ΕλλάδαΑρχείο

Δεύτερη ευκαιρία μετά την πτώχευση

Ο νόμος Κατσέλη φαίνεται ότι μετράει τις τελευταίες μέρες του, ήδη, αφού στα τέλη Απριλίου αναμένεται να περάσει στην ιστορία. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα διαρρέονται από την Κυβέρνηση προωθείται άλλος τρόπος υποστήριξης όλων όσοι χρωστούν σε Εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. 

Καταρχήν φαίνεται ότι στο εξής δεν θα υπάρχει καμία διέξοδος για όσους έχουν χρέη και ακίνητη περιουσία. Σύμφωνα με το νέο πτωχευτικό δίκαιο που προωθείται, η δεύτερη ευκαιρία στους οφειλέτες θα δίνεται αφού όμως εκποιηθεί όλη η ακίνητη ή κινητή περιουσία τους. 

Αυτή η πρόβλεψη βέβαια έρχεται να καλύψει τις περιπτώσεις εύπορων οφειλετών, που έβρισκαν πάτημα στο ν. Κατσέλη και εκμεταλλεύονταν τις ευεργετικές διατάξεις του για να μην πληρώνουν συστηματικά, τα χρέη τους. Από την άλλη υπήρχε μια εκτεταμένη αδικία για όλους αυτούς τους πολίτες που όταν δημιουργούσαν ένα χρέος προς την Εφορία, ή κάποιο φορέα του δημοσίου, ή κάποια τράπεζα και μια δεδομένη στιγμή αδυνατούσε να το εξυπηρετήσει το χρέος αυτό ήταν απολύτως πιθανό να καταδιώκει τον ίδιον εφ’ όρου ζωής, αλλά και τους κληρονόμους του. Σε όλα αυτά έρχεται, σύμφωνα με τις φιλοδοξίες της κυβέρνησης, να βάλει ένα τέλος ο νέος πτωχευτικός κώδικας, ο οποίος θα ρυθμίζει ενιαία το ιδιωτικό χρέος. 

Βασική αρχή του νέου πλαισίου θα είναι ο συνδυασμός της πτώχευσης και της παροχής δεύτερης ευκαιρίας και οριστικής απαλλαγής από το χρέος. Τη διαδικασία της πτώχευσης θα εκκινεί ο ίδιος ο οφειλέτης, σύμφωνα με όσα διαρρέονται, και εφόσον κρίνεται ότι το χρέος του είναι μη βιώσιμο, θα ρευστοποιείται η περιουσία του για την πληρωμή των πιστωτών και την οριστική διαγραφή του χρέους. 

Μετά την πτώχευση ο οφειλέτης θα είναι απαλλαγμένος τόσο από το χρέος όσο και από τις αρνητικές συνέπειές του, δηλαδή θα μπορεί να επανέλθει πλήρως στην οικονομική ή επιχειρηματική ζωή του, ακόμη και να ανοίξει νέα επιχείρηση μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια θα είναι να έχει ρευστοποιήσει όλη την περιουσία του, όπως είπαμε, δηλαδή να εκκινήσει την νέα οικονομική ζωή του από το μηδέν.