Χρόνια τώρα προσπαθούσε η Αίγινα, χωρίς επιτυχία, να πάρει το στέμμα της πρώτης πρωτεύουσας από το Ναύπλιο. Στις εκδηλώσεις της Αίγινας για τον Καποδίστρια, όπου πρωτακούστηκε ευρύτερα και η αναφορά της στον τίτλο της πρώτης πρωτεύουσας, συμμετείχε και ο τότε δήμαρχος Ναυπλίου, Παναγιώτης Αναγνωσταράς.
Μερικά χρόνια αργότερα, ξεπροβάλει και η Κόρινθος ως διεκδικήτρια του τίτλου «Πρώτη Πρωτεύουσα».
Τέλη Ιανουαρίου, ο δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος σε συνέντευξη τύπου στα Μέσα Ενημέρωσης, αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούσε προκειμένου να τιμήσει και να αναδείξει την ανακήρυξη της Κορίνθου ως 1ης Πρωτεύουσας του Ελληνικού Κράτους. Η έκπληξη όλων ήταν μεγάλη όταν ο κος. Νανόπουλος αναφέρθηκε στον ρόλο της Αρχαίας Κορίνθου στην διοίκηση του δημιουργούμενου τότε νεοελληνικού κράτους.
Κατά την Α’ Εθνική Συνέλευση, στην Επίδαυρο από τις 20-12-1821 έως 25-1-1822 ορίστηκε η σημερινή Αρχαία Κόρινθος ως Πρωτεύουσα και Έδρα της «Προσωρινής Διοικήσεως της Ελλάδος».
Τα γραφεία της «Προσωρινής Διοικήσεως» και η «Εθνική Βουλή» εγκαταστάθηκαν στο επιβλητικό Μέγαρο του Κορίνθιου Πρόκριτου και Γερουσιαστή Θεοχαράκη Ρέντη. Στο ίδιο Μέγαρο έγιναν οι εγκαταστάσεις του πρώτου Νομισματοκοπείου, που έκοψε και τα πρώτα μετάλλια του Αγώνα, καθώς και οι εγκαταστάσεις του πρώτου Εθνικού Τυπογραφείου.
Η Κόρινθος παρέμεινε πρωτεύουσα του νεοελληνικού Κράτους και έδρα της ”Προσωρινής Διοικήσεως” και της ”Εθνικής Βουλής” ως τα τέλη του Μάη του 1822. Από εκεί μετεφέρθη στο Άργος εξ’ αιτίας της διχόνοιας ολιγαρχικών και στρατιωτικών και γιατί έφταναν οι πληροφορίες για την προετοιμασία ισχυρού εκστρατευτικού σώματος των Τούρκων, που θα κατέβαινε, υπό το στρατηγό Δράμαλη, προς την Πελοπόννησο.
Το που θα οδηγήσει η διαμάχη αυτή μεταξύ των πόλων είναι Άγνωστο, αφού πέρα από Αίγινα, Ναύπλιο και Κόρινθο αναμένεται να μπει και το Άργος στην διεκδίκηση του τίτλου.