ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Εσείς τι νερό πίνετε;

Επείγουσα εγκύκλιο προς όλους τους δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας έστειλε το υπουργείο Υγείας και ζητά άμεσα στοιχεία για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης της τριετίας 2017, 2018, και 2019.

Το Υπουργείο ζητά τα στοιχεία το συντομότερο δυνατό καθώς είναι υποχρεωμένο να ενημερώσει με τη σειρά του να ενημερώσει την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γι’αυτό υπάρχει αυστηρό χρονοδιάγραμμα με καταληκτική προθεσμία υποβολής των στοιχείων το αργότερο μέχρι τις 13 Μαρτίου 2020. 

Μάλιστα, στη σχετική εγκύκλιο το Υπουργείο δίνει διευκρινήσεις για τον τρόπο σύνταξης των σχετικών πινάκων που συντάσσονται σύμφωνα σε πρότυπα με βάση τον υδροδοτούμενο πληθυσμό.

Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία που θα αποσταλούν θα αφορούν στα αποτελέσματα των αναλύσεων πόσιμου νερού κυρίως από το σημείο παροχής νερού στον καταναλωτή, αλλά και από το δίκτυο ύδρευσης, μετά την ενδεχόμενη επεξεργασία του, απολύμανση κ.λ.π. δηλαδή από τη δεξαμενή συγκέντρωσης του νερού ως το δίκτυο διανομής του νερού. 

Επιπλέον τονίζεται ότι για την ομοιόμορφη παρουσίαση των αποτελεσμάτων κατά την σύνταξη της σχετικής έκθεσης της τριετίας, η αποστολή των στοιχείων ποιότητας νερού ανθρώπινης κατανάλωσης στο Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να γίνεται από τους Υπεύθυνους ύδρευσης εντός της τεθείσας προθεσμίας: Α) μόνο σε ηλεκτρονική μορφή, δεδομένου ότι σε επίπεδο Ε.Ε. θα εισάγονται σε ενιαία ηλεκτρονική βάση δεδομένων, ώστε να αποτυπώνεται η ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης κάθε Χώρας εντός της Ε.Ε, Β) με ορθή και υπεύθυνη αναγραφή των στοιχείων, σύμφωνα με τους συνημμένους πίνακες καταγραφής, ώστε να αποφεύγονται κατά το δυνατόν συστηματικά λάθη καταγραφής.