Ο αριθμός των κεραιών δεν είναι μέτρο αύξησης κινδύνου. Αν οι κεραίες είναι μικρότερες ή μικρότερης ισχύος τότε το να είναι περισσότερες μπορεί να μην δημιουργεί πρόβλημα, να είναι κάτι αντίστροφο.
Αυτό απάντησε ο Προέδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Κ. Μασσέλος στην παρέμβαση του βουλευτή Αργολίδας Γ. Γκιόλα, στη συζήτηση με αφορμή τις αντιδράσεςι για την κεραία κινητής τηλεφωνίας πλησίον του 3οθ δημοτικού σχολείου Άργους.
Στη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ο κος Μασσέλος είπε ακόμα ότι «η υγεία των πολιτών είναι πρώτη προτεραιότητα και δεν διαφωνεί κανένας και δεν θα την έβαζε σε κίνδυνο. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί οι όποιοι προβληματισμοί να βασίζονται σε δεδομένα επιστημονικά και τεκμηρίωσης, πριν βγάλουμε οποιοδήποτε συμπέρασμα».
Απαντώντας δε, για το θέμα της συγκεκριμένης κεραίας στο Άργους πρόσθεσε ότι «ως προς τον εντοπισμό των κεραιών που λειτουργούν μη νόμιμα η Ε.Ε.Ε.Τ. έχει ολόκληρο τμήμα, το οποίο πραγματοποιεί ελέγχους προσπαθώντας να εντοπίσει τέτοιου είδους περιπτώσεις».
Ενδιαφέρον παρουσιάζει τόσο η τοποθέτηση του κου Γκιόλα, όσο και η απάντηση του κου Μασσέλου, που ακολουθούν:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε και ευχαριστώ, επίσης, τη διοίκηση της ΕΕΤΤ, για την εμπεριστατωμένη εισήγηση και ενημέρωση και κυρίως να στοχεύσω στην προσπάθεια που κάνετε για την όσο γίνεται εξωτερίκευση της δουλειάς που πραγματοποιείται. ‘Οντως αυτή αποδίδει, διότι δεν μπορούμε να παράξουμε έργο εάν αυτό δεν γίνει κατανοητό πρωτίστως και δεν επικοινωνηθεί στον κόσμο. Η προσπάθειά σας, επίσης, είναι αξιόλογη ως προς την εργασία που κάνετε μέσω του διαδικτύου, με τις πύλες, δηλαδή, τις συγκεκριμένες, όπου παραπέμπουν στους καταναλωτές για να έχουν πρόσβαση να ξέρουν τα δικαιώματά τους και ενδεχομένως να ασκήσουν κάποια καταγγελία, κάποια ένσταση. Σε σχέση με το συγκεκριμένο, είναι γνωστό ότι κάνετε και χρέη της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο συγκεκριμένο τομέα. Μετά από καταγγελίες των πολιτών, τι επακολουθεί, ποια είναι τα αποτελέσματα και αν γίνεται διαχρονικά στις χρονιές που εξετάζουμε τις Εκθέσεις από το 2016 μέχρι 2018.
Πάλι, μια συναφής ερώτηση με το θέμα διαμαρτυριών πολιτών σε σχέση με τις υψηλές χρεώσεις από τους παρόχους υπηρεσιών πολυμεσικής πληροφόρησης. Ποια είναι η κατάσταση στην αγορά αυτή στην Ελλάδα; Πώς εξελίσσεται ο αριθμός των καταγγελιών τα τελευταία χρόνια; Ποιες είναι οι ενέργειες που έχει κάνει η Επιτροπή σας τα προηγούμενα χρόνια και τι σχεδιάζει για το άμεσο μέλλον, για να περισταλεί κατά το δυνατόν το υψηλό κοστολόγιο;
Επίσης, το κόστος ορισμένων υπηρεσιών, ειδικότερα η μετάδοση δεδομένων σε κινητό δίκτυο, είναι ένα θέμα το οποίο οι καταναλωτές, που κυρίως προτιμούν και απευθύνονται στις υπηρεσίες είναι η ίδια η κινητή τηλεφωνία. Οι μεταφορές, λοιπόν, των δεδομένων είναι κάτι που ξεφεύγει, που δεν γνωρίζουν τι ακριβώς τους προσφέρει και ποια είναι η δαπάνη τελικά η επιπλέον που γίνεται. Νομίζω ότι πρέπει με κάποιο τρόπο από εσάς, όχι περιστέλλοντας τη δυνατότητα να προωθούν οι εταιρείες της τα προϊόντα τους, αλλά να καταστεί περισσότερο γνωστό στον πολίτη, στο χρήστη, ότι αυτά έχουν υψηλότερο κόστος και πρέπει να προσέχει.
