ΚοινωνίαΑρχείο

Πότε ξεκινά η ανάρτηση των δασικών χαρτών στην Αργολίδα

Εως τον ερχόμενο Ιούνιο θα ξεκινήσει η ανάρτηση των δασικών χαρτών σε Αργολίδα και Κορινθία, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, μόλις 10.000 αντιρρήσεις,  σε σύνολο 170.000, που έχουν υποβληθεί επί των δασικών χαρτών έχουν εξεταστεί τα τελευταία δύο χρόνια. «εάν αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν ως έχουν, οι αντιρρήσεις θα ολοκληρωθούν σε 27 χρόνια», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Ενδεικτικό του πόσο πολύπλοκο είναι το θέμα, είναι το γεγονός πως από την ισχύουσα νομοθεσία προβλέπεται πως ακόμη κι αν γίνουν δεκτές οι αντιρρήσεις κάποιων εκ των ιδιοκτητών, θα πρέπει να περιμένουν να ολοκληρωθούν οι αντιρρήσεις σε όλη την περιφέρεια όπου ανήκουν τα ακίνητά τους.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος αναγνωρίζουν το πρόβλημα κι αυτός είναι ο λόγος που προωθούν μια σειρά από μέτρα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στις εξέταση των αντιρρήσεων.

Έτσι, σε πρώτη φάση, ο ενδιαφερόμενος δεν θα περιμένει να ολοκληρωθούν οι αντιρρήσεις σε όλη την περιφέρεια. Μόλις εξετάζεται η αντίρρηση και δικαιώνεται από την Επιτροπή Αντιρρήσεων, τότε αυτομάτως θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το ακίνητό του όπως ο ίδιος νομίζει και όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Την ίδια ώρα, προωθείται η αύξηση των τριμερών Επιτροπών Αντιρρήσεων (από 142 που είναι σήμερα σε 300). Και θα δίνονται κίνητρα για τη συγκρότησή τους αφού η αμοιβή των μελών των Επιτροπών θα συνδέεται με τον αριθμό αντιρρήσεων που θα εξετάζουν.

Επιπλέον, συντάσσεται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης που θα προβλέπει το εύρος του πεδίου των δασικών χαρτών. Αυτό γίνεται προκειμένου να μπει ένας φραγμός στις διεκδικήσεις του Δημοσίου και να προστατευτούν οι περιοχές όπου έχουν γίνει αναδασμοί και οι αγρότες καλλιεργούν χωράφια παίρνοντας ακόμη και επιδοτήσεις.