H Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ναυπλιέων τοποθετείται για τέσσερα θέματα που αναπτύχθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σχολιάζοντάς τα ως εξής:
«Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 11-2-2020 ο Δήμαρχος για άλλη μια φορά απέδειξε ότι ο διάλογος, για θέματα που απασχολούν το δήμο μας, όχι μόνο δεν είναι στις προθέσεις του, αλλά τον αποφεύγει συστηματικά.
Συγκεκριμένα:
1. Χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με την αντιπολίτευση ο Δήμαρχος έφερε θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο που αφορούσε τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821, τη συνεργασία του Δήμου με την Επιτροπή «ΕΛΛΑΔΑ 2021» και πρότεινε την συγκρότηση Επιτροπής Εφορείας Τιμής αποτελούμενη από ανθρώπους του πνεύματος.
Ο Δήμαρχος υποστήριξε με ζήλο αυτή την συνεργασία και το πόσο καλό θα κάνει στον τόπο μας, χωρίς βέβαια να επεκταθεί σε λεπτομέρειες για το ποιες δράσεις θα αναπτυχθούν.
Τί είναι όμως η Επιτροπή «ΕΛΛΑΔΑ 2021» και τι στόχους έχει;
Η συγκρότηση και λειτουργία της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021» προβλέπονται από το άρθρο 113 (σελ.127) του πολυνομοσχεδίου για το λεγόμενο «επιτελικό κράτος». Στόχος της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021», είναι «η ανάπτυξη του εθνικού αφηγήματος της Ελλάδας με σκοπό τη δημιουργία ενιαίας εικόνας και ταυτότητας της χώρας και των φορέων του ελληνικού κράτους» (§1.γ΄).
Η κατασκευή “εθνικού αφηγήματος” και “ενιαίας εικόνας” της Ιστορίας της Ελλάδας επιχειρεί να συσκοτίσει όλες εκείνες τις πλευρές της ιστορίας όπου το κράτος έστειλε στη φυλακή τον Κολοκοτρώνη, που οι αγωνιστές του 1821 έγιναν επαίτες για να ζήσουν, ενώ οι «στυλοβάτες» του «φάγανε» δάνεια επί δανείων, ρουφήξαν το αίμα των εργαζομένων και χρεοκόπησαν επανειλημμένα το λαό. Επιχειρεί να προαγάγει το ιδεολόγημα της εθνικής ενότητας και μέσω αυτού να παρουσιάσει τα συμφέροντα της αστικής τάξης ως συμφέροντα ολόκληρης της κοινωνίας.
Είμαστε εκ διαμέτρου αντίθετοι στη δημιουργία «ενιαίας εικόνας και ταυτότητας» μέσω της επεξεργασίας κι επιβολής ενός κρατικά σχεδιασμένου αφηγήματος.
2. Το 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε στη μη αναπροσαρμογή δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού.
Το πράσινο, η καθαριότητα, η ηλεκτροδότηση, η συντήρηση των – ελάχιστων – ελεύθερων χώρων κλπ. είναι κοινωνικές ανάγκες και πρέπει να καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό.Να υπάρχει επαρκές προσωπικό, για να αναπτυχθεί σύγχρονη πλήρης σχετική υποδομή.Να μην εξαρτώνται από καμία τοπική φορολογία και να μην εκχωρούνται σε ποικίλες, πανάκριβες και αναποτελεσματικές εργολαβίες. Γνωρίζουμε ασφαλώς τους περιορισμούς του νόμου, όπως επίσης και ότι η ικανοποίηση αυτού του αιτήματος δεν είναι υπόθεση μόνο του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και της πάλης του λαού της πόλης. Ευθύνη όμως για το αν κινούνται στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών έχουν οι δημοτικές αρχές που κατά τη γνώμη μας πρέπει να εξαντλούν κάθε σχετική δυνατότητα.
