ΕυρώπηΑρχείο

Δύο Έλληνες στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών!

Μια πολύ σημαντική στιγμή για την ελληνική αυτοδιοίκηση σημαίνει η εκλογή του Απόστολου Τζιτζικώστα στη θέση του προέδρου και του Γιώργου Πατούλη στην θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών. Μάλιστα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, εξελέγη δια βοής τη θέση του προέδρου!

Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί τόσο δυναμικά και θα πρωταγωνιστήσει σε ένα τόσο υψηλό θεσμικό όργανο.  Ο Απόστολος Τζιτζικώστας με την εκλογή αυτή είναι ο πρώτος Έλληνας που καταλαμβάνει τη θέση του προέδρου Επιτροπής στα 26 χρόνια από την ίδρυσή της, διαδεχόμενος τον Βέλγο Καρλ-Χάιντ Λάμπερτς. 

Πρώτη φορά Έλληνας αυτοδιοικητικός λαμβάνει από το υψηλό θεσμικό θώκο

Η υποψηφιότητα του υποστηρίχθηκε από όλες τις πολιτικές ομάδες, μετά την πολιτική συμφωνία για τις προτεραιότητες που πρέπει να ακολουθηθούν στη νέα θητεία του οργανισμού.

Ο Γ. Πατούλης Περιφερειάρχης Αττικής μετά την εκλογή του δήλωσε μεταξύ άλλων: «Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε επιβάλλεται η συστράτευση των τοπικών κοινωνιών όλης της Ευρώπης προκειμένου να διαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο θέσεων και μια ενιαία στρατηγική για τη διεύρυνση των αναπτυξιακών προοπτικών των ευρωπαϊκών πόλεων. 

Είμαι βαθιά πεπεισμένος πως μόνο όλοι μαζί μπορούμε. Ενωμένοι και με διάθεση συνεργασίας μέσω του πολύ σημαντικού αυτού θεσμικού οργάνου θα εργαστούμε προκειμένου οι πολίτες όλης της Ευρώπης να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και ισότιμες δυνατότητες βελτίωσης της ποιότητας της ζωής τους. Πρωταρχικός μας στόχος είναι να συνδράμουμε και εμείς από την πλευρά μας στην ενδυνάμωση μίας ευρωπαϊκής συμμαχίας, με πρωταγωνιστή την Αυτοδιοίκηση».