ΠολιτισμόςΑρχείο

Ρωμαίος και Ιουλιέτα με δόση … Κολοκοτρώνη στο Βουλευτικό

Έγινε η πρώτη «εκδήλωση» για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 21 στο Βουλευτικό, στην αίθουσα του τζαμιού που φιλοξένησε τις εργασίες της πρώτης Ελληνικής Βουλής. Παρευρέθην και κάνω ρεπορτάζ:

1) Ήταν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας και κανένας της αντίπολίτευσης. Δεν γνωρίζω τι είχε συμβεί, αλλά εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι επιχειρήθηκε να «φάνε καπέλωμα» και δεν πήγαν.

2) Όταν η αρμόδια υπάλληλος του Δήμου ανήγγειλε την κυρία Δασκαλάκη, δεν έπεσε ούτε ένα χειροκρότημα. Μην το πάρετε ως εκδήλωση αντίστασης. Η δημοτική συμπολίτευση δεν είχε οργανωθεί καλά.

3) Ο Δήμαρχος μας είπε ότι έχουμε πολλές πρωτιές, αλλά δεν μας είπε τι προτίθεται να κάνει ο ίδιος. Η μόνη συγκεκριμένη εκδήλωση που μάθαμε ότι θα γίνει στο Ναύπλιο, ήταν μία που έχει οργανώσει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ούτε μία δημοτική ενέργεια.

4) Ο Δήμαρχος έθεσε ως κύριο άξονα των εκδηλώσεων (που θα προγραμματιστούν και θα γίνουν) την ενότητα… (Προς το παρόν έχουμε ενότητα χωρίς το υπόλοιπο 49,8%) και τις πρωτιές (Έχουμε στο Ναύπλιο το πρώτο Φαρμακείο…. Είπαν… αλήθεια, η Επανάσταση έγινε για να αποκτήσουμε φαρμακεία!!!!)

5) Η κυρία Δασκαλάκη μίλησε ωραία. Μας είπε για τις εκδρομές που έχει έρθει στην πόλη μας (την ευχαριστούμε και πάντα ευπρόσδεκτη γιατί και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια πρέπει να δουλεύουν). Μας είπε ακόμα ότι γιορτάζουμε κάθε θετικό της ιστορίας μας… Δλδ. Δεν γιορτάζουμε την Επανάσταση από την οποία πέρασαν 200 χρόνια, αλλά τα 200 χρόνια που πέρασαν από τότε. Στόχος της είναι να περάσει μια θετική αύρα ότι δεν είμαστε λαός ταλαίπωρος με ένα άχρηστο κράτος υποτελής στην Γερμανική Ευρώπη, αλλά έχουμε κάνει πολλά (Υπενθύμισε πως έχουμε οργανώσει 2 φορές Ολυμπιακούς Αγώνες -1897, 2004- με μεγάλη επιτυχία).

6) Ανακοινώθηκε η «Εφορεία Τιμής» που συστήθηκε από προσωπικότητες τοπικές και μη. Το πώς θα λειτουργήσει δεν έγινε σαφές. Η επιλογή ήταν του Δήμου (απεφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο;;;;). Η σύνθεσή της με ποια κριτήρια προήλθε δεν μας πληροφόρησαν. Το μόνο που μπορεί να προσφέρει είναι καμιά επιστημονική διημερίδα… (από αυτές που παρακολουθούμε καμιά δεκαριά συμπολίτες και αφήνουν αδιάφορους τους υπολοίπους).

7) Το ποιοι προσκλήθηκαν στην εκδήλωση αυτή είναι άλλη μια περίεργη ιστορία. Πληροφορήθηκα ότι αγνόησαν επιδεικτικά την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, η οποία έχει προσαρμόσει τα εκπαιδευτικά της προγράμματα και προβάλλει την συμμετοχή του Ναυπλίου στα γεγονότα της Παλιγγενεσίας. Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια προσκλήθηκαν να παρευρεθούν μόνο. (Στο δικό μου, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων των υπολοίπων, ανέλαβα την εκπροσώπηση … έχω συμμετάσχει και σε χειρότερα!!!)

8) Στην εκδήλωση δεν συμμετείχε ούτε η χορωδία, ούτε η φιλαρμονική (έλειπε στην Κέρκυρα), αγγαρεύτηκε μια …περίληψη της μπάντας του Μουσικού Γυμνασίου Προσύμνης.

9) ΑΓΝΟΗΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΑΙΞΕ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΥΜΝΟ!!!! Δεν τον ήξεραν; Δεν το πιστεύω. Προσωπικά θα ήθελα η εκδήλωση να τελειώσει με τον ΕΘΝΙΚΟ ΥΜΝΟ, το ΧΑΙΡΕ ΑΝΑΠΛΙ και το ΤΗ ΥΠΕΡΜΑΧΩ (είτε σας αρέσει είτε όχι τα παλικάρια του 21 πίστευαν). Αλλά φαίνεται ότι ήταν προτιμότερα ο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Νίνο Ρότα (θα ταίριαζε ίσως για την απελευθέρωση της …Βερόνα), ο «Καιρός των Τσιγγάνων» του Μπρέγγοβιτς (Η τύχη των μειονοτήτων της παλαιάς Γιουγκοσλαβίας είναι επίσης σχετική) και το 1492 του Βαγγέλη Παπαθανασίου (Αν δεν ανακαλύπταμε την Αμερική πώς θα τους δίναμε σήμερα στρατιωτικές βάσεις;)

10) Η Αντιπολίτευση του Δήμου δεν έχει αντιδράσει σοβαρά… Κάτι αρθράκια του στυλ γιόρταζαν «οι κοτζαμπάσηδες και όχι οι Επαναστάτες» είναι τόσο αστεία που κάνουν τον Δήμαρχο να μοιάζει σοβαρός.

Κλείνοντας το «ρεπορτάζ» (μάθε τέχνη κι άστηνε κι άμα πεινάσεις πιάστηνε) ανεβάζω την δικιά μας χορωδία (κι αυτή αγνοήθηκε από την εκδήλωση) με το ΧΑΙΡΕ ΑΝΑΠΛΙ… ο στίχος ¨ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΖΩΝΤΑΝΕΨΕ ΕΔΩ» τα λέει όλα. (το βρήκα στο «γιουτιουμπ» και μου άρεσε.

Τόλης Κοΐνης