Γι ` αυτούς τους λόγους προτείναμε την επέκταση της μείωσης αλλά και την πλήρη απαλλαγή σε ορισμένες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που δεν περιλαμβάνονται στην εισήγηση της οικονομικής επιτροπής όπως:
- Μονογονεϊκές οικογένειες με προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο εισόδημα κάτω των 000 ευρώ πλήρη απαλλαγή
- Δημότες/σες που έχουν χάσει τον/την σύζυγο με προστατευόμενα τέκνα και ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ πλήρη απαλλαγή
- Μακροχρόνια άνεργα ζευγάρια με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ πλήρη απαλλαγή
- Μακροχρόνια άνεργοι με ετήσιο εισόδημα έως 7.000 ευρώ απαλλαγή ποσοστού 50%
- Άτομα που λαμβάνουν Κοινωνικό Εισόδημα αλληλεγγύης απαλλαγή ποσοστού 50%
Σαν αντιστάθμισμα προτείναμε την αύξηση των δημοτικών τελών για τους μεγάλους εμπορικούς καιβιομηχανικούς χώρους του Δήμου (π.χ τράπεζες, αλυσίδες σούπερ Μάρκετ, εργοστάσια, εκκλησία )
Η πρότασή μας δεν έγινε αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο.
3. Το 3ο θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε στην ενσωμάτωση «περιβαλλοντικού τέλους» στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΝ.
Η Λαϊκή Συσπείρωση εναντιώνεται στην υλοποίηση της Οδηγίας-Πλαίσιο της ΕΕ 2000/60 για τα νερά, με την οποία το νερό αντιμετωπίζεται ως εμπορεύσιμο και συνάμα κερδοφόρο προϊόν. Η οδηγία αυτή επιβάλλει νέο χαράτσι (περιβαλλοντικό τέλος), μέσα από τους λογαριασμούς ύδρευσης – αποχέτευσης και άρδευσης. Έτσι πλήττονται ακόμα περισσότερο τα φτωχά νοικοκυριά, που θα δουν αύξηση στον λογαριασμό της ύδρευσης, αλλά και οι αγρότες που θα πληρώσουν αρκετά ευρώ περισσότερα το στρέμμα για την άρδευση των χωραφιών τους.
Ο Δήμος μετατρέπεται σε φοροεισπράκτορα της κυβέρνησης, που θα μετρά την κατανάλωση στις ιδιωτικές αγροτικές γεωτρήσεις και θα το αποδίδει στο λεγόμενο Πράσινο Ταμείο της EE, για χρηματοδότηση αμφιβόλου αξίας και χρησιμότητας έργων, με αδιαφανείς και ρουσφετολογικές διαδικασίες, κρατώντας ως προμήθεια το 2,5% του ποσού.
4. Το 4ο θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε στην τιμολογιακή πολιτική του Φορέα Διαχείρησης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ)
Στην εισήγηση για το 2020 κυριαρχούσαν μαθηματικοί τύποι που προσδιόριζαν τελικά το ποσό των 10.393,59 ευρώ που αντιστοιχούν στο Δήμο Ναυπλιέων για τη διαχείριση των σκουπιδιών.
Για ποια όμως διαχείριση μιλάνε;
Το 2013 διαμορφώθηκανοι όροι και οι προϋποθέσεις της σύμβασης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και επελέγει η ΤΕΡΝΑ ως ανάδοχος του έργου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμάτων της περιφέρειας Πελοποννήσου. Στον ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου έχει ανατεθεί ο επιτελικός ρόλος να διανέμει την «πίτα» στους εργολάβους εξασφαλίζοντάς τους ένα ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους.
Τα σκουπίδια όμως εξακολουθούν και πάνε στη χωματερή της Καραθώνας, εξακολουθούν και μολύνουν το περιβάλλον, εξακολουθούν να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία μας.
Το μεθοδευμένο αδιέξοδο στη διαχείριση των απορριμμάτων στη Πελοπόννησο και στο Δήμο μας ιδιαίτερα, χρόνια τώρα, είναι συνειδητή επιλογή κυβερνήσεων Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών για τη παράδοση της διαχείρισης τους στο μεγάλο κεφάλαιο.
Η Λαϊκή Συσπείρωση προτείνει στα συμβούλια και στο λαό τη μόνη φιλολαϊκή πρόταση διαχείρισης των απορριμμάτων. Η διαχείριση να γίνεται μέσα από Ενιαίο Δημόσιο Φορέα, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών, για να μπορούν οι Δήμοι να κάνουν την διαχείριση προς όφελος των δημοτών Ο φορέας αυτός θα κάνει τις χωροθετήσεις με άκρως επιστημονικά κριτήρια, και θα χρησιμοποιήσει την αιχμή της σύγχρονης τεχνολογίας στις μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων, ελαχιστοποιώντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και μεγιστοποιώντας τα οικονομικά οφέλη για λογαριασμό των λαϊκών στρωμάτων».