ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Η κυβέρνηση θέλει να γεμίσει τα ταμεία των δήμων με τον ΕΝΦΙΑ

Στην πρώτη επίσημη συνάντηση του πρωθυπουργού με το νέο Διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος τέθηκε το ζήτημα της μεταφοράς πόρων στους δήμους. Στη συζήτηση που περιελάμβανε και θέματα όπως ο ρόλος της αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης για τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στα ταμεία των Δήμων.

Η πολύωρη συνάντηση στο μέγαρο Μαξίμου περιλάμβανε και άλλα θέματα όπως τις αρμοδιότητες το διακριτό ρόλο των δήμων στη διαχείριση τμήματος του νέου ΕΣΠΑ, αλλά και το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών που αντικαθιστά το «ΦιλόΔημο», ενώ δεν μπορούσε να λείπει από τη συζήτηση και το μεταναστευτικό θέμα και η κρίση που αντιμετωπίζουν τα νησιά του ανατολικού και βορείου Αιγαίου. 

Ο Πρωθυπουργός μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις προτάσεις που εξετάζονται για την μεγαλύτερη εμπλοκή των δήμων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα αφορούν στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, αλλά και για τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ από την Κεντρική Διοίκηση στην Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε εκτενώς με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΕ τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για τη διευκόλυνση του έργου των ΟΤΑ α΄ βαθμού, αλλά και τις παρεμβάσεις νομοθετικού χαρακτήρα που έγιναν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από την εφαρμογή της απλής αναλογικής στη διακυβέρνηση των δήμων. 

Επισήμανε πως με νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εσωτερικών έχει διευκολυνθεί η υπογραφή δημοτικών συμβάσεων για παροχή υπηρεσιών από ιδιώτες, ενώ διασφαλίστηκε η συνέχιση και ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Απαντώντας στα ζητήματα που έθεσαν οι δήμαρχοι, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχουν εμπιστοσύνη, καλή πίστη και ανοιχτοί δίαυλοι ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ΚΕΔΕ, για να λύνονται άμεσα τα προβλήματα των Δήμων. Επαναβεβαίωσε ακόμα την κυβερνητική βούληση να αναθεωρηθούν πτυχές του Νόμου 4412 για τις Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών -σε βάθος τριμήνου- ώστε να επιταχυνθεί το έργο των Δήμων, χωρίς να αμφισβητηθούν οι πρόνοιες για τη διαφάνεια.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υπουργός Εσωτερικών Παν. Θεοδωρικάκος, ο οποίος τόνισε στην εισήγησή του πως κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση με τους διακριτούς ρόλους τους έχουν τον ίδιο στόχο: να καταστήσουν τους Δήμους πυλώνες ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Το 2020, πρόσθεσε ο κ. Θεοδωρικάκος, με τη στήριξη του πρωθυπουργού, θα είναι μια μεταρρυθμιστική χρονιά με νέα νομοθετήματα που θα μεταφέρουν πόρους, αρμοδιότητες και προσωπικό στην Αυτοδιοίκηση και θα ενοποιούν και αξιοποιούν όλο το θεσμικό πλαίσιο. Ταυτόχρονα, δήλωσε, θα υλοποιηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, με τη συνεργασία της ΚΕΔΕ, ένα μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα έργων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι αρκετών υπουργείων και συγκεκριμένα ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο, Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ, Γιάννης Τσακίρης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γεράσιμος Θωμάς, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για το συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, Θανάσης Κοντογεώργης και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Ενέργειας, Κλίματος, Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας, Γιώργος Κρεμλής.