Site icon Αρχείο anagnostis.org

Διδάγματα της κεραίας

Διδάγματα της κεραίας

Η διακοπή ηλεκτροδότησης της κεραίας κινητής τηλεφωνίας στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Άργους, ύστερα από μια βδομάδα κινητοποιήσεων και μη λειτουργίας του σχολείου, ήταν μια πρώτη μικρή νίκη που όμως δεν έκανε κανέναν γονιό να πανηγυρίζει ή να ενθουσιάζεται. Κι αυτό, γιατί οι περισσότεροι σκέφτονται και θυμώνουν με τα τόσα χρόνια που μια κεραία χωρίς τις απαραίτητες εγκρίσεις, αδειοδοτήθηκε από την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών) και λειτούργησε δίπλα στα κεφάλια των παιδιών. Μάλιστα, η συγκεκριμένη κεραία βρίσκεται στην χειρότερη δυνατή θέση (πολύ μικρή απόσταση και οριζόντια έκθεση) ως προς τις σχολικές αίθουσες αφού, σύμφωνα με την ίδια την ΕΕΤΤ και την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, σε αυτά τα σημεία παρουσιάζεται η μεγαλύτερη ένταση ακτινοβολίας, με ενδεχόμενη μάλιστα υπέρβαση των ορίων επιτρεπτής έκθεσης (1).

Κι όμως, η κεραία δεν ήταν παράνομη επειδή εξέπεμπε δίπλα στις αίθουσες, αλλά επειδή (πέραν και άλλων παρανομιών) δεν κατάφερε να πάρει έγκριση περιβαλλοντικών όρων, κι αυτό οφείλεται στο ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων δεν έδωσε την έγκρισή της. Αν δεν υπήρχε το “μπλοκάρισμα” από την αρχαιολογία, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο με νομικούς τρόπους να αντιμετωπιστεί η κεραία, καθώς το θεσμικό πλαίσιο είναι φτιαγμένο καθ’ υπόδειξη των μεγάλων εταιριών, αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία.

Τις μέρες αυτές, και αφού φάνηκε ότι οι γονείς δεν είναι διατεθειμένοι να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο αν δεν παύσει η λειτουργία της κεραίας, αναγκάστηκαν πολλοί να δηλώσουν (συνήθως τυπικά, δια αντιπροσώπων και για επικοινωνιακούς λόγους) την στήριξη στον αγώνα που δόθηκε. Όμως, επειδή είτε κατέχουν θέσεις συνευθύνης για το προκλητικά ευνοϊκό για τις εταιρίες νομοθετικό πλαίσιο, είτε ως τοπικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να πάρουν διάφορες πρωτοβουλίες προστασίας της δημόσιας υγείας, θα πρέπει να εξηγήσουν:

• Γιατί υπάρχει αυτό το σκανδαλώδες θεσμικό πλαίσιο που όλες οι κυβερνήσεις συντηρούν και επαυξάνουν υπέρ των κολοσσών κινητής τηλεφωνίας;

• Γιατί η κοινωνία νιώθει απροστάτευτη και απόλυτα εκτεθειμένη στις αυθαιρεσίες των εταιριών;

• Πώς μια κεραία χωρίς ουσιαστική νομιμότητα, εξασφάλισε άδεια από την ΕΕΤΤ και λειτούργησε ανενόχλητη και καμουφλαρισμένη για περισσότερα από οχτώ δίπλα σε ένα σχολείο;

• Ποιές πρωτοβουλίες θα πάρουν ώστε να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία και ειδικά την υγεία των παιδιών, όταν γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και άλλες κεραίες που συγκεντρώνουν την βάσιμη ανησυχία κατοίκων και γονιών;

Δυστυχώς, στα παραπάνω δεν περιμένει κανείς σοβαρή ανταπόκριση από ένα πολιτικό σύστημα που δεν φημίζεται για την αφοσίωσή του στο δημόσιο συμφέρον και την ανεξαρτησία του από τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα…

Αν είναι έτσι, αυτό που μένει από την “περιπέτεια” της κεραίας είναι το πείσμα, η αποφασιστικότητα, η ενότητα και η κινητοποίηση του σχολείου, ως οδηγός για την υπεράσπιση της ζωής απέναντι σε οικονομικά μεγαθήρια που βλέπουν μόνο ισολογισμούς και κέρδη.

Και κάτι ακόμα. Η ευαισθητοποίηση των γονιών για μέτρα προφύλαξης των παιδιών από τον καθημερινό βομβαρδισμό ακτινοβολίας που δέχονται από κινητά, wi-fi, κλπ σε έναν σαρωτικό,  αβέβαιο και διασυνδεδεμένο τρόπο ζωής και επικοινωνίας, είναι ίσως ένα ακόμα μικρό όφελος.

Δημήτρης Κοδέλας,
γονέας μαθητή του 3ου Δημοτικού Σχολείου Άργους

  1. “Υπέρβαση των ορίων επιτρεπτής έκθεσης του γενικού πληθυσμού είναι ενδεχόμενη όταν οι κεραίες εγκαθίστανται σε τέτοιες θέσεις ώστε το κοινό να έχει πρόσβαση σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή οριζόντια απόσταση από τις ακτινοβολούσες επιφάνειες των κεραιών.” (www.eett.gr)
Exit mobile version