Είναι ευχάριστο, επίσης ότι πραγματοποιήσατε εντάξεις έργων και μέσω του ΕΣΠΑ. Νομίζω είναι το ασφαλέστερο και το πιο δυνατό όπλο, για να μπορέσουμε να προωθήσουμε τα προϊόντα σας. Θα θέλαμε να γνωρίζουμε σε τι ποσό ανέβηκε το συνολικό κόστος. Τώρα πάω σε ένα ειδικότερο θέμα, που νομίζω, όμως ότι απασχολεί αρκετά τους πολίτες και κυρίως τις ευαίσθητες κατηγορίες ατόμων -μιλάω για νηπιαγωγεία, για σχολεία-και μιλάω για τις κρυφές κεραίες. Είπατε ότι υπάρχει μία πύλη όπου γνωστοποιεί και μπορεί ο καθένας να μαθαίνει που βρίσκονται νόμιμα αδειοδοτημένες κεραίες. Σωστό μέχρι εδώ. Τι κάνουμε από τις παράνομες κεραίες, από τις κρυφές κεραίες; Πόσο μπορεί να γίνουν κατανοητές, πόσο μπορούν να επισημανθούν από τις υπηρεσίες σας τεχνικά, για να μπορέσουμε να φτάσουμε στα αποτελέσματα εκείνα, που θα βοηθήσουν στην υγεία των πολιτών και κυρίως, όπως είπαμε, στις ευαίσθητες κατηγορίες; Είναι γνωστό άλλωστε ότι τα ανώτερα υψηλά status που πρέπει να υπάρχουν για αυτά περιορίζονται στο 60%, για τους μαθητές, για τα σχολεία. ΄Αρα, η εκπομπή πρέπει να είναι και συνακόλουθα πολύ μικρότερης ισχύος. Πώς μπορούμε λοιπόν να τις ανιχνεύσουμε, πώς μπορούμε να λάβουμε μέτρα;
Πρόσφατα είχαμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα πρόσφατα στο 3ο Δημοτικό Σχολείο του ‘Αργους, όπου μπορεί η συγκεκριμένη εγκατάσταση να ήταν από χρόνια, αλλά επισημάνθηκε μόλις προσφάτως. Ευτυχώς αντέδρασαν και οι σύλλογοι γονέων, η διεύθυνση, όλοι εμείς οι Βουλευτές, για να μπορέσουμε κατ’ αρχήν να το καταστήσουμε γνωστό, να αναφερθούμε στα αρμόδια υπουργεία, για να δούμε και εκεί πώς μπορεί τελικώς να επιβληθούν εκείνοι οι όροι που θα περιστείλουν αυτά τα συνακόλουθα αποτελέσματα, που είναι βέβαιο ότι θα είναι βλαπτικά στην υγεία των μαθητών.
