ΕλλάδαΑρχείο

Ανάκρουση πρύμνας για τα κρουαζιερόπλοια λόγω κορωνοϊού

Φραγμό στις προγραμματισμένες κρουαζιέρες των εταιρειών για την Άπω Ανατολή βάζει ο κορωνοϊός. Κάποιες παγώνουν τα σχέδιά τους και κάποιες τα εγκατέλειψαν εντελώς. 

Δυο πλοία της  της Costa ένα της MSC και ένα της Royal Caribbean παραμένουν αραγμένα στα λιμάνια τους και η πιθανότερη λύση για να περιορίσουν τη ζημιά είναι να έρθουν στην Ελλάδα, διότι όπως εξηγεί ο ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, Θεόδωρος Κόντες: «Είναι μεγάλα πλοία που έχουν ημερήσιο κόστος 250.000 δολάρια. Ποσό τεράστιο. Αν συνεχιστεί η κατάσταση με τον κορωνοϊό προβλέπω ότι 2-3 από αυτά τα πλοία θα έρθουν στην Ελλάδα. Η ζημιά για τις εταιρείες από την απραξία είναι μεγάλη».

Η Ελλάδα φαίνεται ότι μπορεί να επωφεληθεί από την κρίση που προέκυψε αλλά σε περιορισμένο βαθμό γιατί οι προγραμματισμοί δρομολογίων για το 2020 έχουν γίνει πριν 1-2 χρόνια οπότε υπάρχει πρόβλημα στις ημερομηνίες προσέγγισης λιμανιών για νεοεισερχόμενα κρουαζιερόπλοια.

Ωστόσο η αρχή έγινε ήδη: η  Norwegian Cruise Line αποφάσισε να μη δρομολογήσει το Norwegian Spirit στη ΝΑ Ασία όπως ήταν προγραμματισμένο αλλά στην Ελλάδα: Θα έχει το λιμάνι του Πειραιά ως home port δηλαδή από εκεί θα ξεκινούν και θα τελειώνουν οι κρουαζιέρες του πλοίου γεγονός που θα ενισχύσει την τοπική οικονομία της πόλης αλλά και της Αθήνας αφού, αποδεδειγμένα, πολλοί είναι εκείνοι που συνδυάζουν κρουαζιέρα με επιπλέον μέρες παραμονής στην Ελλάδα.