ΕλλάδαΑρχείο

Ασπίδα κατά του κορωνοϊού από το Υπουργείο Υγείας

Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού στη γειτονική Ιταλία σήμανε συναγερμό στο Υπουργείο Υγείας, με αποτέλεσμα χθες Κυριακή να γίνει έκτακτη σύσκεψη για την ανάγκη ενίσχυσης των προληπτικών μέτρων.

Στη σύσκεψη που διήρκεσε πάνω από 3 ώρες και στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (ΕΟΔΥ, ΕΚΑΒ, ΕΟΦ) εξετάστηκαν όλα τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα. 

Ο κορωνοϊός έχει ήδη προκαλέσει 2.361 θανάτους, παγκοσμίως, εκ των οποίων οι 2.245 στην Κίνα. Σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα στις 22ας Φεβρουαρίου 2020 από το Παρατηρητήριο του Πανεπιστημίου Johns Hopkins (CSSE), έχουν καταγραφεί 77.891 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 32 χώρες, παγκοσμίως. 

Στην Ευρώπη έχει σημάνει συναγερμός μετά τη ραγδαία εξάπλωσητου κορωνοϊού στην Ιταλία, όπου έχουν καταγραφεί 150 κρούσματα, εκ των οποίων τρία θανατηφόρα.
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν διεξοδικά οι προτάσεις για την αναγκαιότητα κατάρτισης και υλοποίησης σχεδίου (που πιθανόν να περιλαμβάνει τρεις φάσεις για τη διαχείριση καταστάσεων μικρού, μεσαίου και υψηλού κινδύνου), με τη συμμετοχή και συναρμόδιων υπουργείων όπως αυτών του Τουρισμού και των Μεταφορών, ώστε να είναι θωρακισμένη η Ελλάδα έναντι του κορωνοϊού.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας επισκέπτεται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να τον ενημερώσει και να του παρουσιάσει προτάσεις που θα αποτρέψουν την ύπαρξη κρούσματος επί ελληνικού εδάφους, καθώς οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν ότι είναι θέμα χρόνου να καταγραφεί πραγματικό κρούσμα στην Ελλάδα. 

Την ίδια ώρα κανονικά θα επιστρέψουν στα σχολεία τους οι μαθητές από 10 σχολεία της χώρα που βρίσκονται στην Ιταλία για εκδρομή, καθώς δεν τίθεται θέμα καραντίνας , λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην γειτονική χώρα. Συγκεκριμένα δύο σχολεία βρίσκονται στο Μιλάνο και μαθητές από οχτώ σχολεία στην κεντρική και νότια Ιταλία, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας. 

Όπως είπαν οι επιστήμονες στη σύσκεψη δεν τίθεται θέμα καραντίνας ή επιδημιολογικής επιτήρησης για τους μαθητές που βρίσκονται ήδη στην Ιταλία, καθώς δεν έχουν επισκεφτεί πληγείσες περιοχές.