ΚΩΝ. ΜΑΣΣΕΛΟΣ
Ενα πολύ σημαντικό θέμα είναι το θέμα της ακτινοβολίας και των προβληματισμών που υπάρχουν στο πλαίσιο της ανάπτυξης των δικτύων πέμπτης γενιάς από την ακτινοβολία. Προφανώς, η υγεία των πολιτών είναι πρώτη προτεραιότητα και δεν διαφωνεί κανένας και δεν θα την έβαζε σε κίνδυνο. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί οι όποιοι προβληματισμοί να βασίζονται σε δεδομένα επιστημονικά και τεκμηρίωσης, πριν βγάλουμε οποιοδήποτε συμπέρασμα. Υπάρχει ένα διεθνές πλαίσιο που νομίζω ότι μας βοηθάει να παρακολουθήσουμε τα θέματα της ακτινοβολίας και των πιθανών αρνητικών αντιδράσεων. Εχουμε το στάνταρ των επιπέδων της ακτινοβολίας που είναι το Ικνίρκ που μπορούμε να το παρακολουθούμε και να βλέπουμε που ορίζονται τα επίπεδα ακτινοβολίας, ώστε να μην προκαλούν προβλήματα υγείας. Μπορούμε να παρακολουθούμε τις εκθέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε ένα δεύτερο επίπεδο και σε ένα τρίτο επίπεδο της μεθοδολογίας της Διεθνούς Ενωσης Τηλεπικοινωνιών ως προς τη μέτρηση των επιπέδων ακτινοβολίας. Αυτό είναι ένα πλαίσιο διεθνές, δεν είναι κάτι δικό μας, το οποίο μπορούμε να το παρακολουθούμε και θεωρώ ότι οι περισσότερες χώρες κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Στο κομμάτι της ακτινοβολίας θεωρώ επίσης δύο ακόμα σημεία πολύ κρίσιμα.
Το ένα είναι η διαφάνεια και το άλλο είναι η σωστή πληροφόρηση των πολιτών.
Διαφάνεια σημαίνει ότι οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να έχει πρόσβαση σε στοιχεία οποιουδήποτε κεραιοσυστήματος συμπεριλαμβανομένης και της ακτινοβολίας του. Αυτός ήταν ο στόχος που διασυνδέσαμε την πύλη κεραίες – E.E.E.T. GR με την Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, ώστε εκεί να φαίνονται όλα τα στοιχεία κάθε κεραιοσυστήματος συν το επίπεδο ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας κάθε κεραίας. Στο θέμα της πληροφόρησης το θέμα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας δεν μπαίνει μόνο στα δίκτυα πέμπτης γενιάς, μπαίνει σε κάθε μορφή ασύρματης επικοινωνίας και τα δίκτυα τέταρτης γενιάς είχαν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία .Πρέπει να δούμε, εάν η νέα τεχνολογία αυξάνει τον κίνδυνο σε σχέση με τις προηγούμενες τεχνολογίες. Ο αριθμός των κεραιών δεν είναι μέτρο αύξησης κινδύνου. Αν οι κεραίες είναι μικρότερες ή μικρότερης ισχύος τότε το να είναι περισσότερες μπορεί να μην δημιουργεί πρόβλημα, να είναι κάτι αντίστροφο. Υπάρχουν τεχνολογίες που εφαρμόζονται στα δίκτυα πέμπτης γενιάς και να χρησιμοποιήσω ένα τεχνικό χώρο το «BIG FORMING» που είναι μια τεχνολογία που μπορεί να αξιοποιηθεί ακριβώς για να περιορίσει την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και να την κάνει πιο εστιασμένη, άρα να μειώσει την έκθεση σε κίνδυνο.
Πρέπει να πληροφορήσουμε, λοιπόν, σωστά τον κόσμο για τους πραγματικούς κινδύνους, αλλά και τα πραγματικά οφέλη της κάθε τεχνολογίας ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα. Ως προς τον εντοπισμό των κεραιών που λειτουργούν μη νόμιμα η Ε.Ε.Ε.Τ. έχει ολόκληρο τμήμα, το οποίο πραγματοποιεί ελέγχους προσπαθώντας να εντοπίσει τέτοιου είδους περιπτώσεις. Στο πλαίσιο αυτό έχει πολύ ενδιαφέρον η αναβάθμιση της υποδομής εποπτείας φάσματος, η οποία ουσιαστικά μας βοηθάει να μπορούμε, κυρίως, και με κινητά μέσα και με σταθερά να εντοπίσουμε αυτές τις περιπτώσεις.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