Site icon Αρχείο anagnostis.org

Μια φορά κι’ έναν καιρό στο Ναύπλιο: Δώσε κλώτσο να γυρίσει παραμύθι ν’ αρχινήσει

Ναύπλιο: Δώσε κλώτσο να γυρίσει παραμύθι ν’ αρχινήσει

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας Δάσκαλος που έμαθε στα παιδιά να βλέπουν τα χρώματα και τις ομορφιές του κόσμου, αλλά και ένας σκαντζόχοιρος που έγραψε ιστορία. Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα παιδάκι που πέρασε τη θάλασσα κυνηγημένο και περπατούσε χωρίς παπούτσια, αλλά και ο κιτρινομπαλίτσας που αγαπούσε τα παιδιά. Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας γαϊδαράκος που ήθελε να μην είναι πια γαϊδουράκι, αλλά και ένα φιδάκι που είχε πάθει πορτοκαλί ιλαρά γιατί δεν έκανε το εμβόλιο που έπρεπε.

Μια φορά κι έναν καιρό….. ο τελευταίος παραμυθάς έμαθε πως υπήρχε στο Ναύπλιο ένα Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών που οργάνωνε κάθε χρόνο έναν σπουδαίο παραμυθομαραθώνιο και έτρεξε να συναντήσει εκεί τους άλλους φοιτητές που ανανέωναν τη σχέση μας με τον μαγικό κόσμο του παραμυθιού κάνοντας με λέξεις, χρώματα, μουσική και κίνηση, να βλέπουμε και να σκεφτόμαστε τον κόσμο μας διαφορετικά. Σ΄αυτή την ομάδα βρέθηκε ο τελευταίος παραμυθάς και ξανάπιασε πάλι να διηγείται μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό μικρών και μεγάλων που παρακολούθησε και τις τρεις φάσεις του Παραμυθομαραθώνιου από την Παρασκευή το απόγευμα (21-2-2020), τερματίζοντας το βράδυ της Κυριακής (23-2-2020) με χορό και τραγούδια στην αίθουσα «Λήδα Τασσοπούλου» του κεντρικού κτηρίου της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Έτσι, για πέμπτη συνεχή χρονιά, μια νέα φουρνιά παραμυθάδων φαίνεται να προπονείται καλά ώστε να κρατά τους μικρούς κοντά στο όνειρο και να καλλιεργεί στους μεγάλους τη θέληση να ξαναβρούν τη φαντασία και το χρώμα στη ζωή. Δεν ήταν τυχαίο πως συχνά στα διαλλείματα του παραμυθομαραθώνιου ακουγόταν η ελληνική έκδοση των στίχων των Monty Python «Σφύριξε χαρούμενα μπορείς, δες τη φωτεινή πλευρά της ζωής».

Τριάντα δυο παραμύθια των μεταπτυχιακών φοιτητών του ΠΜΣ «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και στη δια Βίου μάθηση» του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών (υπεύθυνοι προγράμματος οι καθηγητές Άλκηστις Κοντογιάννη και Αστέριος Τσιάρας), αποτέλεσαν το υλικό αυτού του μαραθώνιου φαντασίας, κειμένου, κίνησης και αγάπης, μοναδικό στην Ελλάδα με άγνωστες προετοιμασίες όπως οι δεκάδες ώρες που πέρασαν φοιτητές, βοηθοί και καθηγητές για το πανέμορφο αποτέλεσμα που χάρηκαν μικροί και μεγάλοι.

Να θυμίσουμε με την ευκαιρία αυτή πως πρόκειται για ένα ΠΜΣ που επικεντρώνει στην εκπαίδευση και γι’ αυτό αποτελεί σημείο αναφοράς στον εκπαιδευτικό κόσμο σε πανελλαδικό επίπεδο, με διαρκώς αυξανόμενη συμμετοχή πολλών εν ενεργεία εκπαιδευτικών. Πράγματι, το μεταπτυχιακό του Ναυπλίου είναι το πρώτο στην Ελλάδα που καλλιεργεί γνώσεις και ικανότητες Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση και έχει θεωρητική και πρακτική/καλλιτεχνική διάσταση. Το καινοτόμο του μεταπτυχιακού αυτού είναι ότι διδάσκουν καθηγητές από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Ναυπλίου αλλά και από άλλα πανεπιστήμια και πολλοί ειδικοί στο χώρο της Δραματικής Τέχνης, του Θεάτρου, της Δραματοθεραπείας, του Κινηματογράφου, της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, της μουσικής, του χορού, του φωτισμού, της δημιουργικής γραφής, της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και άλλων σχετικών ειδικοτήτων από όλη την Ελλάδα. Ανάμεσα στις έρευνες και τις παρουσιάσεις που κάνουν στη διάρκεια του προγράμματος οι φοιτητές είναι και ο παραμυθομαραθώνιος που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά γεγονότα της περιόδου για μικρούς και μεγάλους.

Η θεματολογία των παραμυθιών που παρουσιάζονται αντικατοπτρίζει τις αναζητήσεις, τις ευαισθησίες και τους προβληματισμούς των ενηλίκων για μια σειρά από σύγχρονα θέματα όπως η μετανάστευση, η προσφυγιά, τα περιβαλλοντικά προβλήματα, οι σχέσεις των ανθρώπων, η θέση των ζώων στην κοινωνία μας και πολλά άλλα. Η ιδιαιτερότητα της σύλληψης και υλοποίησης μιας παραμυθοϊδέας είναι η ταυτόχρονη σμίξη παραδοσιακών μορφών διήγησης και σύγχρονων τρόπων παρουσίασης, γεγονός που διατηρεί τη μαγεία του παραμυθιού και επιτρέπει την εύκολη κατανόηση της ιστορίας που παρουσιάζει σε μικρούς και μεγάλους. Ο παραμυθομαραθώνιος οργανώνεται πέντε χρόνια τώρα, πάντα με την ίδια επιτυχία και κυρίως με την αστείρευτη φαντασία των νέων ανθρώπων, εκπαιδευτικών ή όχι, που κατορθώνουν να μας χαρίζουν όμορφες στιγμές και να κεντρίζουν ποιοτικά τη σκέψη και την κρίση μικρών και μεγάλων.

(Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ΠΜΣ «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και στη δια Βίου μάθηση», μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε τη σχετική ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου http://ts.uop.gr/tsdie/mps/filosofia)

Exit mobile version