ΚόσμοςΑρχείο

Πρώτη αχτίδα φωτός για τον περιορισμό του κορωνοϊού

Η ανακοίνωση των κινεζικών αρχών έφερε χαμόγελα συγκρατημένης αισιοδοξίας παγκοσμίως. Για πρώτη φορά από την ημέρα που ξέσπασε η επιδημία του κορωνοϊού η Κίνα ανακοίνωσε τον μικρότερο αριθμό νέων κρουσμάτων, αλλά και μειωμένο αριθμό θανάτων, στοιχεία που δείχνουν επιβράδυνση της επιδημίας. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όμως παραμένει επιφυλακτικός και συνιστά συγκράτηση και όχι υπερβολική αισιοδοξία ότι τα χειρότερα έχουν παρέλθει. Η επιδημία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και δεν πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα προστασίας. 

 Την ίδια στιγμή, που η δυσάρεστη είδηση ότι ο διευθυντής κορυφαίου νοσοκομείου στην πόλη Βουχάν, που βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας, απεβίωσε λόγω της ασθένειας, ήρθε να φέρει απαισιοδοξία και φόβο, οι αξιωματούχοι της Κίνας ανέφεραν μόνον 1.886 νέα κρούσματα. Είναι η πρώτη φορά από τα τέλη Ιανουαρίου που ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι κάτω από 2.000, με το σύνολο να φθάνει τα 72.436. Την ίδια στιγμή, καταγράφηκαν 98 νέοι θάνατοι, ενώ για πρώτη φορά από τις 11 Φεβρουαρίου ο αριθμός είναι κάτω από το όριο του 100. 

Παράλληλα, οι οικονομικές επιπτώσεις για την κινεζική οικονομία είναι τεράστιες, αφού η εξάπλωση του ιού προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, εγείροντας ανησυχίες και για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης. Η Apple προειδοποίησε για πλήγμα στις πωλήσεις, καθώς ο κοροναϊός πλήττει την προσφορά και ζήτηση στην Κίνα, μια ανακοίνωση που προκάλεσε τριγμούς στα διεθνή χρηματιστήρια.