ΚοινωνίαΑρχείο

Αλλάζουν οι ταχυδρομικοί κώδικες – Θα μπουν και γράμματα εκτός από αριθμούς

Αλλαγές σχεδιάζονται στους ταχυδρομικούς κώδικες όλων των περιοχών της χώρας, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή».

Συγκεκριμένα εξετάζεται η αύξηση των ψηφίων των ταχυδρομικών κωδικών, ενώ ισχυρό είναι και το ενδεχόμενο προσθήκης δύο αρχικών γραμμάτων, στα βρετανικά πρότυπα. Σε αυτή την περίπτωση πριν από το 5ψήφιο νούμερο θα αναγράφονται τα αρχικά των πόλεων για παράδειγμα.

Βασικός στόχος για την αλλαγή των ταχυδρομικών κωδικών είναι ο περιορισμός του εύρους της περιοχής που καλύπτει ο εκάστοτε κώδικας, προκειμένου να προσδιορίζεται ακριβέστερα η περιοχή.

Τα σενάρια για την αλλαγή των ταχυδρομικών κωδικών αναμένεται να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα προκηρυχτεί διαγωνισμός για τη δημιουργία ενός πληροφοριακού συστήματος που θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του ΕΣΠΑ. Στόχος είναι εντός της επόμενης διετίας το νέο σύστημα να βρίσκεται στην υπηρεσία της ταχυδρομικής αγοράς.

Οι πενταψήφιοι ταχυδρομικοί κώδικες δημιουργήθηκαν από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) το 1983. Το σύστημα ταξινόμησης της αλληλογραφίας χωρίζει τις ταχυδρομικές περιοχές με βάση έναν πενταψήφιο κωδικό, ο οποίος προσδιορίζει την εκάστοτε ζώνη. Για την ιστορία, τα δύο πρώτα ψηφία του κάθε ταχυδρομικού κώδικα αφορούν την ταχυδρομική περιοχή.

Σήμερα οι ταχυδρομικοί κώδικες είναι χωρισμένοι σε:

  • Πόλεις Α’ Ζώνης: Πόλεις με περισσότερους από έναν ταχυδρομικούς κώδικες
  • Πόλεις Β’ Ζώνης: Που εξυπηρετούνται από έναν ταχυδρομικό κώδικα
  • Εταιρικοί ταχυδρομικοί κώδικες: Εταιρείες με ταχυδρομικούς κώδικες

Από το 1983 άνοιξαν και έκλεισαν καταστήματα των ΕΛΤΑ ενώ προστέθηκαν οι εταιρείες courier και τον Ιούλιο του 2019 αποφασίστηκε να αναμορφωθούν στο σύνολό τους οι ταχυδρομικοί κώδικες.