17.280 πόδια), οπότε αυτή θα μπορούσε να είναι η «πρώτη κάθοδος» σε ένα τόσο μεγάλο βάθος! Ο Caladan θα πραγματοποιήσει την κατάδυση σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Ελλάδας και την επιστημονική οργάνωση Explorations de Monaco.
Φάση ΙΙΙ: Η Ερυθρά Θάλασσα
Μετά τις βουτιές του στη Μεσόγειο, το πλοίο και το πλήρωμα θα κατευθυνθούν μέσω της διώρυγας του Σουέζ και στην Ερυθρά Θάλασσα. Σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα της Σαουδικής Αραβίας στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Βασιλιά Αμπντουλάχ (KAUST), ο Caladan ελπίζει να κάνει πολλαπλές καταδύσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και να κάνει μια επανδρωμένη κατάδυση – για πρώτη φορά – στο βαθύτερο σημείο του: το Suakin Trough. Η αποστολή αναμένει να πραγματοποιήσει τις δραστηριότητές της κατά τα μέσα Φεβρουαρίου μέσα και γύρω από το Thuwal της Σαουδικής Αραβίας.
Φάση IV: Ινδικός Ωκεανός και εκστρατεία Nekton
Στον Ινδικό Ωκεανό, ο Caladan θα συνεργαστεί με τον Οργανισμό Nekton για μια σειρά εκτεταμένων επιστημονικών καταδύσεων στις Σεϋχέλλες και τις Μαλδίβες στο πλαίσιο του προγράμματος “First Descent”. Μετά από αυτές τις καταδύσεις, η ομάδα Caladan θα προχωρήσει στη Σιγκαπούρη για ανεφοδιασμό.
Φάση V: Η αποστολή “Δαχτυλίδι της φωτιάς”
Ο “Δακτύλιος της Φωτιάς” είναι ένα κοινό όνομα που δίνεται στην γεωλογικά ενεργή περιοχή που συνορεύει με την κατά προσέγγιση κυκλική τεκτονική πλάκα του Ειρηνικού. Είναι, γενικά, η πιο ενεργή πλάκα στον κόσμο και προκαλεί πολλά ηφαίστεια, σεισμούς και τσουνάμι. Η ομάδα Caladan θα πραγματοποιήσει αρκετές καταδυτικές σειρές γύρω από το δυτικό τμήμα του δακτυλίου της φωτιάς στον Ειρηνικό Ωκεανό, ξεκινώντας από τις προσπάθειες να καταστραφούν πολλαπλές τοποθεσίες ναυαγίων της εποχής του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, συμπεριλαμβανομένου του USS Johnston, ναυάγια από το Τυπικό Cobra του 1944 νησιά και την USS Indianapolis. Αυτές θα είναι οι πρώτες επανδρωμένες καταδύσεις σε όλα αυτά τα ναυάγια και θα βοηθούσαν στην ανάδειξη της 75ης επετείου από το τέλος του πολέμου στον Ειρηνικό κατά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο.
Με πληροφορίες από messinialive.gr και eleftheriaonline.gr