ΠολιτισμόςΑρχείο

Από τον Όμηρο στο 1821

Το Άργος υπήρξε μια από τις 7 πόλεις που διεκδικούσε και συνεχίζει να διεκδικεί την καταγωγή του Ομήρου. Όσο κι αν ήταν αναπόδεικτο αυτό τόσο πιο κοντά βρίσκεται σήμερα στο πλαίσιο  «να αναστοχαστούμε για την πορεία μας αυτούς του δύο αιώνες», όπως είπε η κα Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, για τον επαναπροσδιορισμό του τι σημαίνει πρωτεύουσα του νεοελληνικού κράτους και ποια ήταν να αποδείξει ότι το Άργος μόνο δικαιούται τον τίτλο της πρώτης πρωτεύουσας.

Πράγματι τόσο η Κόρινθος όσο η Αίγινα και το Ναύπλιο, έχουν τα στοιχεία εκείνα που θα συνέκλιναν στο να θεωρηθούν αυτά πρωτεύουσα.

Να διευκρινίσουμε πως το Ναύπλιο ως τελευταία Ρεζιντέντζ – κατοικία (Residenz) του Όθωνα χαρακτηρίστηκε πρωτεύουσα εκ των υστέρων. Επομένως μιλάμε για κατοικία- έδρα και όχι πρωτεύουσα με την σημερινή έννοια, άσχετα αν την λέμε έτσι για να παρηγορούμαστε.

Μέχρι να μετακομίσουν τα πάντα στην Αθήνα, η κεντρική διοίκηση ήταν σαν τον φούρνο του Χότζα, πάνω σε ένα καρότσι. Και εδώ είναι εμφανής η σταθερότητα επιλογής του Άργους ως προς την πλέον σταθερή έδρα της κυβέρνησης και κατ επέκταση της «πρωτεύουσας».

Στο Άργος γίνονται οι δύο εθνοσυνελεύσεις. Η Πρώτη και η Τέταρτη. Στο Άργος γίνεται η ορκωμοσία της πρώτης βουλής των Ελλήνων και για μακρό χρονικό διάστημα αποτελεί την έδρα του βουλευτικού, μακρότερο διάστημα από οποιαδήποτε άλλη πόλη. Οι Ελληνικές εκλογές του 1829 ήταν οι πρώτες εκλογές με άμεση ψηφοφορία στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Από αυτές προέκυψαν 236 πληρεξούσιοι, που αποτέλεσαν την Δ Εθνοσυνέλευση που έλαβε χώρα στο Άργος στις 11 Ιουλίου 1829.

Το πλαίσιο των εκλογών καθορίστηκε με απόφαση του Ιωάννη Καποδίστρια που εκδόθηκε από το «Πανελλήνιον» σύμφωνα με την οποία δικαίωμα ψήφου είχαν όλοι οι ευρισκόμενοι στην Ελλάδα οι οποίοι ήταν «Έλληνες το γένος».

Είναι εμφανές ότι η έδρα του Κυβερνήτη, όπως μετέπειτα και του Όθωνα ήταν το Ναύπλιο, όμως οι πολιτικές αποφάσεις παίρνονταν κυρίως στο Άργος όπου ήταν και η έδρα της «βουλής». Λογικό είναι επομένως η έδρα της βουλής να χαρακτηρίζει και ως πρωτεύσασα την πόλη στην οποία συνέρχεται και όχι ο τόπος κατοικίας του Κυβερνήτη. Να θυμίσουμε ότι ο Καποδίστριας υπήρξε Κυβερνήτης από τις 18 Ιανουαρίου 1828 – 9 Οκτωβρίου (27 Σεπτεμβρίου) 1831, ενώ η πρώτη ελεύθερη Ελληνική Βουλή εγκαταστάθηκε από το 1821 ως το 1829 στο Άργος, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα και επί Καποδίστρια, η βουλή των Ελλήνων είχε την έδρα της στο Άργος κι όχι στον τόπο κατοικίας του Κυβερνήτη. Δικαιωματικά επομένως το Άργος ετοιμάζεται να διεκδικήσει τον ρόλο της «πρωτεύουσας» της επαναστατημένης Ελλάδας.

Αν ήταν η κατοικία του κάθε Κυβερνήτη ή του κάθε πρωθυπουργού να καθορίζει την Πρωτεύουσα τότε η σπίτι του Σπυρίδωνα Τρικούπη στο Άργος ή το σπίτι του κ. Κώστα Σημίτη στους Αγίους Θεοδώρους θα έπρεπε να καθορίζουν και τις πρωτεύουσες.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι λίγο πριν μεταφερθεί η πρωτεύουσα της ελεύθερης Ελλάδας από το Ναύπλιο στην Αθήνα, μεγάλη έκταση πήρε το ενδεχόμενο να οριστεί ως πρωτεύουσα το Άργος.

Το Άργος, με την θαυμάσια φύση και την εύφορη γη του, αλλά και του μεγάλου ιστορικού παρελθόντος, διέθετε ιδιαίτερα μεγάλες δημόσιες εκτάσεις, που επαρκούν για την οικοδόμηση των απαραίτητων κρατικών εγκαταστάσεων και την διάθεση πολύ λιγότερων χρημάτων.

Την υποψηφιότητα της πόλης απέρριψε ο πατέρας του Όθωνα, Λουδοβίκος, που πεισματικά επέμενε για την μεταφορά της πρωτεύουσας στην Αθήνα. Πράγμα που έγινε τελικά. Ίσως τώρα ήρθε ο καιρός να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος της ιστορίας του.